none
Mégse
azonosító:
jelszó:
regisztráció
Ha már regisztrált felhasználó vagy, kattints ide!
A "LED-ek" ura - Samsung UE-46C7000 3D LED TV
Dátum: 2010-05-17   | Szerző: Sulaki
Az Avatar jött, látott és győzött! És megváltozott a világ. Mindenki figyelme a 3D felé fordult, mert ezt a filmet még azok is megnézték, akik kerülik a multiplexeket. Az óriási érdeklődés, és figyelem, természetesen a szórakoztatóelektronikai gyártókat is arra ösztönözte, hogy meglovagolják a 3D frissen keltett, a vártnál is nagyobbra sikeredett hullámait...

 
Samsung - UE-46C7000 (92%)
Ár/érték arány 85%
Képminőség 97%
Kivitel 95%
Szolgáltatás 92%
Tudásszint 92%

Pozitívum:
3D, HD tartalmak felvétele USB eszközre, gyönyörû kép, stílusos szép külalak, LAN

Negatívum:
kissé magas árAnno, januárban ezzel kezdtem bécsi Samsung 3D bemutatóról írt soraim. Akkor a "mûtermi/laboratóriumi" körülmények között valóban meggyőző volt a 3D demonstráció, ezért most kíváncsian vártam, hogy egy 46C7000 készülék otthoni körülmények között mire is képes.
 

2010-re a teljes Samsung termékskála megújult a 2008-ban megismert "A" sorozatot 2009-ben a "B", idén, pedig a "C" követte. A LED készülékek a 4000, 5000. 6000,7000, 8000 és 9000 modellszámúak. Ezek közül a 7000 és e feletti sorozatok a 3D képesek. Technikai tudásukban a 3D modellek nem különböznek. Ezek mindhárman már 200 Hertzesek, és mondhatni egy gombnyomásra a 2D-ből 3D-re váltanak. Csupán anyagminőségben és külalakban térnek el egymástól, a nagyobb modellszámúak fémcsiszolt alumínium kávásak, és LCD kijelzős távirányítóval rendelkeznek, az”olcsóbb” szokásos mûanyagvázas C7000 készülékekhez képest. A térbeli megjelenéshez még szükségeltetik egy szemüveg is, amely meglehetősen drága mulatságnak számít, mert darabja 25-30 ezer forint körül alakul. Az olcsóbb változat CR2032-es gombelemmel mûködik, a drágább, pedig tölthető akkus. Ez egy négyfős család esetén, még legalább 100 ezer forintos kiadás a készülék ára mellé.

A tesztre 3 doboz érkezett. A 46C7000 televízió, a BD-C6900 Blu-ray lejátszó és a 3D szemüveg. A TV készülék doboza első ránézésre meglehetősen vékonynak tûnt. Hol van ez már a régi nagyon vastag és két embernek is nehéz dobozokhoz képest. A papírálca azért ilyen vékony, mert a készülék fotellábra emlékeztető talpa nincs alapból rögzítve. Ezért kis barkácsolás szükségeltetik abban az esetben, ha nem fali konzolra szeretnénk felhelyezni, hanem a saját lábán helyeznénk el, pl. egy TV állványon. Ez kb. 2-3 percet vehet igénybe. A formavilág szép és a maga visszafogottsága miatt nagyon vonzó is egyben. A televízió vastagságára (26,5 mm), vagy inkább vékonyságára, már nem csodálkozunk rá. Az előző LED sorozat is 3 centinél vékonyabbra sikeredett.


 
Csatlakozások
  
Normálméretû csatlakozót, csak a PCMCIA (dekóder kártyának), 2 USB és 4 HDMI helyet találunk. A többi csatlakozó felület adapteres. Ami azt jelenti, hogy a miniatürizált kis helyre beledugjuk a kb. 10 centiméteres vezeték végeken megtalálható normálméretû, szokásos csatlakozókat. Így még rendelkezésünkre áll: a 2 db SCART, az optikai digitális hangkimenet, az RCA bemenet, a komponens bemenet, az antenna bemenet, a PC csatlakozó, a fejhallgató, és a LAN csatlakozás.


