Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-05-23

Az afrikai államokban erősödik a gazdaság

Az energiaellátás, ipar, szállítás és egészségügy területén a Siemens szorosabbra fűzi az együttműködést az afrikai Ugandával és Szudánnal. Az afrikai államok az erről szóló egyetértési megállapodásokat (MoU) a dél-afrikai Durban városában tartott 2017. évi Világgazdasági Fórumon írták alá. A dokumentumok aláírására Brigitte Zypries, német szövetségi gazdasági és energiaügyi miniszter, Joe Kaeser, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója és további magas rangú személyek jelenlétében került sor.

„Az afrikai államokban erősödik a gazdaság, és megfelelő partnerrel teljes mértékben kiaknázhatók a lehetőségek. A Siemens olyan megoldásokkal és projektekkel kívánja támogatni az országok fenntartható fejlődését, amelyek Afrikában valósulnak meg Afrika érdekében. Az afrikai partnereinkkel kötött megállapodások fontos lépések ezen az úton” - jelentette ki Joe Kaeser, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója. „Célunk az, hogy Afrikából érkezett megrendeléseink megduplázásával elérjük a 3 milliárd euró fölötti értéket 2020-ig.”

Brigitte Zypries, német szövetségi gazdasági és energiaügyi miniszter így nyilatkozott: „Afrika gazdasági lehetőségeket kínáló kontinens, a német ipar pedig kiváló partner az afrikai országok számára e lehetőségek valóra váltásához. Nagyon elégedett vagyok a ma aláírt megállapodásokkal; jelentős előrelépést tettünk a jobb infrastruktúra, így a nagyobb növekedés és foglalkoztatottság irányába. Különösen örülök a képzési programnak, hiszen a jól képzett szakemberek a jólét és a fejlődés kulcsfontosságú pillérei. Pontosan ezek azok az elemek, amiket én is támogatok az ’Afrikáért’ terv keretében.”

Ezekkel a megállapodásokkal a Siemens ösztönözni kívánja az infrastruktúra beruházásokat Afrikában, és támogatni akarja a kontinens országainak iparosítási erőfeszítéseit. A megállapodások értelmében a Siemens és partnerei az energiaellátás, szállítás, ipar és egészségügy területén alkalmazható megoldásokat. A megállapodások másik fő pontját a különféle műszaki területeken megvalósuló folyamatos képzési programok jelentik, melyek célja egy jól képzett helyi munkaerőbázis megteremtése. Továbbá a Siemens csatlakozik a Német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium „Make IT Alliance” („Lépjünk informatikai szövetségre”) kezdeményezéséhez is, melynek keretében az afrikai kontinens induló vállalkozásait és technológiai cégeit kívánják segíteni. A megállapodást Guenter Nooke jelenlétében írták alá, aki a német kancellár afrikai ügyekért felelős személyes megbízottja a minisztériumban.

Afrika hatalmas gazdasági lehetőségeket rejt, ahol az előrejelzések szerint a növekedési ütem elérheti akár az öt százalékot is. Az utóbbi 15 évben az afrikai infrastruktúrára költött összeg több mint a duplájára nőtt elérve a 80 milliárd dollárt, a nagyratörő terveket szövő városi központok pedig az egész kontinens számára kínálnak növekedési lehetőségeket. Világszerte egy milliárdnál is több olyan ember van, akik számára nem áll rendelkezésre elektromos energia; ezeknek több mint a fele Afrikában él. Ugandában és Szudánban a Siemens elsődleges célja az országok energiatermelő kapacitásainak növelése és a helyi lakosság csatlakoztatása az energiaátviteli hálózatokhoz. A megbízható és széles körben rendelkezésre álló áramellátó rendszer a gazdasági növekedés alapvető előfeltétele.

Az afrikai országoknak olyan infrastruktúra- és ipari projektekre van szüksége, amelyek a bevételek folyamatos generálása révén lehetővé teszik az adott ország számára saját gazdasági potenciáljának teljes kiaknázását. Az új finanszírozási koncepciók és a 30 évig érvényben maradó, hosszú távú beruházási irányelvek stabil befektetési környezetet teremtenek a külföldi beruházók számára, és elősegítik a tervezett infrastruktúra projektek megvalósítását.

A Siemens már kidolgozta a finanszírozási megoldásokat egyiptomi megaprojektjéhez és a Nigériában megvalósuló erőmű projektjeihez, így támogatva afrikai partnereinek e jelentős infrastruktúra projektek végrehajtása érdekében tett erőfeszítéseit. Afrikában a gazdasági növekedést széles körű partneri viszony kialakításával segíti elő a Siemens az energiatermelés, szállítás és egészségügy, valamint az ipar digitalizálása területén.

A Siemens már több mint 157 éve aktív szereplője az afrikai gazdasági életnek. Ma összesen 15 afrikai országban több mint 3.600 alkalmazottja van a cégnek, ezzel döntően hozzájárul a kontinens gazdasági fejlődéséhez. Emellett a Siemens évente átlagosan 10 millió eurót ruház be képzési programokba és támogatja a politikai és társadalmi integritás fokozását célzó programokat is. A G20 csoportban jelenleg elnöki tisztséget betöltő Németország elképzelései értelmében és a közelmúltban közzétett afrikai Marshall Terv szellemében a Siemens olyan új projekteket dolgoz ki a kontinens számára, melyek hosszú távú célja az afrikai gazdaság támogatása és helyi munkalehetőségek teremtése.

Ha bővebb információra kíváncsi a Siemens Dél-Afrikában végzett tevékenységével kapcsolatban, kérjük, látogasson el a www.siemens.com/za/en/home.html oldalra.