Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2007-10-18

Az Asus hivatalosan is bejelentette a már hónapok óta várt Eee PC-t, melynek egybÅ?l négy változata lesz elérhetÅ?â?¦

 
A technikai specifikációk jórészt már ismeretesek voltak, így akik figyelemmel kísérték az eseményeket azoknak sok újdonsággal már nem szolgálhatunk. Az egyes konfigurációk mindössze a rendszermemória és a
merevlemez
kapacitásában térnek el. Ennek megfelelően a legerősebb modell az Eee
PC
8G, melyben 1
GB
DDR2
-es rendszermemória és 8
GB
-os
SSD
merevlemez kapott helyet. Az Eee PC
4G
és az Eee PC 4G Surf 512
MB
rendszermemóriával és 4 GB-os háttértárral rendelkeznek, míg a család legkisebb tagja az Eee PC 2G Surf, csupán 256 MB rendszermemóriával és mindössze 2 GB-os merevlemezzel rendelkezik majd.
 
A 8G és 4G modellekben 5200
mAh
kapacitású akkumulátorok lesznek, melyek a gyári adatok szerint 3.5 óra üzemidőt biztosítanak, míg a 4G és 2G modellekben 4400 mAh kapacitású aksik teljesítnek szolgálatot némileg szerényebb 2.8 órás üzemidőt adva.
 
A fentebb említett adatokat leszámítva az összes modell teljesen egyforma. Mindegyik 7
colos
800x600
pixel
felbontású képernyővel rendelkezik. Az összes modellben egy 900 MHz-es
Intel
Celeron
M
ULV
teljesít szolgálatot, valamint
Ethernet
vezérlő és
802.11g
Wi-Fi
is megtalálható a mini laptopokban. A 900g körüli súlyú gépek kétség kívül a piac legkisebb modelljei közt foglalnak helyet.
 [%IMAGE=3936%]
A modellek másik kiemelkedő különlegessége az áruk, mely a legkisebb modell esetén 260 dollár a csúcsmodell pedig 400 dollár körüli összegért lesz kapható.
 
Az árukban verhetetlen gépek azonban habár képesek Windows XP-t futtatni, gyárilag egy kifejezetten az Eee PC modellek számára fejlesztett
Linux
rendszert találunk rajtuk, mely rendelkezik
internet
böngészővel, irodai program csomaggal és
e-mail
klienssel is. A Linux rendszer talán legfontosabb előnye, hogy kifejezetten a gépre szabták, így nem terheli le a szerény teljesítményü processzort és az erőforrásokat optimálisabban használja, mint egy szabványos Windows, mely esetében garantált lenne a használhatatlanság határáig történő lassulás.