Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-04-28

A telematikai rendszerek is ezt segítik elő

Önvezető kamionok, automatizált raktárak, járműkövetés, drónok – ezek nem egy hollywoodi sci-fi film hívószavai, sokkal inkább a jövő logisztikai megoldásai, melyek elterjedésével a nemzetközi és a hazai áruszállítás sokkal hatékonyabbá, biztonságosabbá és gyorsabbá válhat. Április 27-én tartják a Logisztika Napját, ennek apropóján a WebEye telematikai cég ad betekintést azokba a megoldásokba, amelyek átszabhatják a jövő logisztikai folyamatait.

 

A WebEye becslései szerint a következő 5-10 évben jelentős átalakulás várható a fuvarozási iparágban, amelynek hátterében a mindig és mindenhol elérhető információk, az ügyfelek által generált egyre növekvő adatigény és az ezekre választ adó hatékonyabb döntési folyamatok állnak.

 

A jövő logisztikai folyamataira nagy hatással vannak más iparágak innovációi is, így például a járműiparé: a legújabb fejlesztések az önvezető kamionokra, a hálózatba kapcsolt járművekre és a drónos szállításba rejlő lehetőségek kiaknázására irányulnak. Megkerülhetetlen technológia a
3D
nyomtatás is, amely fejlődésének és elterjedésének köszönhetően a logisztikai lánc hossza lerövidülhet, a szállítások költsége pedig jelentősen csökkenhet. Erőteljes fejlődés várható a gépek közötti kommunikáció, vagyis az M2M technológia fejlődésében, amely többek között elősegítheti a raktárlogisztikai folyamatok automatizálását és a járművezetőt támogató biztonsági rendszerek elterjedését, a pontosabb és biztonságosabb fuvarteljesítés érdekében.

 

Ezek a folyamatok jelentősen befolyásolják majd azt, ami a logisztika kapcsán eszünkbe jut és minden bizonnyal új dimenziókat nyitnak majd meg a gyorsabb és biztonságosabb megoldások irányába. A valós helyzetekben való felhasználásig viszont rengeteget tudunk javítani ezeken tudatos tervezéssel, felügyelettel és a különböző folyamatok során kinyerhető adatokkal.” – mondta Németh Pál, a WebEye nemzetközi divíziójának ügyvezetője.

 

A legnagyobb európai lefedettséggel rendelkező telematikai cég, a WebEye szerint mind a hazai mind a nemzetközi logisztikai piacon egyre nagyobb szerepe van a járművekből kinyerhető adatoknak. Egy olyan világban, ahol a historikus adatok mellett egyre több valós idejű információ is rendelkezésre áll, adatelemzéssel és az erre alapuló tudatos tervezéssel növelhető például a fuvarkapacitás, de csökkenthető a szervizelések költsége is: „Egyelőre ott tartunk, hogy manuális ellenőrzés helyett előre beállított időpontban kaphatunk riasztásokat, hogy mikor kell szervizeltetni a járműveket. A jövőben nem kizárt, hogy ezeket a riasztásokat a járműalkatrészek valós idejű diagnosztikai állapota határozza meg, így csak akkor kell kivenni a járműveket a munkából, amikor az valóban indokolt és valamit cserélni kell.” – tette hozzá Németh Pál.