none
Mégse
azonosító:
jelszó:
regisztráció
Ha már regisztrált felhasználó vagy, kattints ide!
Hogyan készíts remek fotókat házi kedvencedről?
Dátum: 2013-01-15   | Szerző: Sulaki
Amíg az idő melegebbre fordul, használjuk ki az alkalmat, és fejlesszük beltéri fotózási tudásunkat. Egy lelkesen játszó vagy éppen mélyen szundikáló cica, kutya, hörcsög, egér, menyét vagy egyéb háziállat minden gazdit megihlet, ám megörökítése már korántsem egyszerű feladat. Hogy miért? Ennek egy nagyon egyszerű oka van: alanyunk mindig azt csinálja, amit akar, akkor, amikor ő akarja. Íme pár tanács, hogyan készíts remek fotókat kisállatodról!

  

1. Fogd meg a hasánál

 

Elő a jutalomfalattal vagy kedvenc harapnivalójával, és cselezz! Először kínáld meg egy-két falattal, hogy elkapd a figyelmét, majd utána a további falatokat kezedben tartva már könnyedén irányíthatod a tekintetét. Ha azt szeretnéd, hogy az alanyod a kamerába nézzen, akkor csak helyezd a falatkát közvetlenül a fényképezőgéped fölé!

 

 

2. Építs akadálypályát, aminek nem tud ellenállni

 

Számtalan olyan apróság van egy háztartásban – egy üres doboz, egy WC-papír guriga, egy összegyűrt alufólia –, amit egy kiscica vagy kiskutya a világ legjobb játékának gondol.

Először játszatok közösen pár percet, majd ha már belemerült, átmehetsz külső szemlélőbe, és megpróbálhatod elkapni a legjobb pillanatokat.

Tipp: Kérj segítséget olyantól, akiben kedvenced is megbízik, hogy játsszon vele, amíg fotózol.

 

3. Válassz egyszerű hátteret

 

Próbálj olyan helyszínt találni a fotózáshoz, ami nem vonja el a figyelmet a kisállatodról! Ha egy színes, zsúfolt helyszínen fotózod a házi kedvenced, akkor elveszhet a képen, míg egy egyszerű, sima háttér esetén biztosan ő lesz a középpontban!

 

4. Nem csak játékból áll a világ

 

Várd meg, amíg a kedvenced kijátssza magát és lepihen! Várj türelemmel, amíg tényleg ellazul, hogy ne zavarja meg a fényképezőgép hangja. Ha egy cuki alvós képnél többre vágysz, vedd elő a kreativitásod, öleltesd át vele kedvenc plüssjátékát, állítsd be mókás pózokba, tegyél mögé hátteret, de figyelj oda, hogy közben ne okozz neki kellemetlenséget.

 

Sony-tipp: Ha nem bírod maradásra bírni a kis kedvenced, tegyél egy forró vízzel töltött flakont a helyszínre, például egy párna vagy egy pléd alá. Szinte mind imádják a meleget, így előbb-utóbb megpihennek mellette.

 

5. Nézd az ő szintjén a világot

 

Ne csak felülről fényképezd az alanyod, hanem ereszkedj le az ő szintjére. Ez neki is jobban fog tetszeni, ráadásul könnyebben megbarátkozik a fényképezőgéppel is. Ha először találkozik a géppel, mutasd meg neki, és hagyd, hogy megbarátkozzon vele.

 

6. Ezt ne tedd

 

Azonban mielőtt nekilátnál a nagy háziállat-fotózásnak, fontos, hogy tisztában legyél pár olyan dologgal is, amit NEM szabad megtenned.

•                   Ne használj vakut, ha nem muszáj, ragaszkodj inkább a természetes fényhez. A vaku villanása zavaró lehet az állatok számára. Azonban a nem megfelelő fényviszonyok esetére fejlesztette ki a Sony az ExmorR képérzékelőt. Ezen szenzorral felszerelt Sony fényképezőgépekkel még félhomályban is éles képet készíthetünk, vaku nélkül.

•                   Ne fényképezd folyamatosan, hagyd, hogy pihenjen egy kicsit. Ez esetben mondjuk elég az is, ha elhiteted a kedvenceddel, hogy pihenhet, miközben te óvatosan odalopódzva képeket csinálsz róla.

•                   Ne kényszerítsd olyan dolgokra, amit biztosan nem szeret! Például ne öltöztesd fel vagy ne tedd olyan helyekre, ahova magától nem menne!

•                   Ne vedd magad komolyan! Ha úgy állsz neki a fotózáshoz, hogy most kell elkészítened életed képét, csak feleslegesen stresszeled magad, ráadásul ezt kedvenced is érezni fogja.

 

Ajánlott termék: Sony NEX-5R típusú fényképezőgép, amivel még egy gyorsan ugráló kiscicáról, kiskutyáról vagy egy suhanó menyétről (akár 10 kép/másodperc) is kiválóan fókuszált sorozatfelvételt készíthetsz, mert így biztosan megörökítheted a legjátékosabb pillanatokat!

 

Képjavaslatok:

https://dl.dropbox.com/u/90741708/Sony/Sony_haziallat_kepek.rar

  

1/1