Normál mûködés  

Amíg a TV csatornákat beállítottuk, felfedezhettük a menüt is, amely olyan igazi Samsungosnak mondható, jó felépítésû és jól kezelhető és természetesen magyar.
A hangolás folyamata alatt jól jön a távirányító, amely igazi minőségi darab. Ezt a hatást a fémes jelleg is erősíti. A távkapcsoló épp megfelelő méretû, és nagyon jó kiosztású. És természetesen, az erre a ketegóriára jellemzően háttérvilágítással is rendelkezik.

A televízió megkereste az analóg és a digitális adókat is. Ezeket alapból elkülöníti, de a sorrenden persze utólag változtathatunk is. Egy 46 colos (116 centis) televízió, sajnos előhozza a gyengébb analóg csatornák képi hiányosságait. Amik minden kábelszolgáltatónál előfordulnak, de vannak jobb minőségû analóg adók is. A finombeállításoknál javíthatunk pár képjellemzőn ilyen esetekben. A digitális adóknál más a helyzet. Mivel a készülék tartalmaz DVB-T (tető/szobaantennás) és DVB-C (kábeles) Tunert is, ezért digitális adókat is találtunk. Ezeknél, kissé más a helyzet, mert itt vagy van jel, vagy nincs. Ha, van, akkor nincs szellemkép. Van még egy nem teljesen tiszta dolog, amit a hétköznapi ember hajlamos nem érteni. Erre a következő "axióma" mutathat irányt. Minden HD adás digitális, de nem minden digitális adás HD. Magyarul vannak rosszabb (azaz, nem HD minőségû) digitális adások, amelyek stabil képet mutatnak, de nem nagy felbontásúak. Ilyenek például a hazai RTL Klub, vagy a TV2, és a nap legnagyobb részében az m1 és m2. HD-ben jelenleg szoba, vagy tetőantennával szabadon az m1, m2, és a Duna fogható, abban az esetben, ha HD-s tartalmat sugároznak. Kábelen kissé más a helyzet. Itt a helyi kábeltársaság a szûk keresztmetszet. Mivel ebben a televízióban mindkét (az előbb említett DVB-T és DVB-C) dekóder megtalálható, ezért kábelcsatornák is bejöhettek. A HD csatornák általában külön előfizetéssel érhetőek el. Ilyenek pl. a DIGISPORT HD, HBO HD és bizonyos természetfilm csatornák. A mi tesztkörnyezetünkben, a DIGISPORT HD volt elérhető az m1 HD, az m2HD és a DUNA HD csatornák mellett. A HD tartalmaknál a készülék szinte a valóságosnál jobb képet produkál.

Normál DVD esetében is lenyûgöző volt a hatás. Igaz a készülékhez kapott BD-C6900 Blu-ray lejátszó szolgáltatta a képet HDMI kábelen keresztül. És köztudott, hogy ez esetben a normál, analóg DVD jeleket a lejátszó a digitalizálás közben felkonvertálja (a gyártók állítása szerint Full-HD, azaz 1080p jellé). Maradjunk annyiban, hogy én inkább köztes jelnek/képnek mondanám. Amely a DVD jelnél sokkal jobb, de alulról súrolja a Blu-ray filmek minőségét. Ehhez nem szükséges drága lejátszó, erre, már egy 10-20 ezer forint körüli HDMI csatlakozóval ellátott DVD lejátszó is megfelel. Ilyen lehet pl. egy Samsung DVD-1080P9 DVD lejátszó.

Blu-Ray lemez használatakor (és még némi változtatás a képi beállításokon) a tökéletesség határát súroltuk. A színek rendben voltak, a kontraszt utolérhetetlen, és a fekete, mintha csak plazmát néznénk. Nem tudom, most mit mondanának azok, akik régebben azt mondták, hogy igazi feketét csak a plazma készülékek tudnak előállítani.

Kipróbáltuk az USB nyújtotta lehetőségeket is. 2 USB csatlakozó áll rendelkezésünkre. Mindkettőhöz csatlakoztathatunk akár 1000 GB-os külső merevlemezt is. A készülék mondhatni mindent lejátszik. A teszt fotót (12 megapixeles tükörreflexes géppel készült) amely közel 5 MB nagyságú, tökéletes minőségben, a legtermészetesebb színekben nézhettük vissza. Lejátszhatunk még MP3 zenéket is, és megállapíthattuk, hogy a szokásosnál is kellemesebb a hangzás. Amely az apró beépített hangszórók és a beépített mélynyomó eredményez. Persze igazi „dögös” hangzást csak csatlakoztatott erősítő és hangfalrendszer esetén várhatunk. Azért azonban az sem mindegy, hogy az esti TV Híradót milyen minőségben halljuk a saját hangszórókon keresztül. És persze a filmek! Jöhet a DIVX, jöhet az MKV. Ha szabad választani, akkor a minőség miatt inkább az MKV. A feliratokkal sem volt baj.


