none
Mégse
azonosító:
jelszó:
regisztráció
Ha már regisztrált felhasználó vagy, kattints ide!
Több mint TV - Samsung UE-46C9000 3D LED TV
3D képességek, műsorrögzítés
Dátum: 2010-11-10   | Szerző: Sulaki


 
  Műsorrögzítés

 A Samsung 7-es sorozatú LCD készülékei és a LED-es 3D-s televíziók már erre is képesek. Felvételt tudnak készíteni USB-s eszközökre (Pendrive, vagy külső HDD). A HD adások rögzítése eddig meglehetősen nehézkes volt, valamilyen külső eszköz minden esetben szükséges volt hozzá. Most már ez a dolog is leegyszerűsödött. Elég egy külső USB-s adathordozó. Egy 4 GB-os pendrive-ra kb. 35 percnyi HD adást tudunk rögzíteni, úgyis, hogy közben nem nézzük a TV adást, hanem pl. DVD vagy Blu-ray filmet nézünk. Az említett rögzítési idő értelemszerűen meghatványozódhat, ha nem 4 GB-ról, hanem 500 vagy 1000 GB-ról van szó. Mindössze csak egy kellemetlenséggel találkoztunk, mégpedig hogy a felvett tartalmat csak ezen a készüléken lehetett újranézni. Egy Samsung C650-es multimédiával eléggé felvértezett LCD TV készülék sem ismerte fel az egyedi tömörítésű felvételeket, sőt a Windows és Ubuntu Linux rendszert használó számítógép sem tudott mit kezdeni vele. Ez azért van, mert a videofelvételeket digitális jogkezelő rendszer (DRM) védi, és sem számítógépen, sem másik TV-készüléken nem játszhatók le. Nem játszhatók le továbbá a TV alaplapjának cseréje esetén sem. Mondjuk, az is igaz, hogy aki ilyen C9000-es készüléket használ, az életszerűen úgyis ezzel a készülékkel fogja visszanézni. És az is igaz, hogy a Samsung legalább megoldotta a műsorrögzítés problémáját, más gyártók inkább a jogi problémák miatt kiahgyják ezt a funkciót a készülékekikből. A Samsungnál pedig az adott műsort az adott készülékhez hozzárendelve teszik ezt lehetővé.  Lehetőségünk van még a Timeshift funkcióra, ez az adott folyamatban lévő műsor szüneteltetése/rögzítése. Ezt a funkciót, csak digitális csatornák esetében és csak maximum 90 percen keresztül használhatjuk. Ez esetben is külső adattárolóra rögzít a TV, ezért nem tudjuk, miért a 90 perces korlát.          
 
Egyéb multimédia

Internetre vezetékes LAN csatlakozóval, vagy az opcionális Samsung Wi-Fi adapterrel is csatlakozhatunk. A netes alkalmazások közül a YouTube, a Picassa, a Twitter, és az AccuWeather azonnal elérhető. A Skype ennél a modellnél nem áll rendelkezésünkre. Ez azonban nem hiszem, hogy komoly probléma lenne. Ráadásul azokhoz a Samsung modellekhez, amelyekben benne van a Skype, a kamerát még külön kell megvásárolnunk. A TV-re még játékokat is le lehet tölteni, melyre hozzávetőleg 400 MB áll rendelkezésünkre. Az ilyen jellegű játékoknál a grafika nem a legjobb, de kellemes időtöltés lehet. Van még egy megosztó "All Share" funkció is, itt Wi-Fi adapterrel rendelkező eszközeinket: Notebook, fényképezőgép, telefon tudjuk elérni, és különféle az ott tárolt és megosztott tartalmakat megjeleníteni a televízión.

  3D
 
Először is ma még a 3D-hez minden esetben szemüveget kell használnunk. Ezeket külön kell megvásárolnunk, mert alapból a készülékhez csak 1db elemes jár. A típusokról már az elején beszéltünk, de a tölthető akkus szemüvegeket ajánlanám, mert nem sokkal drágábbak az elemeseknél és kényelmesebb használatot biztosítanak.
 
3D esetén a Samsung készülékeknél kétféle térhatást kell megkülönböztetnünk. Az egyik az eredetileg is 3D-ben készült műsorok. Ezek lehetnek normál TV adások és 3D-ben rögzített Blu-ray filmek, vagy a majd későbbiekben megjelentetett konzoljátékok. Elsősorban ebben az esetben a Sony PlayStation -ra gondolok, amelyre erre a konzolra már rendelkezésre áll az a frissítés, amely 3D késszé teszi a játékgépet. (A hazai 3D-s TV műsorokra még várnunk kell, de ha minden igaz, akkor nemsokára már a Barátok közt is 3D-ben fog a TV elé ültetni bennünket.) Az Antenna Hungária az idei foci VB alkalmából már hazánkban is végzett 3D tesztsugárzást, tehát, már csak idő kérdése, hogy ez akár mindennapos dolog legyen az életünkben. A UPC kínálatában van egy angol csatorna, ahol már most is lehet ilyen műsorokat elérni. Angliában a Premier League mérkőzéseit, már hétről hétre 3D-ben sugározzák. A másik lehetőséghez szükséges egy 3D Blu-ray lejátszó. Amely esetünkben a Samsung BD-C6900. Ez jelenleg már 100.000 forint alatt beszerezhető. A lejátszóhoz most kapunk egy lemezt is. Amely a "Szörnyek az Űrlények ellen" animációs filmet. Ez ugyan még elég szegényes kínálat, de idén még közel 20 Blu-Ray filmre számíthatunk 3D-ben közte az Avatar speciális 3D-s változatára is.

