Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2016-08-26

SUSE trendek

Azt gondolom, minden szolgáltatásban várható leállás. Bármennyire is felkészülünk ellene, redundáns rendszereket használunk és vizsgálatokat hajtunk végre, időről időre jönnek olyan teljesen váratlan jelenségek, amelyek semmilyen korábban tapasztalt eseményhez nem hasonlíthatók. Ilyen még a Google-lel is megtörténhet.”

Matt Mullenweg, a WordPress fejlesztője

Ahhoz, hogy egy vállalat maximális biztonságban tudhassa adatait, biztonsági másolatokat kell készítenie. Erről többféleképpen is gondoskodhat: az egyszerűbb megoldás az adatok tükrözése helyi szinten, míg a legbonyolultabb, de egyben nagyobb biztonságot is nyújtó megoldás a több különböző telephelyen kialakított, nagy rendelkezésre állású konfiguráció. A lehetőségeknek csak a céges költségvetés szabhat határt, komoly tételeket lehet azonban lefaragni olyan intelligens megoldásokkal, mint amilyen a SUSE Enterprise Storage rendszerben is megtalálható Erasure Coding technológia.

A hagyományos vállalati tárolórendszerek támogatják a független lemezekből álló redundás tömbök (Redundant Array of Independent Disks – RAID) használatát, amelyek védelmet nyújtanak arra az esetre, ha egy-egy elem elromlana. Ennek a módszernek azonban az a hátránya, hogy az adott csoporton belül maximum egy vagy két meghibásodást képes kezelni, ami a legtöbb szervezetnél egyszerűen nem elfogadható szintű védelem. Ráadásul ma már olyan nagy kapacitású meghajtókat alkalmaznak, amelyekben egy-egy hiba esetén napokba telhet az adatok és a redundancia helyreállítása,

A megoldás: darabolás

Erre a problémára kínál költséghatékony megoldást az Erasure Coding technológia, amely képes biztosítani az adatok magas rendelkezésre állását, és amelyet a
RAID
következő generációjaként tartanak számon. A technológia lényege, hogy az adatokat meghatározott számú darabra bontja, és tetszőleges számú, ellenőrző összeget tároló darabokat rendel hozzá az egyes darabokhoz, majd elosztja azokat a különböző tárolórendszerek között. Hiba esetén pedig képes újraépíteni a hiányzó másolatokat a meglévő darabokból, ezáltal biztosítja az adatok elérhetőségét, és teljesen redundáns állapotba állítja vissza a rendszert. A vállalatok maguk választhatják meg az adat- és ellenőrződarabok számát, ezáltal pontosan meghatározhatják, mekkora további tárhely szükséges az általuk kívánt adatvédelmi szint biztosításához. Ez a megközelítés sokkal jobb redundanciát biztosít, mint az egy vagy két meghibásodás kezelésére alkalmas RAID. Az adatok rugalmassága az Erasure Coding esetén kizárólag a működtető által megadott értékektől függ, a két érték meghatározásával bármilyen rugalmasságú védelmet képesek kiépíteni a vállalatok.


Például ha az adatdarabok száma 10, az ellenőrző darabok száma pedig 6, akkor ez azt jelenti, hogy a rendszer 10 darabra osztja az adatot, és 6 Erasure Code blokkot számol hozzájuk, majd ezeket összesen 16 meghajtón helyezi el. A 16 meghajtó közül bármelyik 10 elegendő ahhoz, hogy helyreállítsa ezeket az adatokat, tehát akár 6 is meghibásodhat anélkül, hogy fennakadást okozna az adat elérhetőségében és ezzel együtt a vállalat működésében. a módszer további előnye, hogy mindössze 60 százalékkal több tárterületre van szükség az ilyen magas szintű védelem fenntartásához.

 

Az Erasure Coding előnyeiről szóló videó megtekintéséhez látogasson el a következő linkre: https://www.youtube.com/watch?v=t3AS9vxR4Ao

Mindezek következtében az Erasure Coding sokkal nagyobb kontrollt biztosít a szervezetek számára az adatok rugalmassága és rendelkezésre állása felett, mint a hagyományos RAID-tömbök. Ráadásul mindehhez jóval alacsonyabb ráfordításra van szükség. A Cache Tiering technológiával, illetve a szoftveralapú tárolási rendszerek további előnyeivel kiegészítve az Erasure Coding rendkívül költséghatékony tárolási rendszer kiépítését és működtetését teszi lehetővé.