Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2017-09-04

Logisztikai cégek százai menekültek meg

A Kaspersky Lab szakértői egy szerverkezelő szoftverbe ágyazott hátsókaput fedeztek fel, amelyet több száz nagyvállalat használ világszerte. Aktiválás után a hátsókapu lehetővé teszi a támadók számára, hogy további rosszindulatú modulokat töltsenek le vagy, hogy adatokat lopjanak. A Kaspersky Lab értesítette a fertőzött
szoftver
viszonteladóját, a NetSarang céget, akik azonnal eltávolították a rosszindulatú kódot és egy új
frissítést adtak ki ügyfeleik számára.

A ShadowPad az egyik legnagyobb ismert ellátásilánc támadás. Ha nem vették volna észre és nem javították volna ki ilyen gyorsan, több száz szervezetet fertőzött volna meg világszerte.

2017 júliusában a Kaspersky Lab Global Research and Analysis Team (GReAT) részlegét felkereste egyik partnere, egy pénzügyi intézet. A szervezet biztonsági szakértői gyanús
DNS
-eket (domain name server) találtak a pénzügyi utalásokért felelős rendszerükben. Ezeket egy szerverkezelő szoftverhez vezették vissza, amelyet több száz ügyfél használ pénzügyi szolgáltatásokhoz, az oktatásban, a telekommunikációban, a gyári- és energiaiparban, valamint a szállítmányozásban. A legaggasztóbb az volt, hogy a szoftver forgalmazója nem tudott erről.

A Kaspersky Lab elemzése kimutatta, hogy a gyanús DNS-ek valójában egy rosszindulatú modulnak írhatók fel, amelyet a szoftver legújabb verziójába rejtettek. Egy fertőzött frissítés telepítését követően a rosszindulatú modul kapcsolatba lép a vezérszerverével és nyolcóránként küld
DNS
lekérdezéseket. A lekérések az áldozatul esett rendszer alap információit tartalmazza. Ha a támadók "érdekesnek" találták a rendszert, a vezérszerver válaszol és egy hátsókapun keresztül aktivál egy platformot, amely titokban telepíti magát a megtámadott számítógépre. Azután a támadók parancsára a platform képes további rosszindulatú kódok letöltésére és indítására.


A felfedezést követően a Kaspersky Lab kutatói azonnal kapcsolatba léptek a NetSarang céggel, amely gyorsan reagált, eltávolította a rosszindulatú kódot a szoftverből és kiadott egy frissített verziót.

A Kaspersky Lab kutatása szerint eddig a rosszindulatú modult, csak Hong Kong-ban aktiválták, de jelen lehet sok más rendszerben is világszerte, különösen ha a felhasználók még nem telepítették a frissített verziót.

A támadók által használt eszközök és technikák elemzése közben a Kaspersky Lab kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a modul hasonlóságokat mutat a PlugX vírus variánsaival, amelyeket egy ismert kínai nyelvű kiberkém csoport, a Winnti APT használ. Habár ez az információ önmagában nem elég ahhoz, hogy a támadást ezekhez az elkövetőkhöz kössék.

"A ShadowPad jó példa arra, hogy milyen veszélyes lehet egy sikeres ellátásilánc támadás. Mivel kiváló adatgyűjtési lehetőséget ad a támadóknak, több, mint valószínű, hogy újabb hasonló támadások is lesznek más széles körben használt
szoftverek
megfertőzése által. Szerencsére a NetSarang gyorsan reagált és egy tiszta szoftverfrissítést adott ki, így valószínűleg több száz támadást előzött meg. Ez az eset azt mutatja, hogy a nagyvállalatok olyan biztonsági megoldásokra kell, hogy támaszkodjanak, amelyek folyamatosan felügyelik a hálózati tevékenységeket és felismerik a rendellenességeket. Itt lehet tetten érni a fertőzéseket még akkor is, ha a támadók szofisztikált módszerekkel a vírust egy szoftverbe rejtik" - mondta Igor Soumenkov, a Kaspersky Lab GReAT csapatának biztonsági szakértője.


A NetSarang nyilatkozata

"A kibertámadások elhárítása érdekében a NetSarang különböző lépéseket tett, hogy megakadályozza a kiberbűnözőket termékei megfertőzésében és rosszindulatú használatában. Sajnos a 2017. július 18-án kiadott összes termékünk egy hátsókaput tartalmazott. Ügyfeleink biztonsága a fő prioritásunk és a mi felelősségünk. Az a tény, hogy rosszindulatú csoportok kereskedelmi forgalomban lévő szoftvereket használnak haszonszerzés céljából aggodalomra ad okot és a NetSarang és más szoftvercégek nagyon komolyan veszik ezt a veszélyt. A NetSarang elkötelezetten védi felhasználóit és mindent meg fog tenni azért, hogy fertőzött termék soha ne jusson az ügyfél kezébe. A NetSarang folyamatosan javítani fogja biztonságosságát nem csak azért, hogy elhárítsa a rosszindulatú csoportok támadásait, hanem hogy visszanyerje hűséges felhasználói bizalmát."

A Kaspersky Lab összes terméke felismeri és védelmet nyújt a ShadowPad vírussal (Backdoor.Win32.ShadowPad.a) szemben.

A Kaspersky Lab azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy azonnal töltsék le a NetSarang szoftver legújabb verzióját, amelyből eltávolították a rosszindulatú kódot. A rosszindulatú modul által használt vezérszerverek listája megtalálható a Securelist blogposztjában, amelyben további technikai információkat olvashatnak a vírusról.