Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Sulaki - 2016-09-29

Eddig minden évben kihagytad? Most nem fogod!

Idén október 2-án, vasárnap PONTBAN 21 órakor a BME Schönherz Kollégiumának fényei egy pár percre kialszanak, hogy átadhassák magukat a látványos fényjátéknak, a Schönherz Mátrixnak, mellyel ünnepélyesen megnyitják a 45. Schönherz Qpát.

Mire lehet használni egy 18 emeletes épület ablakait? Lássunk egy kis Schönherz Mátrix történelmet!  

A Schönherz Zoltán Kollégium oldala és ablakai 2003 óta, minden évben egyszer óriáskijelzőként szolgálnak. Az animációkat kezdetben az ablakok kivilágításával, illetve elsötétítésével oldották meg, majd, ahogy fejlődött a technika és a villamosmérnök hallgatók is leleményesebbek lettek, úgy a Schönherz Mátrix is egyre profibbá vált. 2005-ben volt először lehetőség zene és különböző hangeffektek használatára. 2008-ban az ablakokon megjelenhettek a szürke árnyalatok, de az igazi fordulópontot a Schönherz Mátrix történelmében azt jelentette, mikor az addig használt villanykörtéket
LED
-ekre cserélték. Innentől kezdve lehetőség nyílt színes animációk tervezésére és kivitelezésére, azaz színes mátrixok alkotására és az alkotó felület is megnőtt 32x26 pixelre.

Ennyi lenne az egész? Aligha, hiszen kemény munka áll az egy-másfél órányi performansz mögött. Az egész projekt nem jöhetne létre a nagyrészt BME Informatikai és Villamosmérnöki Karának hallgatói nélkül. Ezek az egyetemisták szabadidejüket áldozzák arra, hogy, ha csak egy rövid időre is, de elkápráztassák a közönséget. A hálózat működéséért a Kollégiumi Számítástechnikai Kör felel, míg a kijelző fejlesztését és tesztelését a Schönherz Elektronikai Műhely végzi, a helyszín hangosítását az AC Studio & Live, az online videóközvetítést a Budavári Schönherz Stúdió biztosítja.