Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-05-23

A növekvő népesség és a kormány stratégiája következtében, melynek célja a gazdaság különféle szektorainak fejlesztése és a szénhidrogén-függőség csökkentése, az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt Katarban az elektromos energia iránti igény

Az állami tulajdonban levő Qatar General Water & Electricity Corporation (KAHRAMAA: Katari Víz- és Áramszolgáltató Társaság) közműcég Katar eddigi legnagyobb értékű szerződését kötötte a Siemensszel az ország energiaátviteli hálózatának bővítése céljából. A 790 millió euróra becsült megállapodás részeként a Siemens 35 kulcsrakész szuper és primer alállomást szállít a katari energiaátviteli rendszer bővítését szolgáló projekt 13. fázisához. Ez jelentős mérföldkő a Siemens számára, amely a 4. fázis óta a projekt minden egyes szakaszának aktív résztvevője. Az ütemterv szerint a befejezés két éven belül várható.

A Siemens lesz a felelős a 400 kilovolt (kV), 220 kV, 132 kV, 66 kV és 11 kV feszültség szintre kalibrált alállomások tervezéséért, megépítéséért, leszállításáért, telepítéséért és üzembe helyezéséért, ideértve a gázszigetelésű kapcsoló-berendezést, a transzformátorokat, valamint a védelemet és irányítástechnikát . A bővítési program 2005. évi elindítása óta a Siemens több mint 120 alállomást és mintegy 1.500 kilométer hosszú nagyfeszültségű kábelt telepített. Ezzel az új megrendeléssel a már befejezett és végrehajtás alatt álló KAHRAMAA projektek összértéke közel 2,5 milliárd eurót tesz ki.

"Örülünk, hogy építhetünk a KAHRAMAA-val létesített, bizalmon alapuló kapcsolatra, mivel a katari energiahálózat bővítésének egy újabb fontos fázisát kezdjük el. A Siemens elkötelezett módon megbízható és innovatív termékeket szállít ehhez a rendkívül ambiciózus projekthez, melynek célja az elektromos energia iránti növekvő igény kielégítése egy gyorsan fejlődő országban" - mondta Ralf Christian, a Siemens Energy Management divízió vezérigazgatója.

A jelen szerződés részeként a Dohában üzembe helyezett, meglevő "szuper alállomást" - ahol többféle feszültségszint beállítás lehetséges - új 400kV/200kV feszültségű gázszigetelésű kapcsoló-készülékekkel  és az ehhez kapcsolódó berendezésekkel korszerűsítik, mielőtt csatlakoztatják az energiaátviteli hálózathoz. Egy másik alállomást arra használnak majd, hogy kielégítse az elektromos energia iránti növekvő igényt Al Jahhaniya-ban és a környező területen, ideértve a Rayyan stadionnak, a közelgő labdarúgó világbajnokság egyik helyszínének ideiglenes áramellátását. Az alállomások további feladata elektromos energia biztosítása acél-, olaj- és gázipari valamint petrolkémiai üzemek számára a Mesaieed iparvidéken és Dohában, az Al Sadd körzetben. Az alállomások összességének kell szolgáltatnia az energiát a folyamatban levő infrastruktúra projektekhez, valamint ellátnia energiával a katari főváros, Doha területén és környékén található iskolákat, kórházakat, ipari és lakótelepi komplexumokat.

A 13. fázison felül a Siemens egy második megrendelést is kapott a KAHRAMAA-tól több mint 2.170 mező középfeszültségű kapcsolóberendezés  leszállítására és telepítésére. A 8DJH kapcsolótáblát körvezeték egységként (RMU) fogják használni a 11 kV feszültségű elosztóhálózatban. Az RMU egységek például a hálózathoz csatlakoztatott transzformátorokat védik a túlterhelések és rövidzárak ellen, így biztosítva a megbízható áramellátást. A kapcsolótáblákat Frankfurtban fogják gyártani, és az első egységeket várhatóan 2017 végén helyezik üzembe. A megrendelés értéke nagyjából 27 millió euró.

A növekvő népesség és a kormány stratégiája következtében, melynek célja a gazdaság különféle szektorainak fejlesztése és a szénhidrogén-függőség csökkentése, az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt Katarban az elektromos energia iránti igény. Katar piacán több mint négy évtizede működő helyi vállalatként a Siemens közel 500 alkalmazottat foglalkoztat az országban, és közreműködik a helyileg termelt energia több mint 60 százalékának továbbításában és elosztásában. A KAHRAMAA-val létesített partneri viszony 2005-re nyúlik vissza, amikor a közműcéget alapították. A Siemens jelenleg egy 470 millió euró értékű megrendelést teljesít, amelynek keretében 18 kulcsrakész alállomást szállítanak a KAHRAMAA projekt 12. fázisához, az ország energiaátviteli hálózatának bővítésére kidolgozott terv részeként. A KAHRAMAA szorosan összehangolta stratégiáját a Katari Nemzeti Jövőkép 2030 célkitűzéseivel. A tervek szerint a katari energiaátviteli rendszer bővítését célzó projekt 13. szakasza 2020-ra fejeződik be, és segíti az ország felkészülését arra, hogy 2022-ben jelentős sportesemények házigazdája legyen.