Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
sulaki - 2017-11-16

Drámaivá vált a népességfogyás Magyarországon

Páratlan önzetlenségük és maximális hivatástudatuk miatt kaptak kitüntetést azok a védőnők, akik sokat tettek nemcsak a várandósok és szoptatós kismamák, valamint az újszülöttek érdekében, hanem eredményesen foglalkoztak olyan párokkal is, akiknél nem volt fogamzás és szerettek volna kisbabát. A kitüntetést Ács Rozália és Terényiné Bicsák Ágnes vehették át Novák Katalintól, az EMMI Család és Ifjúsági ügyekért felelős államtitkárától.

A védőnői díjat a Babacsalogató alapítvány adományozta. A díjátadást megelőző sajtótájékoztatón az alapítvány kuratóriumának elnöke, Prof. Dr. Ősapay György bemutatta az alapítvány népszaporulatot segítő célkitűzéseit, ennek oktatási terveit, valamint beszélt a Babacsalogató ambulanciák rendszerének elindulásáról.

Szerdán került átadásra a "Védőnői díj a gyermekáldásért" elismerés. Az idei, immár másodszor kiosztásra kerülő kitüntetésre azok a védőnők lettek kiválasztva, akik sokat tettek a gyermekáldás eléréséért. A beérkezett jelölések közül a Babacsalogató alapítvány, pontosabban nevén a Meddőség Megelőzéséért és a Jövő Nemzedék Egészségéért alapítvány kuratóriuma két védőnő munkáját oklevéllel és anyagi elismeréssel jutalmazta.

Az alapítvány díját Ács Rozália és Terényiné Bicsák Ágnes vehették át Novák Katalintól, az EMMI Család és Ifjúsági ügyekért felelős államtitkárától.

A díjátadón Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke elmondta:  hogy bár a védőnők a várandósság idejének munkásai, fontosnak tartja, hogy egyben a családok boldogságáért is dolgoznak és segítséget nyújtanak a babát tervezőknek a fogamzással kapcsolatos kérdésekben. Mindíg elérhetők, házhoz mennek, szükség szerint szociális területen is segítséget nyújtanak.  

Következő előadó Novák Katalin volt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Beszédében méltatta a védőnői hálózat érdemeit, akik sokrétű munkájukban információhiány esetén szakszerű tanácsaikkal segítik a családokat babatervezés, babavárás időszakában. Kitért a népszaporulati nehézségekre, és kiemelte, hogy a mai fiatalok család- és házasságpártiak, gyermekekre vágyók, ami biztató a népszaporulat jövőjét illetően.

Prof. Dr. Vojcek László, az MTA tagja, a BIK nőgyógyász főorvosa a védőnők munkájának súlyos felelősségéről szólt, akiknek a munkája a várandós és a magzat életéről, esetleges haláláról is szól. A népszaporulat kérdésében kiemelte, hogy a termékenységi szám, azaz hogy egy nőre hány gyermek jut átlagosan egy országban, nem függ az ország és a lakosság jólététől.

Szeghy Krisztina pszichológiai mentor hangsúlyozta, hogy  mennyire eredményes tud lenni meddőnek látszó párok pszichológiai kezelése. Sok esetben sikerült fogamzást elérnie ilyen pároknál a beszélgetéseik által. Kiemelte készségét az alapítvánnyal való együttműködésben.

Prof. Dr. Ősapay György, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, az alapítvány kuratóriumának elnöke vázolta a népszaporulati nehézségeket Európaszerte, hazánkban. Az okok között kiemelte a mai huszonévesek egzisztenciális bizonytalanságát, a társ iránti felelősséghiányát, a gyakori váltogatott párkapcsolatot, amely gyermekvállalási krízishez vezetett. Hiányolta az egészséges családmintát, hangsúlyozta az ideális apamodell szükségességét. Súlyos problémának nevezte , hogy több, mint félmilliós egyszülős család van Magyarországon, és hogy a gyerekek 50-60%-a apa nélkül nő fel. Hangsúlyozta, hogy ezeknek a kérdéseknek fiatalkori oktatásával mentálisan felkészültebb generációt kellene létrehozni a kormányzat segítségével, amelytől egészséges demográfiai változás lesz várható. Ősapay professzor társadalmi összefogást sürgetett az oktatás, egészségügy területén egyházi és kormányzati támogatással.

A babát tervezők és a meddőnek látszó párok szakszerű felvilágosítására, tanácsadást kezdeményezett az alapítvány védőnők, orvosok, pszichológusok, dietetikusok bevonásával, akik Babacsalogató ambulanciákon segíthetik a hozzájuk forduló párokat. Az első ilyen ambuláns ellátás Csengerben valósult meg Dr. Arday András főorvos által. A rendezvény végén többek között felszólalt  Tomcsányi István, a Magyar Johannita lovagrend vezetője együttműködést ajánlva egy budapesti Babacsalogató ambulancia létrehozásában.

Drámaivá vált a népességfogyás Magyarországon

A "Védőnői díj a gyermekáldásért" kitüntetés nem titkolt szándéka, hogy felhívja a figyelmet a drámaivá váló népességfogyásra. Az alapítók, Prof. Dr. Ősapay György, MTA doktor és felesége Dr. Ősapay Klára elmondták: a kormányzat, tudományos és civil szféra összefogása nélkül megállíthatatlan a jelenség.

Kiemelték: a népszaporulat világszerte krízisben van. Minden ötödik pár meddő. Most kezd igazán reflektorfénybe kerülni a férfimeddőség ténye is, amely azért jelentős, mert kutatások szerint hazánkban például a meddő párok 60%-ánál a férfiak a felelősek a fogamzás elmaradásáért.

A kutató házaspár 2016-ban adta át első alkalommal a " Védőnői díj a gyermekáldásért" kitüntetést. A célkitűzés az volt, hogy olyan védőnőket díjazzanak, akik sokat tettek nemcsak a várandósok és szoptatós kismamák, valamint az újszülöttek érdekében, hanem foglalkoztak olyan párokkal is, akiknél nem volt fogamzás és szerettek volna kisbabát.