Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
sulaki - 2017-12-14

Nyugodtan hátra dőlhetünk a fotelben és élvezhetjük a mozit a nappaliban

A Panasonic anno remek
CRT
készülékeket készített, majd a vastag TV készülékek eltűnésekor megjelentek az
LCD
és a plazma televíziók. A Panasonic a plazma technológiát választotta, és a vállalat e termékei, a Pioneer készülékekkel egyetemben, az élvonalat jelentették. Sokan, ha megnézték egy Panasonic plazma képminőségét és az általa megjelenített fekete színt, valamint az LCD televíziók nyújtotta, feketének mondott, ám inkább szürkeárnyalatos képet, akkor bizony hátat fordítottak az utóbbinak és inkább a plazmára esküdtek.

Aztán nagyot változott a világ: a plazmákat keresztre feszítették és maradt az LCD. Igaz persze, hogy javult a képminőség és megjelentek a
LED
háttérvilágítással rendelkező LCD készülékek, de a plazmák képminőségét csak megközelítették, de nem igazán érték el. Természetesen a Panasonic is beállt az LCD gyártók sorába.

És akkor megérkezett az OLED…

Az
OLED
technológia élharcosa és panelgyártója az LG. A Panasonic is LG panelt használ – de csak a panelt, mert a többit ő építi köré. Ezért is voltam kíváncsi a PANASONIC TX-55EZ950E 4K UltraHD OLED televízió budapesti, szűk szakmai újságírók előtti bemutatójára.

 

A bemutatón egy „mezei” Panasonic LCD és a PANASONIC TX-55EZ950E 4K UltraHD OLED televízió volt beüzemelve. Nem ért váratlanul, hogy az LCD a képi beállítások finomításával is a fentebb leírt szürkeárnyalatokban pompázott a sötét jelenetekben is. A PANASONIC TX-55EZ950E 4K UltraHD OLED televízió viszont elkápráztatott bennünket.

 

PANASONIC TX-55EZ950E 4K UltraHD OLED televízió

Külalak

A készülék stabil lábakon áll, és nyílván az 55
colos
méretet tekintve meglehetősen nagynak tűnik a kijelző, de ez is csak a szoba méretének és a nézési távolságnak a függvénye. Alapvetően a letisztultság és az egyszerű vonalak jellemzik. Oldalról fedezhetünk fel egy kis kettősséget, mert a felső része rendkívül vékony, 1 cm alatti vastagságú, inkább vékonyságú, és az alsó része, ahol az elektronika, a csatlakozók és a tápegység is megtalálható, már centikben mérendő. Ezzel nem lenne igazán probléma, mert még így is egy fali konzolon a falhoz simulhatna, de van rajta például olyan
HDMI
csatlakozó, amely hátrafelé irányul, ezért mindenképp olyan konzolt kell falra felszerelés esetén keresnünk, amely lehetővé teszi a hátulra bedugott kábel használatát és valamelyest eltartja a faltól.

Működés/használat

Kezdjük a mérettel! Erről már régebben írtam, és most ezt újra elővenném:

Méretválasztási tanácsok

Egy átlagos felhasználó, anno nagyon régen 55 centiméteres készüléket nézett. Mindezt megtehette 4-5 méteres távolságról is. És természetesen el tudta olvasni a képújságot, jól láthatta a feliratos filmeknél a feliratot is. Még akkor sem nagyon lehetett problémája, ha kicsit rosszabbul látott, vagy szemüveges volt, mert a régi készülékek felbontása 400 ezer képpont körüli volt. Ez a képernyőnagyság és a relatíve nagy nézési távolság valahogy belénk ivódott, és nagyon sokan ódzkodtak már a 82 centiméteres képátlótól is, merthogy az nagyon nagy, nem kell az nekünk. Pedig, ha csak abba gondolunk bele, hogy a régi TV 400 ezer képpontot jelenített meg, az új pedig 2 milliót, akkor azonnal kitalálhatjuk, hogy értelemszerűen a nagyobb felbontás miatt a betűk, a képújság, de mondhatni minden motívum ötöde lesz a régi készüléken látottakhoz képest. Ezért célszerű nagyobb képátlójú televíziót vásárolnunk.

Mégis akkor mekkorát?

