none
Mégse
azonosító:
jelszó:
regisztráció
Ha már regisztrált felhasználó vagy, kattints ide!
A kis „okostojás” - Samsung UE-32D5500 LED TV
Dátum: 2011-06-13   | Szerző: Sulaki
Újabb év, újabb sorozat. 2011-ben a Samsung készülékeknél a C sorozat után, már a D betűs sorozatnál járunk. Persze, nemcsak a betűjelzés változott, szembesülhetünk még egy új fogalommal: a SMART TV fogalmával is.

 
Samsung - UE-32D5500 (88%)
Ár/érték arány 80%
Képminőség 89%
Kivitel 95%
Szolgáltatás 89%
Tudásszint 89%

Pozitívum:
SMART alkalmazások, gyönyörű kép, stílusos szép külalak, LAN

Negatívum:
kissé magas ár, nincs beépített Wi-Fi 

És közeleg a 2012 év is! 2012-től pedig ugye, már digitálisan kell majd televízióznunk. Ami azt jelenti, hogy a digitálisan sugárzott műsort csak kétféleképp nézhetünk, vagy új digitális HD készüléket vásárolunk, és HD minőségben nézhetjük kedvenc sorozatainkat, vagy megtartjuk a régi, vaskos CRT televíziónkat, és beszerzünk egy HD TUNERES beltéri egységet (Set-top box). Utóbbi esetben persze le kell mondanunk a HD minőségről. Ez esetben ugyan a beltéri egység veszi a HD jelet, de vissza is butítja analóggá, hogy a régi televíziónk is meg tudja jeleníteni. Beltéri egységet, (amely igazából fél megoldás) kb. 10-20 ezer forint között, már vásárolhatunk, de talán érdemes kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlnunk, mert a legnépszerűbbnek tartott 32 colos, azaz 82 centiméteres Full-HD LCD készülékek (márkától, minőségtől függően) már 70-80 ezer forint körül már megvásárolhatóak.

 

Méretválasztási tanácsok

 

Egy átlagos felhasználó eddig 55 centiméteres készüléket nézett. Mindezt megtehette 4-5 méteres távolságról is. És természetesen el tudta olvasni a képújságot, jól láthatta a feliratos filmeknél a feliratot is. Még akkor sem nagyon lehetett problémája, ha kicsit rosszabbul látott, vagy szemüveges volt, mert a régi készülékek felbontása 400 ezer képpont körüli volt. Ez a képernyőnagyság és a relative nagy nézési távolság valahogy belénk ivódott, és nagyon sokan ódzkodnak már a 82 centiméteres képátlótól, mert hogy az nagyon nagy, nem kell az nekünk. Pedig, ha csak abba gondolunk bele, hogy a régi TV 400 ezer képpontot jelenített meg, az új pedig 2 milliót, akkor azonnal kitalálhatjuk, hogy értelemszerűen a nagyobb felbontás miatt a betűk, a képújság, de mondhatni minden motívum ötöde lesz a régi készüléken látottakhoz képest. Ezért célszerű nagyobb képátlójú televíziót vásárolnunk


Mégis akkor mekkorát?

 

HD készülékek esetén a bűvös egyenlet a következő. Az ajánlott nézési távolság a képátló 2-2,5 szerese. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy egy 40 colos, kb. 100 centiméteres, azaz 1 méteres TV esetén 2-2,5 méterre kellene leülnünk a készüléktől.  3D esetén pedig az optimális inkább a kétszeres szorzó lenne. Ez persze nem szentírás! Gyakran az adott polc nagyság, a rendelkezésre álló hely, vagy például a vásárlási keret miatt választunk az optimálisnál kisebb méretet. Azonban, ha megtehetjük és helyünk is van, akkor célszerű az optimális képátlóra törekednünk, mert a kisebb mérettel, vagy a túl messziről való nézéssel pont az a többletet veszítjük el, amit a HD TV nyújt. Azaz hiába nézek 2 millió képpontból álló, nagyon részletes képet, ha nagyon messziről teszem ezt, mert nem látom a képi finomságot a távolság miatt.

 

Összegezve az eddigi tapasztalatokat, ma az átlagos vásárló 82 centis, és ha anyagilag belefér, akkor már LED készüléket keres. Na, de mit is tud egy ilyen 32 colos Full-HD LED készülék?

 

Legújabban tesztelt Samsung 32D5500 LED TV tesztünkből megtudhatja, ha elolvassa a lentebbi sorokat. A D5500 a Samsung „legkissebb” Full-HD modelje, mert a 4000 sorozat csak HD-Ready készülék. Ráadásul az 5000 modellek csak 50, nem is 100 Hz-esek.           

