Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Sulaki - 2007-04-02

Magyarországon sikeresen sor került az idei IDC IT Biztonsági konferenciasorozat budapesti állomására…



A konferencián az informatikai biztonságot egy folyamatként vizsgálták az informatikai biztonságot, ahol a részletekre fordított proaktív figyelem mellett azt is érdemes számításba venni, milyen szerepet játszik az emberi tényező a szabályok érvényesítésekor. A megelőzés jegyében a rendezvényen előadó IT biztonsági szakértők még a müködésre gyakorolt negatív hatás előtt segítettek felismerni a fenyegetéseket.

A hazánkban immár ötödik egymást követő évben megrendezett eseményen a résztvevők Marosvári Gábortól, az IDC Magyarország vezető elemzőjétől hallhattak az IDC IT biztonsági felmérésének eredményeiről, melyből kiderült, a vállalatok elsődleges fenyegetéseknek tartják az egyre szofisztikáltabb támadásokat, az alkalmazottaknak a vállalati biztonsági előírások alulbecsülését, és a biztonsági megoldások komplexitását.

Lance Spitzner, a Honeynet projekt alapítója és az IT biztonság nemzetközileg elismert szakértője a leggyorsabban terjedő és legsikeresebb ismert támadási formáról, az adathalászatról tartott előadást. Prezentációjában az adathalászat történetével, a közelmúlt eseményeivel és a várható jövőbeni trendekkel foglakozott.

A konferencia záróelőadásában Sebastian Schreiber, etikus hacker élőben szemléltette a Budapest városközpontjában müködő védtelen
Wi-Fi
hálózatok sérülékenységét. A konferencia előtti napon Sebastian egy Wi-Fi túra keretében Budapest belvárosában több mint 1200 Wi-Fi hozzáférési pontot talált. Ez a szám lényegesen magasabb, mint amit Prágában (847), Bukarestben (304), Belgrádban (492) vagy Bécsben (255) talált. A hálózatok feltérképezése során Sebastian a budapesti belvárosi hálózatok 38%-át titkosítatlannak találta, ami a régiós vetélytársakét tekintve előkelő helyezést ad high-tech városunknak, csak Bécs előzi meg Budapestet a maga 31%-ával. Prágában és Bukarestben a hálózatok 47%-a volt védtelen, míg ez a szám Belgrádban eléri az 58%-ot.

Az IDC IT Biztonsági rendezvénysorozatának magyarországi állomására 2007. március 27-én került sor. A rendezvény partnere volt a Cisco, a HP, a Symantec, az IBM, az ISS, az APC, a ProCurve, a Delta Elektronik, a phion, a Balabit és a Megatrend. A rendezvény szakmai partnere az ISACA és az IVSZ, médiapartnerei az IT-Business, IT-Security, Computerworld, Gazdasági Rádió és a Gazdasági Rádió NetCity rovata volt.