Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2016-09-27

A globális energetikai helyzetkép gyors és alapvető változáson megy át

A WindEnergy 2016 nemzetközi szélenergia kiállításon a Siemens olyan különféle innovációkat fog bemutatni, melyek tervezése során az energiaváltás által támasztott kihívásokra adott megfelelő válasz volt a fő szempont: a megoldások skálája tartalmazza a szélerőművek általi energiatermelést különböző körülmények között, az energiaátviteli hálózathoz történő csatlakozást és az energia tárolását. Szeptember 27. és 30. között a világ legjelentősebb, Hamburgban rendezendő szélenergia kiállításán a vállalat a 6. számú csarnok 360 négyzetméteres B6.362 pavilonjában teszi majd közszemlére legújabb fejlesztéseit. A Siemens az alábbi jelmondattal jelenik meg a vásáron: "Intelligens megoldások lépésről lépésre". A piacra bevezetendő új termékek közé tartozik a szárazföldi szélturbinák új sorozata, valamint az egyedi igények kielégítésére szolgáló új, moduláris szervizelési koncepció.

"A szélenergia iparág jelentős szereplőjeként úgy látjuk, hogy az egymással összekapcsolt WindEnergy Hamburg nemzetközi szélenergia kiállítás és Wind Europe Conference (európai szélenergia-konferencia) azok a kulcsfontosságú globális fórumok, ahol a technológiánkkal kapcsolatos innováció és haladás bemutatható, illetve megvitatható" – jelentette ki Markus Tacke, a Siemens Wind Power and Renewables divíziójának vezérigazgatója. "Törekvéseink főleg a költségek csökkentésére irányulnak élenjáró technológia alkalmazásával, hogy a szélenergiát a költségek szempontjából versenyképessé tegyük a különböző piacokon, megbirkózzunk azokkal a kihívásokkal, amikkel ügyfeleinknek ma szembe kell nézniük, és kielégítsük különféle igényeiket. Bemutatóink során a látogatók és vendégek izgalmas betekintést nyerhetnek a turbina technológiával, szélenergia berendezésekkel, az energiaátviteli hálózathoz történő csatlakozással, a szervizelési megoldásokkal és a finanszírozással kapcsolatos legújabb fejlesztéseinkbe."

A globális energetikai helyzetkép gyors és alapvető változáson megy át, ahol a fő mozgatóerőt a villamos energia iránti növekvő igény, a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésének vágya, valamint az új technológiák jelentik. A WindEnergy Hamburg kiállításon a Siemens nemcsak meglévő termékeinek és megoldásainak széles skáláját fogja bemutatni a szélenergia projektek teljes értéklánca mentén, de a látogatók megtekinthetik a szélenergia iparágban alkalmazott szervizelési innovációkat is. Ezek közé tartozik az az újfajta szemlélet, amely szerint megvalósítják a lapát sértetlenségét a terepen, valamint megbirkóznak a belépőél (orrléc) kopása jelentette kihívással. A fejlett adatvezérelt szolgáltatások bemutatása is kiemelt hangsúlyt kap a Siemens Digital Services üzletágának energetikai kínálatában, mivel a vállalat segíteni kívánja ügyfeleit abban, hogy ráébredjenek, milyen lehetőségeket kínál ez az óriási adatmennyiség a nagyobb teljesítmény elérésére és a költségek csökkentésére.

A kiállítás során tartott termékbemutatók mellett a Siemens szakértői az egész iparágat foglalkoztató témákról is kifejtik véleményüket az Európai Szélenergia Konferencián (Wind Europe Conference). Markus Tacke, a Siemens Wind Power and Renewables divíziójának vezérigazgatója az "Üzlet és politika találkozása" ülésszakon vesz részt szeptember 27-én kedden, ahol a szélenergia európai jövőjét fogják megvitatni. Ugyanezen a napon Aidan Cronin tanácsadó szakember a Kutatás és Innováció (Research & Innovation: R&I) megbeszéléseken fog elnökölni; a bizottság a digitális gazdaság és a szélenergia közti összefüggésre, valamint az EU kutatási és innovációs kiadásaira összpontosítja figyelmét. Szeptember 29-én, csütörtökön a tengeri szélenergia létesítmények üzemeltetésének és karbantartásának optimalizálásával ("Optimizing O&M") foglalkozó munkacsoport megbeszélésén Rene Wigmans, a Siemens Maritime & Aviation Solutions (tengeri és repülésügyi megoldások) üzletágának vezetője arról ad értékelést, miként teljesítettek a Siemens szervizelő hajói (SOV-k) üzemeltetésük első évében, és hogyan sikerült a tengeri szélenergia projektek fajlagos energia költségét (LCoE) csökkenteni e szervizelő hajók segítségével. Az ugyancsak szeptember 29-én ülésező "Komponensek megbízhatósága és diagnosztikája" munkacsoport megbeszélésén Henrik Pedersen, a Model Based Diagnostics (modell alapú diagnosztika) üzletág vezetője azt fogja felvázolni, a turbina hibák korai fázisban történő észlelése révén hogy csökkenthetők a termelési veszteségek, és növelhető a szélenergia beruházások termelékenysége.