Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
maxray - 2015-09-15

2015. szeptember 10-én tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 14. országos találkozóját az EGIS Tudományos és Technológiai Központjában. A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon. A rendezvény levezető elnöke dr. An

A rendezvényt dr. Volk Balázs, az EGIS egyik igazgatója, aki az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny korábbi díjazottja volt, és dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke nyitotta meg. Volk Balázs kiemelte, hogy az EGIS büszke arra, hogy kilencszer nyert el innovációs díjat a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében. Bemutatta az EGIS K+F tevékenységét, mely három, világszínvonalú épületben zajlik, és ahol közel 500-an dolgoznak. Elmondta, hogy a Tudományos és Technológiai Központot az EGIS fennállásának 100. évfordulójára építették, ahol a kutatás-fejlesztési, hatóanyag-és késztermékgyártási,csomagolási, logisztikai, kereskedelmi tevékenységet multimédiás technikákon keresztül mutatják be a vendégeknek.


Pakucs János, beszélt arról, hogy mi is az a tehetség: olyan fiatalok, akik rendkívüli dolgokat találnak ki, és ezt különleges módon oldják meg. Ezután beszélt a nemzetközi versenyek szerepéről és a MISZ által, ezen rendezvényekre delegált fiatalok sikereiről.

 

Elsőként Wesely Norbert mutatkozott be, aki a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjazottja volt. Előadásában elmondta, hogy alsós kora óta érdeklődik a műszai tudományok iránt, gimnáziumban hat éven keresztül állt az országos logikaverseny dobogóján. A 23. Ifjúsági Versenyen elért sikerének köszönhetően, kijutott az Egyesült Államokba, a fenntarthatósági olimpiára, az I-SWEEP-re is. Projektje, az intelligens „zöld” fűtésszabályzással a mérnöki szekcióban indult, melyet a zsűri bronzéremmel jutalmazott.

 

Másodikként B. Kiss Bálint, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje mutatkozott be. Beszélt az ApaBoard tanulást segítő eszközéről, az elért sikereiről és a különböző hazai és nemzetközi konferenciákról, bemutatókról, melyen részt vett.

 

Ezt követően Zsombori Balázs, a 22. Ifjúsági Verseny díjazottja tartotta meg előadását „Innovációs versenytől a cégalapításig” címmel. Beszélt a PictoVerb alkalmazásról, mellyel az Ifjúsági Verseny I. helyezést ért, több nemzetközi verseny és fórumon mutatta be, és számos díjat és elismerést kapott a kifejlesztéséért. A termék népszerűségének köszönhetően most indította be saját vállalkozását a PictoVerb Kft-t.

 

Végül Soós István, a 9. Ifjúsági Tudományos Verseny díjazottja tartott előadást. Miután beszélt a szakmai pályafutásáról, részletesebben szólt a Szilícium-völgyben szerzett tapasztalatairól. Felkérte a MAFITUD tagjait, hogy tapasztalataikkal segítsék és hozzák létre együtt az ún. „Makers Movement” csoportot.