Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2015-11-27

A vállalkozások 60%-a elismerte, hogy legalább egy olyan IT-biztonsági incidens érte őket, amely pénzügyi veszteséghez vezetett, derül ki a Kaspersky Lab legújabb jelentéséből. A globális felmérésben több mint 5500 vállalati vezető és szakember vett részt, összesen 26 országból. A kibertámadások okozta közvetlen

A vállalkozások 60%-a elismerte, hogy legalább egy olyan IT-biztonsági incidens érte őket, amely pénzügyi veszteséghez vezetett, derül ki a Kaspersky Lab legújabb jelentéséből. A globális felmérésben több mint 5500 vállalati vezető és szakember vett részt, összesen 26 országból. A kibertámadások okozta közvetlen pénzveszteség problémája mára fő kérdéssé vált az üzleti IT-biztonság megteremtésében, a csalás kockázatának mérséklése pedig olyan jelentős kérdések szintjére jutott, mint a rosszindulatú támadások és az adatszivárgás megelőzésének mihamarabbi megoldása. Az online csalást nagyon nehéz és bonyolult megelőzni, még maguknak a bankoknak is: meg kell küzdeniük azzal, hogy elválasszák a csalást a törvényes műveletektől és megpróbálják eldönteni ki a felelős a támadás hatásainak enyhítéséért.

A vállalati IT-biztonsági felmérés megerősíti, hogy az online pénzügyi csalás jelensége az egyik legérzékenyebb téma jelenleg a vállalkozások között. Más típusú kiberbiztonsági jogsértések - köztük a legveszélyesebbek is, mint a számítógépes kémkedés - még mindig elegendő időt biztosítanak a kockázatok csökkentéséhez. Ugyanakkor a pénzveszteség szinte azonnal befolyásolja az irányítást és a hírnév megítélését. Ezért a vállalkozásoknak fel kell ismerniük és el kell dönteniük, hogy kié a támadások megelőzésének teljes felelőssége. A megoldások kiterjesztése a pénzügyi tranzakciók folyamatának biztosítását illetően szintén nem jól definiált: egyes vállalatok a bankokra támaszkodnak, mások külső megoldásokat használnak vagy kifejlesztik saját szokásaikat, és néhányak még egyáltalán nem vezettek be csalást megelőző megoldásokat.

A jelentés legfőbb eredményei:

  • A vállalkozások 47%-a úgy érzi, hogy javítaniuk kell a pénzügyi tranzakcióik védelmén.

  • A vállalatok 72%-a keres olyan pénzügyi szolgáltatót, amely kiemelkedő hírnévvel rendelkezik az IT-biztonság területén is.

  • A pénzügyi szervezetek még maguk is azon vannak, hogy kidolgozzanak egy egységes megközelítést azzal kapcsolatban, hogy ki felelős valójában az ügyfeleiket érintő csaló műveletek megelőzéséért.

Míg a legfélelmetesebb és leggyakrabban használt módszer az online csalással kapcsolatos támadások körében a jó öreg adathalászat és a rosszindulatú programok, azonban a szakértők észleltek már olyan pénzügyi kibertámadásokat is, melyek kifinomult state-of-the-art kampányokat alkalmaztak. Annak érdekében, hogy megbízható védelmet biztosítsunk, az egyéb csatornák biztonságát is figyelembe kell venni, mint például a mobil eszközökét,
Wi-Fi
hálózatokét és a pénz utalására használt csatornákét is a vállalat területén kívül. Amikor az összetettség találkozik a jól meghatározott védelmi stratégia hiányával, a veszteség elkerülhetetlenné válik. A vállalkozásoknak szükségük van a veszély pontos megismerésére, egy megelőző stratégiára, valamint megfelelő eszközökre és egy olyan eljárásra, mely segít enyhíteni azt. A biztonsági iparág szerepe tehát nem csupán az, hogy új technológiákat nyújtson, mellyel online csalásokat lehet megelőzni, hanem hogy megossza a tudását és ezáltal segítsen a vállalatoknak meghatározni a stratégiájukat és megformálni a megfelelő kárenyhítést és reakciót.” - mondta Ross Hogan, a Kaspersky Lab csalásmegelőzési osztály globális vezetője.