Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2016-09-29

A Toyota már eddig is számos kezdeményezésben vesz részt a fenntartható társadalom megvalósítása érdekében  

A Toyota bejelentette egy új „Genotyping by Random Amplicon Sequencing” (GRAS) nevű, dezoxiribonukleinsav (DNS) elemzési technológia kifejlesztését. Az analitikához felhasznált anyagokat a japán Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kutatóintézet (KARC) Kyushu Okinawa kutatóközpontja biztosította. Ezzel a technológiával drámai mértékben fokozható a növénytermesztésben hasznos genetikai információ azonosításának és kiválogatásának hatékonysága. Az újonnan kifejlesztett technológiának köszönhetően jelentős idő és költségmegtakarítás érhető el a mezőgazdasági növénynemesítés folyamatában.

 

A Toyota már eddig is számos kezdeményezésben vesz részt a fenntartható társadalom megvalósítása érdekében. Amellett, hogy a globális felmelegedés elkerülése és az energiabiztonság javítása érdekében javítja járműveinek üzemanyag-hatékonyságát, a Toyota különféle biotechnológiai vállalkozásokat is támogat. Jó példa erre, hogy a vállalat a mezőgazdasági termelésben is felhasználta a gyártásirányítási rendszerek és folyamattervezés terén szerzett tapasztalatait, hogy segítsen kifejleszteni egy felhőalapú mezőgazdasági IT eszközt (Housaku Keikaku). Ugyanakkor az autógyártó egy olyan technológia kifejlesztésén is dolgozik, amely segít az alternatív bioüzemanyagként használható cukornád terméshozamának növelésében.

A terméshozamok növelését célzó, hagyományos mezőgazdasági növénynemesítés során az egyes növényfajtákat a múltban felhalmozott adatok alapján válogatják ki és keresztezik, hosszú távon értékelve az új génállományt és kiválasztva a kívánatos tulajdonságot hordozó géneket. Bár a közelmúltban kifejlesztett marker-technológia*1 – amivel a genetikai információ alapján jelzik előre a növény jellemzőit – segített javítani a folyamat hatékonyságán, a DNS-elemzés ezen módszeréhez szükséges hosszú idő és magas költségek hátráltatják elterjedését.

Emiatt a Toyota összekapcsolta védett minta preparációs technológiáját*2 a következő generációs szekventálóval*3, létrehozva ezzel a GRAS-t, vagyis egy új technológiát, ami jelentősen leegyszerűsíti a hasznos genetikai információ azonosításának és kiválogatásának folyamatát. A GRAS alkalmazásával a hagyományos technikákhoz képest tizedannyi idő alatt és harmadannyi költséggel lehet elvégezni a
DNS
elemzését. Ez egy ígéretes technológia, amivel növelni lehet a cukornádtermelést és az adott területen megtermő bioüzemanyag-növények terméshozamát.

A bioüzemanyag-növények terméshozamának növelése mellett az autógyártó úgy gondolja, hogy ezt az új technológiát alkalmazni lehet az élelmiszernövények hozamainak, illetve fertőzéssel szembeni ellenálló képességük javítására is. A Toyota továbbra is aktívan megosztja és közzéteszi az ezzel a technológiával kapcsolatos információkat, hogy ezzel is segítse annak elterjesztését a mezőgazdasági szektorban. A technológiai technikai értékelése már folyamatban van a Kazusa DNS Kutatóintézet közreműködésével, mivel ez az intézet széleskörű tapasztalattal rendelkezik a DNS-elemzés terén.

 

A Toyota a Japán Tenyésztési Társaság (JSB) Tottoriban megrendezett 130. kongresszusán ismertette részletesen a technológiát, beleértve a NARO által biztosított anyagokkal kapcsolatos analitikai eredményeket.

 

*1 Marker technológia:

Olyan technológia, ami a genom (genetikai információ) jellemző
DNS
-szakaszait (markereket) használja fel a hasznos gének azonosítására, illetve ezek jelenlétének és eredetének, valamint genetikai kapcsolatainak elemzésére.

*2 Védett minta preparációs technológia:

Olyan technológia, ami egy védett primer (a DNS szintézishez és sokszorosításhoz szükséges nukleinsav töredékek) felhasználásával jól ismételhetően felerősíti a genom több ezer / több tízezer lokációját az elemzendő minta egy szakaszának felerősítése érdekében.

*3 Következő generáció szekventáló:

Olyan eszköz, ami képes a genom több tízmilliótól akár milliárdig terjedő számú lokációjának egyidejű elemzésére.