Mûsorrögzítés

Igen, mûsorrögzítés! A LED-es 3D-s televíziók erre is képesek. Felvételt tudnak készíteni USB-s eszközökre (Pendrive, külső HDD). A HD adások rögzítése eddig meglehetősen nehézkes volt, valamilyen külső eszköz minden esetben szükséges volt hozzá. Most már ez a dolog is leegyszerûsödött. Elég egy külső USB-s adathordozó. Egy 4 GB-os pendrive-ra kb. 35 percnyi HD adást tudunk rögzíteni, úgyis, hogy közben nem nézzük a TV adást, hanem pl. videofilmet nézünk. Az említett rögzítési idő értelemszerûen meghatványozódhat, ha nem 4 GB-ról, hanem pl. 500/1000 GB-ról van szó. Talán, csak egy kellemetlenséggel találkoztunk, hogy a felvett tartalmat csak ezen a készüléken lehetett újranézni. Egy Samsung C650-es multimédiával eléggé felvértezett LCD TV készülék sem ismerte fel az egyedi jeleket, sőt a Windows, vagy az UBUNTUT használó számítógép sem tudott mit kezdeni vele. Mondjuk, az is igaz, hogy aki ilyen C7000-es készüléket használ, au úgyis ezzel fogja visszanézni.     


Egyéb multimédia

LAN csatlakozóval, vagy az opcionális Samsung Wi-Fi adapterrel netre is csatlakozhatunk. A netes alaklmazások közül a YouTube, a Picassa, a Twitter, az AccuWeather és a Skype azonnal elérhető. A Skype kissé körülményes a távirányító miatt, mert nehézkes a gépelés. Ha, pedig ezt el szeretnénk kerülni, be kell szereznünk egy gyári mikrofonos USB-s kamerát, amely 40-50 ezer forint os nagyságrendben érhető el. Még játékokat is le lehet tölteni. Kb. 400 MB áll ez ügyben rendelkezésünkre. Találomra egy ûrhajós/lövöldözős játékot sikerült találni. A grafika nyílván nem a legjobb, de kellemes kiegészítés ez is. Van még egy megosztó "All Share" funkció is, itt Wi-Fi adapterrel rendelkező eszközeinket: Notebook, fényképezőgép, telefon... tudjuk elérni, és különféle tartalmakat megjeleníteni a televízión.

 
3D 

Végre elértünk ehhez a ponthoz is. Valószínûleg a legtöbb olvasót ez érdekli, de muszáj volt a fentieken is átrágni magunkat a teljesség kedvéért.

A 3D-hez szemüveget kell használnunk. Ezeket külön kell megvásárolnunk, mert alapból a készülékhez nem jár. A típusokról már az elején beszéltünk.

3D esetén a Samsung készülékeknél 2 fajta élményről beszélhetünk. Az egyik az eredetileg is 3D-ben készült mûsorok. Ezek lehetnek normál TV adások és 3D-ben rögzített Blu-ray filmek, vagy a majd későbbiekben megjelentetett konzoljátékok. Elsősorban a Sony Playstationra gondolok, mert a PS3 olyan konzol és egyben Bluray lejátszó, amelyre már rendelkezésre áll az a frissítés amely 3D késszé teszi a játékgépet. Eleve 3D-s magyar TV mûsorokra még várnunk kell, de ha minden igaz, akkor az Antenna Hungária az idei foci VB-n már hazánkban is minden nap egy meccset 3D-ben fog közvetíteni, vagy ha a közvetítés nem jön össze, akkor naponta egy teljes filmet fog 3D-ben sugározni. A UPC kínálatában van egy angol csatorna, ahol már most is lehet ilyen mûsorokat elérni. A másik lehetőséghez szükséges egy 3D Blu-ray lejátszó. Amely esetünkben a Samsung BD-C6900. Ez jelenleg 99.000 forint. A lejátszóhoz most kapunk egy lemezt is. Amely a "Szörnyek az Ûrlények ellen" animációs film. Ez elég szegényes kínálat, de idén közel 20 Blu-Ray filmre számíthatunk 3D-ben közte az Avatar speciális 3D-s változatára is. Ráadásul az ígéretek szerint nyártól jönnek a 3D-s játékok is (Forma1 2010, FIFA11)

