Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2018-04-09

Testre szabott és méretezhető automatizálási megoldások

A környezetvédelmi technológiák nemzetközi szakvásárán, az IFAT 2018 kiállításon a Siemens a vízművek és szennyvíztisztító telepek digitalizációját állítja a középpontba. A bemutatott megoldások, melyek a tervezéstől egészen az üzemeltetésig és karbantartásig felölelik a vízművek teljes életciklusát, segítik az energiafogyasztás és az általános költségek fenntartható módon történő csökkentését. Azzal, hogy például digitális iker használatával történik az üzemek és folyamatok tervezése, szimulációja és optimalizálása, a vállalatok és az önkormányzatok hatékonyabbá és egyúttal biztonságosabbá teszik a vízellátást. Az újítások között megemlíthetjük a Simatic PCS 7 folyamatvezérlő rendszer új
hardver
koncepcióit és szektor-specifikus moduljait, a TIA (teljesen integrált automatizálási) portálon keresztül történő automatizálást a Simatic S7-1200 és S7-1500 használatával, valamint a szivattyúk optimalizált használatát segítő, felhő alapú megoldásokat.

A valós üzem digitális ikre jelentős előnyöket biztosít a felhasználók számára az üzem teljes életciklusa során. Ezt a Siemens a kiállítás központi témájával - "Az integrált tervezéstől az integrált üzemeltetésig" - fogja szemléltetni, bemutatva a folyamatok, az üzemeltetés és az információk integrációját az üzem teljes életciklusa során. Ehhez felhasználja a Comos mérnöki tervezőrendszert, a Simatic PCS 7 legújabb, 9.0 verzióját és a Simit szimulációs szoftvert. Ez utóbbi lehetővé teszi a virtuális üzembe helyezést és az operátorok képzését, így gyorsabb és hibamentes lesz az üzembe helyezés folyamata.

Bemutatásra kerülnek a Comos rendszerrel kapcsolatos újítások is, például a technológiai és földrajzi információk egyesítése digitális térképeken, valamint a vízügyi alkalmazásokhoz kifejlesztett, előre konfigurált mintamegoldások, melyek felölelik a tervezés, az elektrotechnika és az automatizálás összes aspektusát. A kiállítás részét képezi az átfogó eszközkezelés is (ami korszerű informatikai infrastruktúrára és a "Comos mint szolgáltatás”-ra épül).

Testre szabott és méretezhető automatizálási megoldások

A Siemens olyan előre konfigurált mintamegoldásokat (tervezési modelleket) kínál a Simatic PCS 7 és WinCC termékeihez, melyeket kifejezetten vízügyi alkalmazásokhoz fejlesztettek ki, ideértve az ott használt villamosítási, automatizálási és meghajtó rendszereket. A modellek tartalmazzák a vezérléshez és szabályozáshoz szükséges összes funkciót, többek között az ergonomikus megjelenítést és működést. A méretezhető automatizálási megoldások megfelelő illesztéssel minden igényt ki tudnak elégíteni. A termékskála tartalmazza a kisméretű és önálló állomásokhoz készült TIA portált, az elosztott és heterogén vízhálózatoknál alkalmazott WinCC
SCADA
rendszert, valamint a Simatic PCS 7 folyamatvezérlő rendszert használó komplex vízműveket. Ezzel jelentősen csökkenthetők az üzem teljes életciklus során felmerülő tervezési, üzemeltetési és fenntartási költségek.

