Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-04-03

Nagy energiával lépett a startup piacra az MVM Csoport

Kihirdették az első hazai energetikai startup pályázat, az MVM EDISON Light Up! nyerteseit. A beérkezett 118 pályamunka közül 12 került ki győztesként, melyeket 1 millió Ft nyereménnyel díjaztak, és kaptak lehetőséget, hogy részesei legyenek az inkubációs mentorprogramnak. Ezzel nagy esélyhez jutottak, hogy az eddig titokban dédelgetett kreatív energetikai ötleteik valóra váljanak.

Az MVM Csoport minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a kutatás és a fejlesztés támogatására, a megújuló energiaforrások bővítésére, középpontba állítva az olyan kreatív energiahatékony megoldásokat és technológiai újításokat, melyek később be tudnak épülni mindennapjainkba. „Az MVM Csoport stratégiájában célul tűzte ki, hogyélen járjonaz energetikai újítások fejlesztésében és bevezetésében. Ehhez először össze kell gyűjtenünk a hazánkban található innovatív ötleteket, majd azon kell dolgozzunk, hogy a legjobb kreatív, eredeti gondolatokból innovatív, piacképes szolgáltatások és termékek legyenek.” - összegezte a társaságcsoport célkitűzését Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.Ennek elérése érdekében az iparágában vezető társaságcsoport új területen, a startup ökoszisztéma világában is élre tör az MVM EDISON programmal.

Az MVM Csoport EDISON program 2016. december 05. és 2017. február 17-e között kiírt Light Up! innovációs pályázata és startup versenye az eddig ismeretlen hazai innovátorokat buzdította arra, hogy lépjenek ki a fényre, és mutassák meg a műhelyeikben született újításaikat. A felhívás több száz kreatív gondolkodót mozgatott meg, akik több mint száz energetikai, energiatudatossági fejlesztési tervet nyújtottak be. A pályázók között volt egyetemi kutatócsoport, baráti társaság, tapasztalt mérnök és már működő vállalkozás is.

Az MVM Edison program első lépéseként meghirdetett startup verseny március 29-ei eredményhirdetése az eseménynek otthont adó Terem Budapestet egy este erejéig a jövő színterévé tette. A high-tech díjátadón fényre lépő tizenkét nyertes pályázatot fejenként egymillió forinttal honorálta a zsűri, valamint belépést nyertek a második forduló inkubációs mentorprogramjába, amely végén a tizenkét pályázatból négy végső nyertes maximum 50 millió forint összegű magvető befektetésre és inkubációs/akcelerációs szolgáltatásainak igénybevételére kap lehetőséget, hogy a jövő meghatározó vállalkozásává váljon.

A négy kategóriában GENERAL ENERGY GENERATION AND USAGE, PERSONAL/HOUSEHOLD ENERGY GENERATION AND USAGE, OFFICE/INDUSTRY ENERGY GENERATION AND USAGE, PUBLIC/CITY ENERGY GENERATION AND USAGE beérkezett pályázatokat a zsűri székében a programgazda képviselete mellett, az MVM Csoport K+F+I központja, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója Bertalan Zsolt valamint a hazai startup világ atyja, a Ustream alapító tagja Fehér Gyula és Pongrácz Ferenc, a programban partnerként résztvevő IBM délkelet- európai térségének üzletfejlesztési igazgatója fogadta.

Az öttagú zsűri által legjobbnak választott pályázatokra jellemző, hogy energetikai újításra hívják fel a figyelmet vagy egy már működő rendszer, szolgálatás hatékonyabbá tételén alapulnak. Az innovációk a
web
alkalmazástól az energiahatékony integrált rendszereken át a megújuló közlekedésig az okos jövő széles skáláján mozognak.

Így a közeljövőben nagy eséllyel találkozhatunk majd olyan megoldásokkal a mindennapjainkban, mint például a közel nulla energiafelhasználású otthont biztosító intelligens hőszigetelő szendvicspanellel, a mostanihoz képest nyolcad akkora méretű hőenergia-tárolóval, vagy épp alacsony fenntartási költségű üvegház működtetéséhez irányítórendszerrel.

Az MVM EDISON program végső eredményhirdetése, ahol megtudjuk, hogy a most továbbjutott tizenkét pályázat közül mely négy kerül ki nyertesként, nyár közepén várható.

 

 

A nyertesek névsora:

GENERAL ENERGY GENERATION AND USAGE : Olivenit KFT., csapatban pályázók: Gulyás Zoltán és Fábián Zoltán Attila valamint Károlyi Gergely, Lukács Dávid, Andrássy Zoltán, Jakab László

PERSONAL/HOUSEHOLD ENERGY GENERATION AND USAGE: Ladvenicza Levente

csapatban pályázók: Miklósi Ádám és Fekete Dániel valamint Benke Tamás, Benke Éva és Bereczk Ádám

OFFICE/INDUSTRY ENERGY GENERATION AND USAGE : Greenergizer Kft., Szilágyi Szabolcs, csapatban pályázók: Andrássy Zoltán és Farkas Rita

PUBLIC/CITY ENERGY GENERATION AND USAGE : Majoros Dávid, Szélessáv Kft.

csapatban pályázók: Pintácsi Dániel, Gyöngy Sára, Pácsonyi Imre, Szabó Bence, Kiss Dávid, Derekas Barnabás Máté, Kádár Márton Gábor, Takács Borbála