Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
sulaki - 2018-02-21

Hatalmas forradalom előtt áll az autóipar:

Hatalmas forradalom előtt áll az autóipar: nem csak az önvezető gépjárművek, de a teljesen elektromos meghajtású autók és a hibridek is széles körben elterjedhetnek a következő néhány évben. Nem feltétlenül kell azonban várnia annak, aki már most környezettudatosan akar autózni a magyar utakon. Összegyűjtöttünk 5 indokot, ami miatt akár azonnal megéri lecserélni a benzines vagy dízellel hajtott autódat!

1. Nem kell félned az akkumulátortól!

 

Sokakat tántorít el a vásárlástól az autókat hajtó akkumulátorok állítólagos fejletlensége, pedig ma már nem kell nagy áldozatokat hozni a hatótávolság oltárán, ha zöldet akarsz vezetni.Az újabb középkategóriás modellek is elgurulnak már egy töltéssel 200 km-t bármilyen belső égésű motor segítsége nélkül, ami azért bőven elég a kényelmes városi autózáshoz.

 

A helyzet még optimálisabb egy hibridautóval, hiszen itt a villanymotort segíti egy kisebb, belső égésű is, így nem maradsz az út szélén, ha lemerülnél. Az egyetlen hátrány egyelőre, hogy hazánkban leginkább csak Budapesten és a nagyobb vidéki városokban van több töltőpont, így érdemes utánanézni, hogy hol tudod tölteni a járgányt, ha nem akarsz otthonra felszerelni egy töltőállomást.

 

2. Ezekért az extrákért megéri

 

Mondanunk sem kell, hogy a mostani állás szerint megannyi állami kedvezményt kap az, aki zöldautóra vált és a jármű megfelel a követelményeknek, amelyeket szerencsére egyes hibrid modellek is tudnak teljesíteni. Kezdjük azzal, hogy új autó vásárlásakor a vételár 21%-át, de maximum másfélmillió forint támogatást megkaphatsz az államtól, ha a kritériumoknak megfelelő hibridet vagy villanyautót veszel.

 

Ezen túl átírási illetékmentesség, gépjárműadó-, cégautóadó- és regisztrációs adómentesség is jár. Ha zöldrendszámos autód van, nem kell forgalomba helyezési illetéket, helyi gépjárműadót fizetni, ráadásul mentesülsz a visszterhes vagyonszerzési illeték alól is. Ami a legjobb, hogy a legtöbb városban ingyenes a parkolás, sőt a közterületeken az autó töltése sem kerül pénzbe, azaz nem fizetsz az “üzemanyagért”. Ez utóbbi persze nem lesz így örökké, már tavaly is pedzegették, hogy díjkötelessé teszik a töltést.

 

3. Akár már használtan is beszerezheted

 

Míg az elmúlt néhány évben szinte alig lehetett találni egy valamire való használt hibridet vagy villanyautót, addigra ma már bőven lehet válogatni itthon is a népszerűbb autók korábbi modelljei között. Korábban nagy visszatartóerőt jelentett, hogy a régi akkumulátorok 5-6 évente szorultak cserére, márpedig az igazi költséget ez jelenti egy zöldautónál. Egy új akksi akár több mint 2 millió forintba is kerülhetett, így nagyon megjárta az a vásárló, aki éppen akkumulátorcsere előtt vett át egy használt járgányt. Szerencsére ez már nem jelent problémát, a cellák akár több mint tíz évig is bírják anélkül, hogy jelentős visszaesés mutatkozna a kocsi hatótávolságában. Így egy pár éves használt autó is ideális lehet a városon belüli olcsó közlekedésre.

 

4. Nem csak visszahozza az árát, de pénzt takarít meg

 

Akárhogy is nézzük, komoly összeget spórolhatsz meg egy villanyautóval az üzemanyagon és a szervizelésen, ráadásul a fentebb kifejtett állami kedvezmények miatt mindezeken felül is marad pénz a tárcádban. A Bank360 szakértői szerint már egy használt hibridautót is érdemes lehet autóhitelből megvásárolni, hiszen nagyon alacsonyak a mostani kamatok, azaz olcsón juthatsz kölcsönhöz.

 

Azt a pénzt, amit egyébként az üzemanyagra költenél, beleforgatod a törlesztőbe, ami két megoldást kínál. Tehermentesíted magad a havi törlesztő alól vagy a törlesztőn felül a megspórolt pénzt is belefizeted a tartozásba, így a futamidő vége előtt letudhatod a kölcsönt és az autóvásárlás évekkel hamarabb is megtérülhet. A hibridekkel ebből a szempontból kevesebbet tehetsz félre, hiszen valamennyit tankolnod kell beléjük, de még mindig tízezrekkel jársz jobban, mint egy benzinmotoros autóval.

 

5. Zöld szemmel: kevesebb szén-dioxid kibocsátás!

 

Azt már sokszor megtárgyalták, hogy az elektromos autók azért még messze állnak attól, hogy megmentsék a világot a környezeti katasztrófáktól. Az azonban vitathatatlan, hogy ezek az autók akár 40 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki élettartamuk alatt, mint azok, amelyek belső égésű motorral vannak felszerelve.

A közlekedésből kivont akkumulátorokat pedig újrahasznosíthatják otthoni napkollektorokból származó energia tárolására, mivel jellemzően még ekkor is kihasználható a gyári kapacitásuk fele. Ha fontos számodra a környezetvédelem, szinte biztos, hogy jó választás lehet már most lecserélni a belső égésű motorral hajtott autódat.

 

Persze a felsorolt előnyök nem kőbe vésett szabályok. Amikor a váltáson gondolkozol, mindenképp számold ki a megtérülést és járj utána annak, hogy idővel mekkora költségei lehetnek egy akkucserének, mert az bizony gyakran felér egy használt benzines árával. Fontos a felhasználás is, hiszen a fővárosban világos, hogy érdemes lehet egy zöldautót használni. Azonban nem biztos, hogy a töltőpontokkal rosszul felszerelt településeken vagy gyakran az autópályára kényszerülve is megtérülő befektetés lesz számodra a váltlás.

A hibridek éppen erre a problémára jelentenek megoldást, hiszen a bennük lévő belső égésű motorral akár nagyobb távokat is megtehetsz üzemanyag segítségével, városi közlekedésben pedig hagyatkozhatsz a villanymotorra. Az biztos, hogy örömhír, hogy a zöld és modern megoldások elérhetővé vált ak az átlagos gépkocsit kereső vezetőknek is, a jövőben pedig minden bizonnyal még egyszerűbb lesz áttérni ezekre a modellekre.