Új adatvezérelt lehetőségek az üzemvitel optimalizálására

Az adathálózatok kialakítása hatékonyabbá teheti a folyamatokat és csökkentheti az üzemeltetési költségeket is. Ezen a területen különféle okos megoldásokat kínál a Siemens: a SIWA Leak és LeakControl segítségével észlelhetők a vízvezetékekben és vízhálózatokban előforduló, alattomos szivárgások. Ez a megoldás, mely a jelenlegi vezérlőrendszerek kiegészítéseként használható, folyamatosan tájékoztatja az üzemeltetőket a vízvezetékcsövek aktuális állapotáról, olyan részletes adatbázist biztosítva számukra, aminek alapján a kellő információk birtokában hozhatnak döntéseket a szivárgás esetén szükséges intézkedésekről. A jövőben MindSphere alapú megoldásként is rendelkezésre álló SIWA Optim alkalmazás segítségével az üzemeltető személyzet ütemezheti és optimalizálhatja a vízellátó hálózatok szivattyúinak és szelepeinek működését, így akár 15 %-kal lehet csökkenteni az energiafelhasználást és a költségeket, garantálva egyúttal az ellátás biztonságát.

Átláthatóságot biztosító átfogó energiagazdálkodás

A Siemens átfogó energiagazdálkodási rendszerei holisztikus megoldást kínálnak az erőforrások optimális hasznosítására, elősegítve a lehetséges megtakarítások felismerését a teljes üzemeltetési folyamat során. A Simatic Energy Management (energiagazdálkodási) rendszerrel a Siemens a méretezhető és
ISO
50001 tanúsítvánnyal rendelkező termékek és megoldások széleskörű portfólióját kínálja, támogatva a hatékonyság fenntartható növelését az energetikai adatok terepi gyűjtésétől a teljes vállalatra kiterjedő, vezetői szintű energetikai elemzésig.

Kritikus infrastruktúrák iparbiztonsága

A kritikus infrastruktúrának minősülő vízellátó rendszerek esetén alapvető szerepe van a biztonságnak. A Siemens az ipari üzemek számítógépes támadások elleni védelméhez dolgozta ki a "mélységi védelem" koncepcióját (a védelem rétegezésének stratégiáját). Az iparbiztonsági szolgáltatások segítik a potenciális sebezhető pontok és fenyegetések korai felismerését. Ezt követően a Siemens az ügyféllel közösen proaktív intézkedéseket hoz a rendszer megerősítése és hatékony vírusölő eljárások alkalmazása érdekében, valamint szegmentálja a hálózatot, hogy biztosítsa az üzem hosszú távú védelmét.

A Scalance S az egyik olyan termékskála, amelynek segítségével az ipari környezetben működő kommunikációs hálózatok biztonságossá tehetők és integrálhatók az irodai és informatikai biztonsági struktúrákba. 

Az automatizálási tűzfal (Automation Firewall) portfólió elemei úgy óvják az ipari üzemeket, hogy speciális védelmi mechanizmusokat valósítanak meg a Simatic PCS 7 és Simatic WinCC rendszerhez. A Sinema Remote Connect (kb. távkapcsolati) menedzselő platform segítségével a felhasználók kényelmes és biztonságos módon férhetnek hozzá távolból a nagy területen elosztott üzemekhez, állomásokhoz vagy távvezérlő központokhoz. A Siemens már igen korán, a termékek és rendszerek tervezési és fejlesztési fázisában kiemelt fontosságot tulajdonít az informatikai biztonság kérdésének (ideértve például az IEC 62443 és ISO 27001 szabvány szerinti megfelelőséget igazoló tanúsítványokat).

Ipari kommunikáció mint a digitalizációs megoldások alapja

A Siemens az ipari és robusztus kommunikáció célját szolgáló megoldások kiterjedt portfólióját is bemutatja. A Simatic-RTU3000C termékskála kompakt és energiatakarékos távvezérlő központjait például helyi tápellátás nélküli alkalmazások esetén használják. A moduláris távvezérlő központok széles választékának köszönhetően az alállomások úgy illeszthetők és méretezhetők, hogy kielégítsék a különféle igényeket és beépíthetők legyenek a heterogén automatizálási környezetekbe.

