Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-02-13

Végéhez ért a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Oracle Hungary és a WWF Magyarország honlapkészítÅ? pályázata, amely a â??NE VEDD, VÃ?DD! Az állati nyomozó akcióban!â? nevet viselteâ?¦

 
A 7-18 éves diákok és tanáraik számára meghirdetett pályázat témája a veszélyeztetett növény- és állatfajok, illetve a belőlük készített ajándéktárgyak kereskedelme volt. A diákok feladata az volt, hogy felderítsék lakóhelyük környékét, „nyomozzanak”, hogy milyen veszélyeztetett állatok és növények élnek környezetükben, vagy éppen cserélnek gazdát az üzletekben! Kutatásuk eredményeiről honlapot kellett készíteniük a Think.com kommunikációs közösségépítő eszköz segítségével. Az így létrehozott portálok célja, hogy a diákok egymástól tanulhassanak a természeti értékek megőrzésének fontosságáról, és megismerjék a velük folytatott túlzott mértékü kereskedelem okozta károkat.
 
A Washingtoni Egyezményt (CITES, Convention on International Trade in Endangered Species) azzal a céllal hozták létre több mint 30 évvel ezelőtt, hogy a kereskedelem által veszélyeztetett állat és növényfajok számára hatékony védelmet biztosítson. A tiltott kereskedelem megfékezésében, illetve a sokszor szükségtelen vásárlási igény csökkentésében nagy szerepe van a társadalmi tudatformálásnak és a tájékoztatásnak. Ennek szellemében az érintett növény- és állatfajokról, a belőlük készült termékekről, a kereskedelem mértékéről, szabályozásáról és a társadalom szerepéről a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a WWF Magyarországgal és más civil szervezetekkel közösen már 5. éve folytatja figyelemfelkeltő kampányát.
 
A két szervezet idén az Oracle-lel közösen indította útjára azt a weboldalkészítő pályázatot, amely az Oracle Think.com elnevezésü számítógépes rendszerrel lehetővé tette, hogy a gyerekek saját weboldalaikat készíthessék el nyomozásuk eredményeiről. Az Új Katedra pedagógus szaklap jóvoltából 10 000 példányban jelent meg a felhívás, amely eljutván valamennyi közoktatási intézménybe lehetővé tette, hogy a pályázat országossá váljon.
Az Oracle Think.com egy olyan ingyenes online tanulóközösség, ahol a különböző tartalomkészítő és multimédiás eszközökkel mind a diákok, mind a tanárok könnyen elkészíthetik interaktív weboldalaikat. A honlapokra nemcsak képeket, írásokat, tölthetnek fel, hanem megoszthatják rajtuk ötleteiket, az osztályközösség bevonásával pedig vitákat rendezhetnek, és szavazásokat is tarthatnak.
A 2007. szeptemberétől november végéig tartó pályázatra 20 csapat nevezett, a zsüri a 3 legjobb csapatot értékelte. A zsüri elsősorban a szakmai tartalmat, a megjelenítést és a számítógépes eszközhasználatot vette figyelembe. A helyezettek magas színvonalú és ötletes honlapokat készítettek, sőt a növény- és állatcsempészetről, a szőrmeiparról alkotott saját véleményüknek is hangot adtak.
A nyertesek listája a következő:
1. helyezettek: Berkes Bernadett, Veres Kata és Sáfrány Anna - a Batsányi János Gimnázium és SZKI, Csongrád 6. osztályos tanulói
 
2. helyezettek: Forrai Regina, Hubert Alexandra, Margariti Lambrini és Pentz Nikolett - a Városligeti Általános Iskola, Budapest, XIV. ker. 5. osztályos tanulói
 
3. helyezettek: Bálint Bertold, Schal Zsolt és Váczi Dániel – a Batsányi János Gimnázium és SZKI, Csongrád, 6. osztályos tanulói.