 

A tesztre egy meglehetősen kicsi doboz érkezett. Valahogy kicsi is volt, vékony is volt. Azonban kibontva a dobozt, tényleg egy 32 colos (82 centis) képátlójú televíziót rejtett.A doboz vékonyságára az adhat magyarázatot, hogy a TV eleve csak 3 centi vastag, és az asztali talp nincs gyárilag rögzítve, hanem a készülék mellé van beállítva a dobozban. A talp mellet egy talp adapter, csavarok, AV/komponens átalakító csatlakozó adapter, Scart adapter, távirányító, törlőkendő, ceruzaelem, használati útmutató, CI-kártya adapter, 4 db. rögzítőgyűrű fali konzolhoz és kábelek összefogásághoz egy felragasztható gyűrű található. Az összerakáshoz egy kis barkácsolás szükségeltetik abban az esetben, ha nem fali konzolra szeretnénk felhelyezni, hanem a saját lábán helyeznénk el, pl. egy TV állványon. Ez kb. 2-3 percet vehet igénybe.A formavilág szép és letisztult. A visszafogottsága miatt vonzó is egyben. A televízió vastagságára (29,9 mm), vagy inkább vékonyságára, már nem csodálkozunk rá. Már az előző LED generációs sorozat is 3 centinél vékonyabbra sikeredett. Az üveg asztali tap is minőséget sugároz.

Csatlakozások

Normál méretű csatlakozót, csak a PCMCIA (dekóder kártyának), 2 USB, optikai digitális hangkimenet, 4 HDMI, PC monitor csatlakozó, fejhallgató, antenna és LAN csatlakozót találunk. A többi csatlakozó felület adapteres. Ami azt jelenti, hogy a miniatürizált kis helyre beledugjuk a kb. 10 centiméteres vezeték végeken megtalálható szokásos méretű csatlakozókat. Így még rendelkezésünkre áll: 1 db SCART, az RCA bemenet, a komponens bemenet.


Normál működés  

Bekapcsolás után rácsodálkoztunk az új menüre. A menü az okostelefonok menüjéhez hasonlóan, látványos és egyszerű kezelőfelületet biztosít. A készülék DVB-T és DVB-C tunert is tartalmaz, tehát be tudjuk hangolni a tetőantennás digitális/analóg és a kábelen érkező digitális és analóg jeleket is. Egy hatodik kerületi belvárosi lakásban, ahol a DIGI kábeltv áll rendelkezésre 87 digitális adót, 3 rádióadót, és 59 analóg csatornát foghatunk. Analóg adókat már tulajdonképp nem is érdemes behangolni, mert a teljes analóg kínálatot megtalálhatjuk a digitális csatornák között. Egy fontos dolgot azonban érdemes tisztázni, minden HD adás digitális, de nem minden digitális adás HD. Tehát nem minden adót nézhetünk nagy felbontásban. A relative kicsi képméret miatt a nem HD adások sem tűnnek olyan rossznak, de igazán a HD csatornák mutatják meg mire is képes a LED-es panel.

 

A hangolás folyamata alatt jól jön a távirányító, amely a szokásos, már a tavalyi modelleknél is megismert átlagos darab. Egy lényeges különbséggel, a SMART gombbal, no de erről majd később!

 

Bemenetenként állíthatunk a képi jellemzőkön. Kerestünk egy HD műsort, és néhány perc elteltével már tényleg élethű képet nézhettünk. A képújságot jól kiegészíti a GUIDE funkció, ez digitális adásoknál egy elektronikus műsorújság. Amelyen megnézhetjük, hogy adott időben milyen műsor áll rendelkezésre, és ha megtetszik egy később kezdődő műsor, akkor beállíthatjuk, hogy a készülék odakapcsol, amikor a film elkezdődik.


Normál DVD esetén is stabil szép képet nézhetünk. Pláne abban az esetben, ha úgynevezett „felkonvertálós”, azaz HDMI csatlakozóval ellátott DVD készüléket használunk. Ez esetben a DVD feljavítja az analóg jeleket. És köztudott, hogy ez esetben a normál, analóg DVD jeleket a lejátszó a digitalizálás közben felkonvertálja (a gyártók állítása szerint Full-HD, azaz 1080p jellé). Maradhatunk annyiban, hogy én inkább köztes jelnek/képnek mondanám. Amely a DVD jelnél sokkal jobb, de alulról súrolja a Blu-ray filmek minőségét. És ehhez nem szükséges drága lejátszó, erre, már egy 10-20 ezer forint körüli HDMI csatlakozóval ellátott DVD lejátszó is megfelel. Ilyen lehet pl. egy Samsung DVD-C550 DVD lejátszó is.

Blu-Ray filmek használatakor (és még némi finomhangolás a képi beállításokon) a tökéletesség határát súroltuk. A színek rendben voltak, a kontraszt szinte utolérhetetlen, és a fekete, mintha csak plazmát néznénk. Ez a panel kb. az előző C sorozatú panellal lehet egyenértékű, amelyekkel tavaly volt ugyan némi gond nagyobb méreteknél (46 és nagyobb) a „felhősödés” jelenség miatt, amely azt jelentette, hogy sötétebb képi jeleneteknél nem volt teljesen homogén a háttér, némi foltosodás volt tapasztalható. Ennél a 32-es méretnél ez azonban nem tapasztalható.   