Új távlatok a terepi készülékek csatlakoztatása terén - Plug-and-Produce

Az érintett folyamathoz közel üzembe helyezett Simatic CFU (kompakt terepi egység) elosztóval a Siemens lefektette az ipari vízgazdálkodást végző üzemek terepi szintű digitalizációjának alapjait. A csatlakoztatott készülékek címzése automatikusan történik. A Profibus és Profinet koncepciók ilyen újszerű megvalósítása a két pont közti huzalozás egyszerűségét ötvözi a digitális terepi gyűjtősínek skálázhatóságával.

Folyamat-műszerezés

A kiállításon bemutatott ipari vízgazdálkodási modell, amit teljes mértékben a Simatic PCS 7 rendszerbe integráltak, szemlélteti a folyamat-műszerezési megoldások széles skáláját, valamint azok problémamentes beillesztését a vezérlő rendszer egészébe. A látogatók olyan készülékeket is megtekinthetnek, mint a Sitrans FST020: a rögzíthető Sitrans FSS200 érzékelőkkel ez a nagy teljesítményű mérő-átalakító egy digitális áramlásmérő rendszert alkot, amely az áramlási sebesség egy százalékának megfelelő, egyenletesen nagy pontossággal végzi gyakorlatilag bármilyen cseppfolyós halmazállapotú anyag mérését. Az akkumulátoros Sitrans F M MAG 8000 áramlásmérő szinte bárhova felszerelhető a pontosság vagy a teljesítőképesség veszélyeztetése nélkül. Ez a telepes táplálású készülék kielégíti a jogszabályban rögzített méréstani követelményeket a
MID
és OIML R49 vízmérő szabványnak megfelelően. Az eszközt kifejezetten olyan önálló vízügyi alkalmazásokhoz tervezték, mint a vízkivétel (mintavétel), vízelosztás, fogyasztáson alapuló számlázás és öntözés.

A hatékonyabb üzembe helyezést és karbantartást segítő szolgáltatások

A távoli elérés révén a korszerű kommunikációs eszközök segíthetik az olyan tevékenységeket, mint a terepi készülékek üzembe helyezése és karbantartása. Egy folyamatvezérlő rendszer életciklus költségei jelentős mértékben függnek - a hardver platform karbantartásán felül - a telepített
szoftver
komponensek karbantartási és üzemben tartási igényétől. Innovatív koncepciók révén, mint például a "Simatic virtualizáció mint szolgáltatás", az ügyfelek jelentősen csökkenthetik a hardverrel kapcsolatos tőkeberuházásaikat, és kevesebbet kell költeniük szervizelésre és adminisztrációra. Emellett a központi szoftver és rendszeradminisztráció következtében egyszerűbben valósíthatók meg a biztonsággal kapcsolatos intézkedések.

Partnerek

A Siemens pavilonban a cég vízügyi partnerei is a látogatók elé tárják saját portfóliójukat:

Az Acciona Agua a Siemensszel együttműködve a legfejlettebb technológiákat kínálja a tervezési és üzemeltetési feladatokhoz, elősegítve ezzel a vízgazdálkodási iparág digitális átalakulását.

A HACH a szennyvíz, ivóvíz és üzemi (ipari) víz elemzéséhez nyújt megoldásokat, hogy biztosítsa az ivóvíz kiváló minőségét. Az együttműködés olyan ponton kapcsolja össze a két vállalat szakértelmét, ahol segítséget nyújthatnak a felhasználóknak üzemeik optimalizálásához és költséghatékonyabb működtetéséhez.

A BN Automation cég az üzemviteli folyamatok automatizálására szolgáló megoldásokat fejleszt és valósít meg. A Siemensszel létesített partneri viszony keretében a vállalkozás a szektor-specifikus tapasztalatokat ötvözi a megfelelő technológiai módszerekkel az automatizálás, informatika és elektrotechnika területén.

A több mint 20 évnyi tapasztalattal rendelkező GESA Elektrotechnik erős pozícióra tett szert Németországban és külföldön egyaránt. Tevékenységi területének szakértőjeként a vállalat jelentős mértékben hozzájárul a vízművek és szennyvíztisztító telepek ökológiai szempontból optimalizált és gazdaságos működéséhez.