Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
Sulaki - 2017-06-25

A videómegfigyelés terén a felhasználói igények ellentmondásosnak tűnhetnek

Az Axis bejelentette, hogy továbbfejlesztette Zipstream nevű videótömörítő technológiáját annak érdekében, hogy a 360-fokos, illetve a 4K felbontású megfigyelésből származó, megnövekedett adatmennyiséget is optimalizálni tudja. A Zipstream biztosítja, hogy a videómegfigyelő rendszerekben készült felvételek bizonyítékként használható részletei megmaradjanak, miközben a technológia akár ötven százalékot meghaladó mértékben is képes csökkenteni a sávszélességet és a tárhelyigényt. Ezzel egy időben az Axis két új dómkamerát is bejelentett, amelyek már a továbbfejlesztett Zipstream technológiát alkalmazzák – természetesen nagy felbontású, 360-fokos körbetekintés mellett, ezzel is a költséghatékonyságot növelve.

 

A videómegfigyelés terén a felhasználói igények ellentmondásosnak tűnhetnek: miközben a végfelhasználói oldalon folyamatos az igény a jobb képminőségre, a nagyobb felbontásra, valamint a nagyobb területi lefedettségre, ezzel együtt a sávszélesség és az adattárolás költségeit illetően is mind nagyobb befolyást szeretnének a felhasználók. Mindezen igényekre az IP-alapú videómegfigyelés globális piacvezető vállalata, az Axis Communications az egyedülálló Zipstream videótömörítési technológia folyamatosan fejlesztésével válaszol, amely megoldás már a hálózati kamerák fejlett képességeit is képes kezelni.

 

Az IP-alapú kamerarendszerek teljes üzembentartási ciklusra kalkulált költségein belül jelentős részt képviselnek az adattárolással, illetve a sávszélességgel kapcsolatos kiadások. A biztonsági ágazat speciális igényeire válaszolva az Axis továbbfejlesztette Zipstream technológiáját, így a társaság minimalizálni tudja a tárhely- és sávszélesség-igényeket anélkül, hogy elvesznének a videófelvételek bizonyítékként is használható részletei” – mondta Johan Paulsson, az Axis Communications műszaki vezérigazgató-helyettese. „Az Axis büszkén jelenti be, hogy a továbbfejlesztett Zipstream technológia immár mind a 360-fokos panoráma-felvételek, mind pedig az ultra nagy felbontású (UHD) kamerák képeit is képes kezelni.”

 

Ezzel egy időben az Axis bemutatta két új dómkameráját, az AXIS M3047-P-t és az M3048-P-t, amelyekben már a továbbfejlesztett Zipstream technológia biztosítja a költséghatékony adattárolást és -továbbítást 360-fokos megfigyelési lefedettség mellett is. A „halszem” optikával rendelkező kompakt, fix-telepítésű mini dómkamerák így teljes lefedettséget biztosítanak a felhasználóknak.

 

A vonzó, a korábbi modelleknél kisebb méretnek köszönhetően, az új kamerákban már kisebb a dóm a lencsék fölött, így az eszközök még jobban illeszkednek környezetükbe, illetve kiküszöbölik a visszatükröződéseket a dómfelületen. A füstérzékelő és vandálbiztos burkolat éppúgy elérhető kiegészítőként a kamerákhoz, mint a fekete színű borítás.

 

Az AXIS M3047-P szenzora 6
megapixel
felbontású, míg az AXIS M3048-P 12
megapixeles
szenzorral érkezik, így mindkét eszköz full-frame videórögzítést, kiváló képminőséget, -élességet és fényérzékenységet biztosít.

 

Az új 360-fokos dómkamerák a továbbfejlesztett Zipstream technológiával egy kimondottan költséghatékony megoldást kínálnak a végfelhasználónak, miközben teljes képi lefedettségükkel panorámanézetben is minden részletet rögzítenek, illetve meg is őrzik azokat még az adatátvitel, illetve -rögzítés közben is” – mondta Petra Bennermark, az Axis Communications globális termékmenedzsere.

 

Az AXIS M3047-P és az AXIS M3048-P a tervek szerint még 2017 júniusában elérhetővé válik az Axis disztribúciós hálózatában.