HD
készülékek esetén a bűvös egyenlet a következő. Az ajánlott nézési távolság a képátló 2-2,5 szerese. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy egy 40 colos, kb. 100 centiméteres, azaz 1 méteres TV esetén 2-2,5 méterre kellene leülnünk a készüléktől.

3D esetén pedig az optimális inkább a kétszeres szorzó lenne. Ez persze nem szentírás! Gyakran az adott polc nagysága, a rendelkezésre álló hely, vagy például a vásárlási keret miatt választunk az optimálisnál kisebb méretet. Azonban, ha megtehetjük és helyünk is van, akkor célszerű az optimális képátlóra törekednünk, mert a kisebb mérettel, vagy a túl messziről való nézéssel pont azt a többletet veszítjük el, amit a HD TV nyújt. Azaz hiába nézek 2 millió képpontból álló, nagyon részletes képet, ha nagyon messziről teszem ezt, mert nem látom a képi finomságot a távolság miatt.

Összegezve, egy 100 cm körüli modell
3D
esetén kb. 2 méteres távolságból nyújthatja a legélvezetesebb képet, és egy 46 colos méret is 2-3 méter közötti távolság esetén optimális.  Ez vonatkozott a FULL-HD-re, de a Panasonic már 4K felbontású!

4K esetén annyiban módosítanám, hogy itt adott esetben elegendő lehet az ajánlott nézési távolság kiszámításához a képátló 1,5-2 szerese. Azt szoktam azonban javasolni mindenkinek, hogy tegyen próbát, menjen el egy olyan helyre, ahol ki van rakva a termék és saját magához képest válasszon képátlót. Menjen közel, majd távolodjon el annyira, hogy a látóterébe benne legyen az egész képernyő, és ne kelljen se föl-le, se jobbra-balra pásztáznia a képet és, ha a megjelenített számítógépes, vagy bármilyen tartalomnál el tudja olvasni a megjelenített betűméretet (pl. egy internetes oldalon), akkor megfelelő a méret.

„A Panasonic valaha megalkotott legpontosabb és legfejlettebb videóprocesszora és az OLED technológia páratlan kontrasztja és színmélysége álltak össze, hogy soha nem látott módon hozzák el Hollywoodot az Ön otthonába!” Szólt a beharangozó a sajtóbejelentésben. Lássuk!

TV kép

A menü magyarra állításával kezdtünk, majd jött a csatornák keresése. A beépített
DVB
-C,
DVB-T
és DVB-S miatt használhatjuk tető/szoba antennával, kábeltévével, vagy akár műholdas adást is nézhetünk. A HD adások képe elfogadhatónak mondható, de az látszik, hogy ennél a készülék jóval többet tud. Variálhatunk a beállítások tömkelegében, de egy SD, vagy HD 720P TV jelből a TV nem tud 4K jelet varázsolni, igaz, azt is le kell írnunk, hogy valamelyest azért javítani tud rajta.

Külső jelforrás

4K területén még szegényesnek mondható az ellátottság. Biztosra egy saját 4K kamerával, egy 4K játékkonzollal, vagy a szűkösen elérhető 4K Blu-ray filmekkel mehetünk. Szóba jöhet még a Netflix előfizetés párszáz órányi sorozat elérhetőségével. Ezekben az esetekben viszont leeshet az állunk.

Hollywood az Ön otthonában, a Panasonic a leírásában ezekkel kecsegtet:

„Studio Colour HCX2
A legjobb 4K képfeldolgozás, valamint finomhangolás egy hollywoodi színszakértő által

Az új Studio Colour HCX2* 4K
processzor
a Panasonic képfeldolgozási technológiájának csúcsa. Tervezéskor a minőségi mércét jelentő plazma TV-kből és professzionális műsorkészítő berendezésekből származó, színekkel, feketeszinttel és fényerővel kapcsolatos technológiai tudást használtuk fel; a színkezelési rendszer finomhangolását pedig egy hollywoodi színszakértő végezte, így garantált a filmkészítő eredeti elképzeléséhez hű képminőség.

*A HCX a Hollywood Cinema Experience (Hollywoodi moziélmény) rövidítése.

Ultra HD Premium
Optimális HDR-teljesítményű részletes és színekben gazdag 4K képek ipari szabványnak számító, új rögzítési módja.