 A mellékelt animációs film elindítása után megjelenik a képernyőn a figyelmeztetés, hogy kapcsoljuk be a szemüvegeket. A hatás lenyűgöző! Tényleg megjelenik a harmadik dimenzió, és a 8 mm vastag Tv készülék hihetetlen mélységű képpel ejt ámulatba bennünket. A rajzfilmfigurák térbeliek lesznek és szinte kilépnek a TV készülékekből, mint a moziban. A 3D mélységén is állíthatunk, egy 10-es skálán, melynél  a maximumon, szinte mi is az előadás részeivé válunk. Egy apró dologra kell csupán figyelnünk, hogy a 3D jeladó és a szemüveg közé ne kerüljön olyan „tereptárgy” ami az aktív kommunikációt zavarhatja. Ugyanis a 3D-s kép előállításához szükségeltetik a kommunikáció a TV és a szemüveg között.

  És most jön a meglepetés!

 Azért, hogy ne a fentiekben leírt szegényes kínálat álljon rendelkezésre, tényleg van egy meglepetése a Samsungnak, mely nem más, mint egy beépített 3D processzor. Ezt azért fejlesztették ki a koreai szakemberek, hogy minden a Samsung 3D TV készüléken megjelenített anyagot 3D-ben nézhessünk. És valóban, csak egy gombnyomás, és akár a "TV Híradó" is 3D-ben jelenik meg. Igaz, ilyen "mesterséges 3D" esetében nincsenek meg azok a mélységek, amik az eredetileg 3D-re készített tartalmaknál, azonban a 3D hatás érzékelhető. Normál analóg TV csatornák esetén nincs komoly különbség, de DVD, Blu-ray filmeknél, vagy HD csatornáknál hihetetlenül megnő az élményérzet, és valóban működik a 3D felkonvertálás. Nyilván, minél jobb minőségű a jel, annál jobb lesz az eredmény is. És ezt nemcsak a C9000 modellcsalád, hanem a C750 LCD, a C7000 és a C8000 LED TV család is tudja.
 
A TV PS3 játékokkal is hasonlóan jól teljesített. Az idei Fifa11 720p minőségű anyaga, nagyon szépen jelent meg szemüvegen keresztül. És bátran mondhatom, hogy teljesen más játékélményben volt részem az új képdimenzió miatt. A Gran Turismo 5 1080p Full-HD-s képe viszont olyan élmény volt 3D-ben, mintha tényleg a valóságban vezettem volna. Ráadásul az ígéretek szerint hamarosan jönnek a 3D-s játékok is, talán az elsők között a Gran Turismo 5-tel, amely már arra is képes lesz, ha, mint vezető elfordítjuk a fejünket rajta a szemüveggel a játék képe is oldalra néz.


Záró gondolatok


 A Samsung nagyon kitett magáért. A Samsung LED-es készülékek már tavaly etalonok voltak. Idén pedig sikerült még magasabbra helyezni a lécet, már a C70000 és a C8000 modellekkel. A C9000 pedig igazi unikum. Sokan még biztosan fanyalognak a szemüveg miatt, melyet mindenki csak kipróbálás után tud igazán eldönteni, hogy kényelmes-e, vagy sem. Ez a 3D TV közel egy hétig volt nálunk tesztelésen. Ez alatt volt 1-2 nap, amikor egyhuzamban 3-4 órán keresztül szemüvegen keresztül néztem, minden probléma nélkül. Nem fájt tőle a fejem, és nem lettem rosszul. Sajnos vannak olyan emberek, akiknél, ha van valamilyen csekély szem rendellenességük/problémájuk, akkor ez a 3D technológia okozhat fejfájást és rosszullétet, de ritkán előfordulhat, hogy a 3D-s képhatás egyáltalán nem valósul meg.
 
A 46 colos változatért az 1.4 millió forintos ár tényleg nagyon sok pénz. Ráadásul a kiegészítők is meglehetősen drágák, de azok, akik megtehetik és megvásárolják, biztosan nem fognak csalódni. (Létezik egy reális árfekvésű lehetőség is a Samsung 46C750 készülék, amely nagyságrendekkel olcsóbb, mert nem LED, hanem hagyományos CCFL háttérvilágítású, 1:300.000 dinamikus kontraszttal rendelkező televízió, de multimédiás és 3D képességeit tekintve hasonló örömet és élményt szerezhet, mint a LED változat).
 
A legfontosabb, azonban az, hogy mi dönthetünk arról, hogy 2D, vagy 3D, hiszen a távirányító a mi kezünkben van. Összegezve a C9000 modellcsalád a világ talán legvékonyabb készüléke és technikai tudása mellett a kinézete is igazi dísze a szobának. Biztosan nem ez lesz az idei karácsony legtöbbet eladott készüléke, de a az egyik legjobb készüléke az biztos.
 

Forgalmazó: Samsung Magyarország

Web:  www.samsung.com

 

Árak:

Samsung UE-46C9000 LED TV: 1.399.900 Ft.

Samsung BD-C6900 Blu-ray lejátszó: 99.900 Ft.

Samsung 3D szemüveg elemes/akkus: 19900/24900Ft

  

2/2