Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2015-09-29

A felhasználó biztonsága a digitális környezetben számos tényezőtől függ. Először is, függ attól, hogy képes-e meghozni a megfelelő döntéseket. Az online szokásai megvédhetik a digitális személyazonosságát, pénzét és személyes adatait, vag

A felhasználó biztonsága a digitális környezetben számos tényezőtől függ. Először is, függ attól, hogy képes-e meghozni a megfelelő döntéseket. Az online szokásai megvédhetik a digitális személyazonosságát, pénzét és személyes adatait, vagy könnyű prédává változtathatja a bűnözők számára. A Kaspersky Lab szeretné felhívni a figyelmet erre a problémára egy egyszerű teszttel, mely segít a felhasználóknak megtudni, hogy pontosan milyen szintű a kiberbiztonsággal kapcsolatos tudásuk. Továbbá a tesztből az is kiderül, hogy a felhasználók internetes szokásai biztonságosak-e vagy sem.

Az internethasználók gyakran nem ismerik fel a potenciális fenyegetést, amikor szembe kerülnek eggyel. Ezt az eredményt a Kaspersky Lab által szervezett korábbi felmérés is alátámasztja, melyben 18 000 ember vett részt világszerte. A tesztből kiderül, hogy a válaszadók számos veszélyes helyzettel találkoznak, melyek gyakran előfordulnak böngészés közben, fájlok letöltésekor vagy a közösségi oldalak látogatásakor.

16 ország képviselői átlagosan 95 pontot kaptak a lehetséges 150-ből. Ez azt jelenti, hogy az elméleti szituációk csupán felére érkezett helyes és biztonságos válasz, a fennmaradó esetekben a felhasználók ki vannak téve a kellemetlen következmények kockázatának, mint például a bizalmas információk kiszivárgásának.

A vizsgálat során csupán a válaszadók 24%-a volt képes felismerni egy valódi weboldalt, anélkül, hogy egy adathalász oldalt is kiválasztott volna mellé. Mi több, a megkérdezettek 58%-a csak az adatlopásra tervezett adathalász oldalt választotta ki, anélkül, hogy a megfelelő oldal bekarikázásra került volna. Az is kiderült, hogy minden tizedik felhasználó kész megnyitni egy csatolt fájlt ellenőrzés nélkül, egy gyanús e-mailben, mely sok esetben megfelel egy rosszindulatú program manuális telepítésének. További 19%-uk letiltana egy biztonsági megoldást, ha az hirtelen megpróbálná megakadályozni a telepítést, azzal az indokkal, hogy veszélyes lehet.

Az önfenntartás szerves része az életünknek. A valódi világban tudjuk, hogyan csökkentsük a pénz vagy tulajdonvesztés esélyét: ezt már megtanultuk az évek alatt. Nem csatlakozva az internethez mindig biztonságban vagyunk, de amikor az internetről beszélünk az önfenntartás ösztöne gyakran átver miket. És persze manapság már mindennek van digitális formátuma: privát életünknek, szellemi tulajdonunknak és a pénzünknek is. Mindez következménye, hogy egy hiba után járó költség ugyanolyan magas lehet az online világban is. Ezért arra ösztönzünk mindenkit, hogy fejlődjenek a technikával együtt és fejlesszék a kiberbiztonsággal kapcsolatos tudásukat.” - figyelmeztet David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.