Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Sulaki - 2017-03-24

Az innováció szóra gondolva az embernek hatalmas és bonyolult újítások és az ötletek mögött álló zsenik jutnak eszükbe

Az innováció szóra gondolva az embernek hatalmas és bonyolult újítások és az ötletek mögött álló zsenik jutnak eszükbe. Pedig a legtöbb, mára az életünkben nélkülözhetetlenné vált megoldás egészen egyszerű felfedezések eredménye, és annak, hogy a problémát új szemlélettel közelítették meg. Erre példa, hogy olyan területeken, ahol egyik vagy másik nem van erősebben jelen, az innovációk gyakran éppen a másik oldalról érkeznek.

 

Ma már nem kérdés, hogy bármely szakmát mindkét nem tanulhatja. Miközben a sztereotípiák a férfias vagy nőies szakmákról még ma is erősen élnek. Az egyes területeken egyre gyakrabban megjelennek azonban a másik nem képviselői is és új szemléletükkel sokszor világot megváltoztató újításokat alkotnak. Az alábbi négy találmány a ma még elsősorban férfiasnak gondolt területeken született, közös bennük azonban, hogy mindegyik mögött egy-egy kreatív nő áll.

 

  1. Az ablaktörlő feltalálója: Mary Andreson

Az autóiparban még viszonylag kevés meghatározó női innovátorról hallunk. Egy közülük Mary Anderson, aki egy autós kirándulás során figyelt fel, hogy esős időben a járművezetők csak teljesen lehúzott ablakkal tudnak közlekedni. Megoldásként megalkotta a szélvédőn elhelyezkedő mechanikus szárnyakat – azaz az ablaktörlő elődjét. Érdekesség, hogy később az automatizált ablaktörlő is egy női találmány: Charlotte Bridgwood vezette be.

 

  1. A fizika megújítója: Marie Curie

Marie Curie újításai valóban az egész világot megváltoztatta, habár sokan nem kifejezetten csak jó célokra használják. Az ő nevéhez kötődik a rádium és polónium kémiai elemek felfedezése, illetve férjével közösen dolgoztak a radioaktivitásokhoz kötődő kutatásokon. Marie Curie az első Nobel díjas nő, ráadásul rögtön kétszeres, emellett ő volt az első női professzor is.

 

  1. A megújuló energia kutatója: Telkes Mária

A nemzetközi példák mellett a magyarok is számos innovátort találunk. Szintén a fizika területén újított Telkes Mária, akit a napenergia-hasznosítás pionírjának szoktak nevezni. Ő szabadalmaztatta a napházat, amely napenergiából nyert fűtési rendszerrel működik. A New York Times akkoriban az egyik legsikeresebb nőnek tartotta tudományos munkájáért.

 

  1. A jövő generáció innovátora: Horváth Dorka

Horváth Dorka a legfiatalabb újító egyike, az óvódásoknak mesekönyveket digitalizáló Bookr Kids alapítója. Dorka nemcsak vállalkozóként sikeres, de olyan digitális újítást hozott a könyviparba, amely megmutatja, hogy a technológia nemcsak hasznos, de kreatív is.

 

  1. A következő nemzedék képviselője: Názer Lili

Lili a fiatal lányokat technológiai területen oktató Skool projekt egyik diáklánya. 11 évesen, saját fejlesztésű applikációjával, a DailyTakeMe-vel megnyerte a UPC Future Makers rangos programozó verseny hazai nagydíját, és bekerült a nemzetközi verseny 10 legjobbja közé. A DailyTakeMe egy kifejezetten gyereknek készített mobilalkalmazás, ami az időbeosztást könnyíti meg. A fejlesztés segít például elvált szülők gyerekeinek: a gyerekek könnyen követhetik, hogy ki viszi el őket egy-egy adott programra, vagy ki jön értük az iskolába.

 

 

 

 

 

 

A Skool projekt abban segíti a fiatal lányokat, hogy merjenek újítani, mindehhez pedig használják a technológiát. A hagyományos oktatási keretek közül kilépve a Skool programjai során a lányok a leginnovatívabb IT vállalatoknál tanulhatnak. A projekt idén először jogosult az adó 1 százalékos támogatásra, amire azért van szükségük, hogy még több világjobbító innováció születhessen. www.skool.org.hu/1%