 

Kipróbáltunk még egy PS3 konzolt is. A játékélmény sokkal jobb, mint egy monitoron. Ez a TV ugyan nem 100 Hz-es modell, de ekkora képméretnél, ami relative kicsinek számít, nem is lényeges a 100 Hz. Egyébként félig 100 Hz-es modellnek lehetne mondani, mert egy mozgásjavító a Clear Motion Rate technológia azért rendelkezésre áll. A Samsung Clear Motion Rate, a frissítési rátával ellentétben, amely a képminőség egy adott részéért felel, a Clear Motion Rate három összetevővel határozza meg a kép mozgását: chipsettel, képernyőpanellel és háttérvilágítással. A mozgóképminőség és -vezérlés új szabványának köszönhetően egy feljavított mozgóképet láthatunk. Tehát a 100 Hz-es képfrissítés megmaradhat alapkövetelménynek a 40 col (100cm) és ennél nagyobb képátlójú készülékeknek.  

SMART TV funkciók

 

Néhány éve a mobiltelefon piacon jelentek meg az első SMART telefonok. Ezek tudásukkal emelkedtek ki az átlagos mobilok közül. 2011-től megérkeztek a SMART TV készülékek is. A SMART szó itt is a többlettudásra utal. Magyarán a SMART modellek már nemcsak televíziók, hanem inkább házi szórakoztató központokká váltak.

  

A SMART gombot megnyomva a távirányítón megjeleníthető az új menü. Innen indíthatunk USB csatlakozóra csatlakoztatott külső eszközről zenehallgatást, képnézegetést és filmlejátszást. Innen indul a NET TV, de a fájlmegosztás is.

 

Kipróbáltuk az USB nyújtotta lehetőségeket is. 2 USB csatlakozó áll rendelkezésünkre. Mindkettőhöz csatlakoztathatunk akár 2000 GB-os külső merevlemezt is, a Pendrive-ok mellett. A készülék mindent lejátszik. A teszt fotót (18 megapixeles tükörreflexes géppel készült) amely közel 6 MB nagyságú, tökéletes minőségben, a természetes színekben nézhettük vissza. A fényképezőgéppel készített videókat nem tudtuk elindítani, a „move” formátummal tehát nem boldogul el, de ez a formátum sajnos elég sok médialejátszón kifog. Lejátszhatunk még MP3 zenéket is, és megállapíthattuk, hogy a szokásosnál is jobb a hangzás. Pláne miután bekapcsoltuk az SRS Theater Sound módot is. Persze igazi „mozis” hangzást csak csatlakoztatott erősítő, és hangfalrendszer esetén várhatunk. Persze, azért az sem mindegy, hogy az esti TV Híradót milyen minőségben halljuk a saját hangszórókon keresztül.

 

Jöhetnek a filmek! Jöhet a DIVX, jöhet az MKV. A televízió megbirkózik mindkét formátummal. A feliratokkal sem volt baj. És hab a tortán a beépített DTS dekóder. A külső HDD-re rögzített filmek lehetnek akár DTS hangúak is, a Samsung készülékek ezekkel is, szemben a konkurens márkákkal, amelyek csak a DOLBY DIGITAL hangot tudják lejátszani.

 

Egyéb SMART funkciók

 

  LAN csatlakozóval, vagy az opcionális Samsung Wi-Fi adapterrel netre is csatlakozhatunk. Beápített Wi-Fi adapter csak a 6-os széíriától áll rendelkezésre. A netes alaklmazások közül a YouTube, a Facebook, a Picassa, a Twitter, az AccuWeather és két magyar oldal az index.hu és a samsungsport.hu azonnal elérhető. A Skype és a korlátlan internetböngésző csak a 6-os és, az e feletti modellszámú készülékeknél érhető el. .Még játékokat is le lehet tölteni. A sudoku játékot próbáltuk ki. A grafika nyílván nem a legjobb, de kellemes kiegészítés ez is. Van még egy megosztó "All Share" funkció is, itt Wi-Fi adapterrel rendelkező eszközeinket (Notebook, fényképezőgép, telefon) tudjuk elérni, és különféle tartalmakat megjeleníteni a televízión. Androidos és „almás” telefonunkkal is teljes mértékben irányíthatjuk a televíziót.

 

Záró gondolatok

Összegezve: a Samsung „belépő szintű” Full-HD 50Hz-es modellje jóval túltesz a belépő szinten. A megjelenített kép, a SMART funkciók, a Netes elérések, az USB-n kersztüli lejátszási képességek egy jól eltalált modellt sejtetnek. És, ha már LED, akkor beszéljünk a manapság nagyon felkapott fogyasztási adatokról. A készülék maximum fogyasztása mindössze 80Watt. És mindössze 22 Watt az energiatakarékos üzemmódban.

A tesztelt 32 colos méret nem valami nagy ugyan, de egy kisebb lakásba, ahol meglehetősen közel nézi a vásárló, vagy második számú készüléknek a gyerekszobába, vagy a hálószobába, illetve az idősebb korosztály számára, akiknek az 55 centis képátló után már a 82 centis is merész választásnak tűnhet, igazán remek alternatíva lehet.Igaz, mivel még csak most jelent meg idén májusban, ezért még viszonylag magas áron.

 


Forgalmazó:  Samsung Magyarország
web:  www.samsung.com
Ár: Samsung UE-32D5500 LED TV: 179.900 Ft. 

1/1