Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-07-05

A kutatás során, a kijelölt területeket bejárva, az erre a célra kifejlesztett eszközzel érzékelték és rögzítették a denevérek által kibocsájtott magas-frekvenciájú hangokat

A Schweizer Jugend Forsch szervezete 2017. június 24. és július 1. között tartotta a 28. Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet (International Wildlife Research Week), melyen Magyarországról, a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Sztranyovszky Lóránt, a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny II. díjban részesített fiatalja vett részt. A rendezvény helyszíne Tschierv volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Svájc, Németország, Grúzia, Olaszország, Svédország, Csehország és Észtország diákjai vettek még részt.

 

Sztranyovszky Lóránt egy négyfős csoportban, két svájci és egy grúz fiatal társaságában vizsgálta a denevérek eloszlását a különböző jellegű területek (erdő, mező, mocsár, falu) között. A cél a denevérek által preferált területek megtalálása volt, valamint ok-okozati összefüggés keresése a mért aktivitás és a jelenlévő ízeltlábúak (mint potenciális táplálék) mennyisége között.

 

A kutatás során, a kijelölt területeket bejárva, az erre a célra kifejlesztett eszközzel érzékelték és rögzítették a denevérek által kibocsájtott magas-frekvenciájú hangokat. A várakozásokkal ellentétben a denevérek igen alacsony aktivitást mutattak az erdőkben és a mezőkön, közepes aktivitást a vízhez közeli területeken, viszont rendkívül magas, szinte folyamatos aktivitást a lakott területek közelében. Ennek oka feltehetőleg az, hogy bár mint tudjuk, a denevérek jobban kedvelik a sötétebb élőhelyeket, a közvilágítás szinte mágnesként vonzza a különböző rovarokat, a denevérek táplálékát.

 

A kapott eredményeket a csapat tagjai tudományos jelentés formájában írták le, illetve nyílt előadás keretében is sikeresen bemutatták.