Az Ultra HD Premium az UHD Alliance által létrehozott, új ipari szabvány. Ez az iparágközi testület a Panasonic mellett vezető stúdiókból, elektronikai cikkek gyártóiból, valamint tartalmat és műszaki megoldásokat szolgáltató vállalatokból áll. Az ilyen TV-knek egyebek mellett különféle felbontásra, dinamikai tartományra és színtérre vonatkozó paramétereket kell teljesíteniük.

*Az ULTRA HD PREMIUM™ embléma az UHD Alliance, Inc. védjegye.

Több HDR formátum támogatása

A Panasonic TV már több HDR formátumot is támogat, például a filmek és UHD Blu-ray lemezek szabványos HDR formátuma, a HDR10 mellett már a TV-adásokhoz, a BBC és a japán NHK által kifejlesztett Hybrid Log Gamma formátumot is.

THX® tanúsítvány
Professzionális, moziélmény szintű képminőség a nappaliban

A THX vállalatot a legendás filmkészítő, George Lucas alapította azzal a céllal, hogy a mozikban és az otthonokban egyaránt a következő szintre emelje a szórakoztatás élményét. Csak azok a tévékészülékek kaphatják meg a THX 4K Display minősítést, amelyek 30 tesztkategóriában sikeresen átmennek 400 laboratóriumi THX-teszten. Az ilyen szigorú teljesítménybeli követelmények és a kompromisszummentes képminőség a garancia arra, hogy a látvány mindenben megfelel majd a filmkészítő elképzeléseinek.

*A THX és a THX embléma az THX Ltd. bejegyzett védjegye bizonyos joghatóságokban. A THX 3D embléma a THX Ltd. védjegye. Minden jog fenntartva.”

A marketing szövegektől eltekintve a lényeg, hogy a kapott képélmény tényleg fenomenális. A fekete szín színmélysége, az árnyalatai és a megjelenített színek színhűsége valójában a tökéleteshez közelít. A tökéletesnek mondhatón még van lehetőségünk finomhangolni és az egyedi ízlésünknek megfelelően beállítani. Erről azonban nem olvasni kell, hanem meg kell nézni!  

 Hangzás

Filmnézésnél nem elhanyagolható a hangzás sem. A Panasonic más gyártótól eltérően nem tervezett a tévéhez saját csatlakoztatható hangrendszert, hanem a beépített
VR
-audio True Surround rendszere biztosít 40 Wattos teljesítménnyel a hasonló készülékeknél hallható hangzásnál jobbnak mondható megszólalást. Igazi mozis hangzáshoz azonban elengedhetetlen a csatlakoztatott házimozi. Ez a TV készülék megérdemli és igényli is.

Extrák

Beszélnünk kell még a távirányítókról is. A beépített tapipados egy jól kezelhető darab, de használhatjuk még okostelefonunkat és a tabletünket is vezérlésre.

Van még hangvezérlési opciónk is. Igaz, erről az a tapasztalat, hogy a vevők szeretik eleinte ezt kipróbálni, de a lelkesedés elhal, illetve mivel ez csak angolul/németül működik, ezért ez elég körülményes, és mivel sokszor tévesen érzékeli a hangparancsot, ezért kis idő elteltével könnyen elvesztjük a lelkesedésünket.

És végezetül van még SMART

A Panasonic a Firefox
OS
továbbfejlesztett változatát használja Home Screen 2.0 néven. Mivel a Mozilla már kiszállt a projektből ezért ez már csak a Panasonic rendszere. Kicsit fapadosnak tűnik, de gyorsnak mondható és viszonylag könnyen kezelhető. Egy ilyen kategóriájú készülék esetén azonban ezt nem ártana továbbfejleszteni, de legalább a dizájnját tökéletesíteni.

Összegzés

A címben már említett „a Panasonic ismét felkerült a felsőkategóriás TV készülékek térképére” megállapítás jól összefoglalja a lényeget.

A minimalista dizájn, a két jól kezelhető távirányító, és a megfelelő minőségű 4K képi jellel mutatkozó képminőség egy remek készüléket jelent. Az árakat tekintve nem az átlagos tv árakkal kell számolnunk, ezért nem egy hétköznapi ember, hétköznapi beszerzése lehet, de azon kivételezettek, akik megengedhetik a most karácsonyi akcióban az 55 colos 1.149.990 forintos árát, azok nyugodtan hátra dőlhetnek a foteljükben és élvezhetik a mozit a nappaliban, mert biztosan egy különleges és jó készüléket választottak.