Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
react - 2017-07-24

Az autóival az Euro NCAP törésteszteken is rendre ötcsillagos minősítést szerző Toyota által kifejlesztett új alkalmazás bevezetésének hátterében a fiatal autóvezetők körében végzett, vezetési szokásaikat feltérképező kutatás, valamint az ezen fiatal autóvezetők szüleit foglalkoztató agg&aacut

A szülők aggályai között kiemelt helyen szerepelnek a potenciális balesetek: 74 százalékuk jobban aggódik amiatt, hogy gyermekük gyakorlatlan autóvezetőként balesetet szenved, mint hogy bűntény áldozata lesz (64%) vagy kábítószert fogyaszt (55%) (Kutatás: iKube). Félelmük nem alaptalan: a kutatások szerint minden ötödik új vezető balesetet szenved a jogosítvány megszerzését követő egy éven belül, a két leggyakoribb kiváltó ok egyike az okostelefon-használat, míg a másik a gyorshajtás (Forrás: Autocar). Ezen kívül a kutatás arra is rámutatott, hogy a tinédzserek mindennél jobban félnek attól, hogy nem tűnnek eléggé vagánynak…

A fenti adatok arra inspirálták a Lexus prémium márkát is jegyző Toyotát számára, hogy kifejlessze és bevezesse a Safe & Sound alkalmazást: a társadalmi felelősségvállalás területén is élen járó, világelső japán autógyártó azért hozta létre ezt az innovatív mobil alkalmazást, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejt magában, ha a tinédzserek vezetés közben használják okostelefonjukat, illetve hogy népszerűsítse a biztonságtudatos közlekedést. A Toyota új mobil alkalmazása, a ‘Safe & Sound’ így a vezetés közben telefonjukat használó tinédzserek problematikájára kínál megoldást, lehetővé téve a szülőknek, hogy közbelépjenek mielőtt túl késő lenne. A vadonatúj koncepció nem csupán a "Ne zavarj!" üzemmódot aktiválja, de lehetővé teszi a szülők számára, hogy beavatkozzanak a fiatal sofőr autóba szánt zenei lejátszási listájába, ami szórakoztató vagy éppen zavarba ejtő következményekkel járhat: az innovatív új technológia ugyanis a tinédzser sofőr saját zenei lejátszási listája helyett a szülők által összeállított listát kezdi játszani, ha menet közben használják a telefont, vagy ha túllépik a megengedett legnagyobb sebességet. Az alkalmazás ráadásul automatikusan aktiválja a "Ne zavarj!" funkciót, ha autóvezető futtatja, így a szülők biztosak lehetnek abban, hogy gyermekük figyelmét vezetés közben nem fogják elvonni a közösségi csatornákon érkező üzenetek. A Safe & Sound alkalmazás elsőként az Android operációs rendszerű telefonokra tölthető le és összehangolható a Spotify és Google Maps alkalmazásokkal.

Az alkalmazás bevezetése egybevág a Toyota azon célkitűzésével, hogy világszerte biztonságosabbá tegye a közlekedést. A Toyota már eddig is számos kampányt indított útnak szerte a világon, így a márka kulcsszerepet játszik a biztonságos mobilitás és a felelősségteljes közlekedés jövőjének a szempontjából. A Safe & Sound a legújabb ilyen kezdeményezés, amely a márka hitvallásával és célkitűzésével összhangban igyekszik megelőzni a közlekedési baleseteket és haláleseteket.

 

„Amint azt a megdöbbentő baleseti statisztikák is mutatják, a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalok közlekedésének biztonsága meglehetősen komoly kérdés. A Toyota azért döntött mégis a számunkra kiemelten fontos Safe&Sound alkalmazás népszerűsítésének könnyedebb hangvétele mellett, mert a közösségi médiában otthon lévő fiatalok jellemzően ezeket a tartalmakat fogyasztják és osztják meg, ami nagyban hozzájárulhat a problémával kapcsolatos figyelemfelkeltéshez, annak tudatosításához.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

 

„Ráadásul, jóllehet elsőre úgy tűnhet, a fiatalok nemigen örülnek majd, ha szüleik telepítik az alkalmazást, vélhetően hamar felismerik majd, hogy ez igazából kétszeresen is az ő érdeküket szolgálja: nem csupán valóban biztonságosabban közlekedhetnek majd, hanem, amennyiben szüleik a jövőben nyugodtabban adják nekik oda az autójukat, gyakrabban ülhetnek majd a volán mögött is.” – teszi hozzá a szakember.

 

Arról, hogy mi történik, ha az ember épp a kedvesének szeretne imponálni az indokoltnál nagyobb tempóval az alkalmazás telepítését követően, az alábbi linken tekinthető meg humoros videó:

 

 

Arról pedig, milyen zavarba ejtő helyzetbe kerülhetünk, a Toyota Safe&Sound már aktív, mi pedig vezetés közben a mobiltelefonunkkal babrálnánk, a következő linken láthatunk egy vicces kisfilmet:

 

Gyakorlati tudnivalók a Toyota Safe&Sound alkalmazásról

A Toyota Safe & Sound appilkáció jelenleg kizárólag Android operációs rendszeren érhető el. A legjobb felhasználói élmény érdekében javasolt a telefonon a frissítés elvégzése a legújabb Android operációs rendszerre (a futtatáshoz minimum a 6.1-es verzió szükséges). A tabletteket egyelőre nem támogatja az alkalmazás. A Safe & Sound telepítése során, a teljes funkcionalitás biztosítása érdekében az alkalmazás engedélyt kér ahhoz, hogy aktiválhassa a "Ne zavarj!" üzemmódot, a párosításhoz a közelségi azonosítást, valamint a Spotify kezelőszervek vezérelhetőségét.

A Safe & Sound teljes mértékben képes együttműködni a prémium előfizetéssel aktivált Spotify alkalmazással. Ennek hiányában nem játszhatók le a hibázást jelző dalok. A hibázásokat ettől függetlenül rögzíti a rendszer. A Google Maps összekapcsolódik a Safe & Sound alkalmazással, ehhez nincs szükség felhasználói fiókra. A
3G
és
4G
a Safe & Sound alkalmazás használatának minimális mobil adatátviteli előfeltétele. A zökkenőmentes Spotify lejátszás érdekében azonban a
4G
-t javasolt.

Az applikáció hibázásként értékel minden esetet, amikor a vezető megszegi az előírásokat. Az alkalmazás a Google Maps
API
technológiája segítségével állapítja meg, ha túlléptük a sebességhatárt: a rendszer képes észlelni az adott útszakaszon érvényes sebességkorlátozást, és tájékoztatja az alkalmazást, hogy hibázás történt. Az Android giroszkópos gyorsulásmérője segítségével az alkalmazás képes megállapítani, ha a készüléket megérintik vagy felveszik, és ha ez mozgó autóban történik, az is hibázásnak számít. Az alkalmazás mindkét esetben felfüggeszti a divatos zene lejátszását, és megnyitja a szülők lejátszási listáját. A hibázások megjelennek a tinédzser vezetési összegzésében.