Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
sulaki - 2018-04-19

2018-ban a Lexus Design Award egyébiránt rekordot döntött, hiszen a versenyre 1319 pályázat érkezett a világ 68 országából

Megvan a rangos Lexus Design Award idei győztese, a közönségdíjasra ugyanakkor még egész héten várják a szavazatokat. A világ vezető prémium környezetbarát hibrid elektromos autógyártója, az elmúlt években ’egyszerű luxusautómárkából ’luxus életmód márkává avanzsáló Lexus Milánói Dizájn Hét keretében megrendezésre került, az ’EGYÜTT LÉTEZÉS HATÁRTALANSÁGA’ elnevezésű című kiállításon hirdette ki, hogy a 2018-as Lexus Design Award fődíját az Extrapolation Factory (Christopher Woebken és Elliott P. Montgomery) csapat pályaműve, a Hipotézis Tesztelő nyerte meg.

 

A futurisztikus, letisztult formavilágú, a prémium legmagasabb szintjét képviselő autóíról ismert Lexus szenvedélyesen vallja, hogy a dizájnban hatalmas erők rejlenek, amelyek képesek megváltoztatni az egész világot. Ez az oka annak, hogy a Lexus támogatja és ünnepli a dizájnerek új, feltörekvő generációját, amely képes szolgálatába állítani ezt az erőt, és nézőpontváltással, ötletkommunikációval és a képzelet stimulációjával egy jobb jövő kialakításán munkálkodik. A Lexus Design Award 2013 óta támogatja a dizájnerek új generációját a világ minden tájáról. A hatodik évben, 2018-ban témánk a „CO-„ latin eredetű előtag, melyet magyarul „-VAL / -VEL”-nek fordítunk, és összhangra, közös létre, cselekvésre utal. A Lexus hisz abban, hogy a nagyszerű dizájn képes biztosítani a természet és a társadalom harmonikus együtt létezését. Ebben az értelemben a „-VAL / -VEL” egy olyan megközelítés, amely együttműködés, koordináció, illetve egymáshoz kapcsolódás által lehetővé teszi a márkában, valamint a természetben rejlő valódi potenciál feltárását.

Az idei nyertes ‘Hipotézis Tesztelő’ egy közösen megálmodott tesztelési helyszín, amely feltárja a társadalom, a technológia, illetve a környezet közötti elméleti összefüggéseket. A projekt egy dizájn-alapú kutatási stúdió, az Extrapolation Factory munkája; a stúdió alapítói Elliott P. Montgomery (USA) és Chris Woebken (Németország). Az Extrapolation Factory módszereket fejleszt ki dizájn-prototípusok közös készítéséhez, kipróbálásához és a jövőre gyakorolt hatásuk felméréséhez.

 

“Idei győztesünk munkája átformálja mindazt, amit jelenleg gondolunk a dizájn szerepéről az örökké változó és műszakilag villámgyorsan fejlődő társadalomban. A termékek egyre kevésbé fontosak, s helyettük az oktatás, a tanulás és a gondolkodás lép előtérbe. Az emberek és a tervezők egyre intenzívebben lépnek interakcióba a termékekkel, a folyamatokkal és a jövővel, márpedig erőteljesen jövőorientált és technikailag fejlődő világunkban mind fontosabb a tervek hatásának ilyetén előrejelzése és megvitatása.” – véli David Adjaye építész, a Lexus Design Award 2018 zsűritagja.

 

“Igazán fantasztikus érzés volt ezen a projekten dolgozni, nem beszélve arról, micsoda hihetetlen élményt jelentett a közös munka a Formafantasma mentoraival. Mindez nem sikerülhetett volna a Lexus támogatása nélkül.” – fogalmaz Elliott P. Montgomery, az Extrapolation Factory társalapítója.

 

2018-ban a Lexus Design Award egyébiránt rekordot döntött, hiszen a versenyre 1319 pályázat érkezett a világ 68 országából. A „-VAL / -VEL” témában benyújtott munkák közül a döntőbizottság 12 döntőst választott ki, közülük 4 a prototípus kifejlesztésére kapott lehetőséget, további 8 pedig kiállítói panelen mutathatta be munkáját. A munkákat a Lexus az „EGYÜTT LÉTEZÉS HATÁRTALANSÁGA” című kiállításon tárta a dizájner-közösség elé a Milánói Dizájn Héten.

 

LEXUS DESIGN AWARD 2018 KÖZÖNSÉGDÍJ

A 2018-as év új kezdeményezéseként a Lexus létrehozta a „LEXUS DESIGN AWARD 2018 KÖZÖNSÉGDÍJ” kategóriát, ahol a nagyközönség is megszavazhatja, hogy a Milánóban kiállított 12 döntős pályaműből melyiket találja a legjobbnak. Április 16-21. között bárki leadhatja szavazatát a Lexus Design Award honlapján. A közönségdíj nyertesét április 23-án hirdetik ki. A Lexus „EGYÜTT LÉTEZÉS HATÁRTALANSÁGA” című kiállítását 2018. április 17-22. között, 10:00-től 20:00 óráig látogathatja a közönség a Cavallerizze in Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci-ben, a világ egyik legrangosabb dizájn-eseményén, a Milánói Dizájn Héten.