Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-02-08

Az arizonai egyetem tudósainak sikerült létrehozniuk egy olyan háromdimenziós holografikus képernyÅ?t, melyet néhány perc alatt újra lehet írniâ?¦

 
Első hallásra talán nem tünik soknak a néhány perces törlési és újraírási idő ez azonban hatalmas technológiai áttörést jelent. Ilyen valós holografikus megjelenítő eddig nem létezett, melyet minden speciális szemüveg nélkül láthatunk  és a hagyományos hologramokhoz hasonló azonban frissíthető képernyőfelületet biztosít. A háromdimenziós képernyők lehetséges alkalmazási területei számtalanok, az orvostudománytól kezdve a különféle kutatási, fejlesztési területekig.
 
A dinamikus holografikus képernyők orvosi müszerekben alkalmazva segíthetik a sebészek munkáját, hosszadalmas és összetett idegsebészeti beavatkozások során, repülőgép pilóták számára képes megmutatni a környező légtér esetleges veszélyit méghozzá térben.
 
Ez a néhány alkalmazási példa pedig még csak a jéghegy csúcsa hiszen a reklám és médiaiparban megszámlálhatatlan alkalmazási módja lehetséges a technológiának. A most bemutatott prototípus 4x4
inch
méretü és csak piros szín megjelenítésére képes, de a kutatók biztosak benne hogy ugyanezzel a technológiával képesek nagyobb teljesen színes megjelenítők létrehozására is. A következő modell egy 1 láb méretü majd 3 láb méretü lesz a tervek szerint. Ezen felül a frissítés gyorsításán is dolgoznak impulzus lézerek használatával.
 
[%A=http://uanews.org/node/18073%]Ide kattintva[%A%] – megtekinthető egy rövid angol nyelvü bemutató a technológiáról.