A mellékelt animációs film elindítása után megjelenik a képernyőn a figyelmeztetés, hogy kapcsoljuk be a szemüvegeket. A hatás lenyûgöző! Tényleg megjelenik a harmadik dimenzió. A rajzfilm figurák térbeliek lesznek és kilépnek a TV készülékekből, mint a moziban. A 3D mélységén is állíthatunk, a 10-es skálán. Maximumon, szinte mi is az előadás részeivé válunk.


És most jön a meglepetés!

Azért, hogy ne a fentiekben leírt szegényes kínálat álljon rendelkezésre, tényleg van egy meglepetése a Samsungnak. A beépített 3D processzor. Ezt azért fejlesztették a koreai szakemberek, hogy bármilyen a TV készüléken megjelenített anyagot 3D-ben nézhessünk. És valóban, csak egy gombnyomás, és akár a "TV Híradó" is 3D-ben jelenik meg. Igaz, ilyen "mesterséges 3D" esetben nincsenek meg azok a mélységek, amik az eredetileg 3D-re készített tartalmaknál. Azonban a 3D hatás tényleg meg van. Normál analóg TV csatornák esetén nem olyan nagy az élmény, de DVD, Blu-ray filmeknél, vagy HD csatornáknál tényleg nő az élményérzet, és valóban mûködik a 3D konvertálás. Nyilván, minél jobb minőségû a jel, annál jobb lesz az eredmény is, de egy már említett TV Híradó esetében is meg van a 3D.

Kipróbáltam még a PS3 játékok esetét is. A Fifa10 720p jelû anyaga, nagyon kellemesen jött át a szemüvegen keresztül. És bátran mondhatom, hogy teljesen más játékélményben volt részem az új képdimenzió miatt. A Gran Turismo 5 1080P Full-HD-s képe viszont olyan élmény volt 3D-ben, mintha tényleg a valóságban vezettem volna. Mi lesz itt, ha jönnek a gyárilag 3D-s játékok!


Záró gondolatok

Összegezve a Samsung ismét nagyon kitett magáért. A Samsung LED-es készülékek tavaly tényleg etalonok voltak. Idén pedig sikerült még magasabbra helyezni a lécet. Sokan fanyalognak a szemüveg miatt. Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy kényelmes, vagy nem az. A 3D TV kb. egy bő hétig volt nálam. Ez alatt volt 1-2 nap, amikor egyhuzamban 3-4 órán keresztül szemüvegen keresztül néztem. Nekem nem okozott problémát. Nem fájt tőle a fejem, és nem lettem rosszul. Sajnos vannak olyan emberek, akiknél, ha van valamilyen csekély szem rendellenességük/problémájuk, akkor okozhat fejfájást és rosszullétet is. Sőt vannak olyan emberek, akiknél nem is áll össze a 3D-s képhatás sem. Ezért, és a magas ára miatt nem árt előzetesen kipróbálni ezeket a fajta készülékeket. Ezt bárki meg is teheti, ha besétál a WEST-End-ben található Samsung márkaboltba, ahol az első emeleten, 170 négyzetméteren, csak Samsung termékekkel találkozhat.

A 46 colos változatért az 599.000 forintos ár elsőre soknak tûnhet, ráadásul a kiegészítők is meglehetősen drágák, de azok, akik megtehetik és megvásárolják, biztosan nem fognak csalódni. Sőt, van egy olcsóbb lehetőség is a Samsung 46C750 készülék, amely nagyságrendekkel olcsóbb, mert nem LED, hanem "sima" 1:300.000 dinamikus kontraszttal rendelkező televízió, de multimédiás és 3D képességeit tekintve hasonló örömet és élményt szerezhet, mint a LED változat. A legfontosabb, azonban az, hogy mi döntünk arról, hogy 2D, vagy 3D, mert a távirányító a mi kezünkben van.

Forgalmazó:  Samsung Magyarország
web:  www.samsung.com
Árak:
Samsung UE-46C7000 LED TV: 599.000 Ft.
Samsung BD-C6900 Blu-ray lejátszó: 99.900 Ft.
Samsung 3D szemüveg elemes/akkus: 24900/29900Ft

 

1/1