Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
sulaki - 2018-05-08

Ízelítő a jövő vezetési élményéből

Alig fél évvel a nagyszabású Elektromos Ökoszisztéma koncepció nyilvánosságra hozatalát követően a Nissan ma a gyakorlatban is bemutatta a technológia működését.


A Nissan Elektromos Ökoszisztéma Élmény lehetőséget biztosít a meghívottaknak, hogy vezethessék a világ legkeresettebb, 100%-ban elektromos járművét, a Nissan LEAF-et. A Nissan bemutatta az infrastruktúra fejlesztésére és az energiafelhasználásra vonatkozó terveinek frissített változatát is.
Horváth Gergő, a Nissan Sales CEE PR és marketingért felelős menedzsere a következőket fűzte a hírhez: „A Nissan csaknem egy évtizede indította útjára az elektromos járművek forradalmát. Azóta több elektromos járművet értékesítettünk, mint bármely más gyártó a világon. De ez még csak a kezdet. A járműveink, valamint az infrastruktúra fejlesztése és az áramszolgáltatás területén megvalósított beruházásaink meghatározzák küldetésünket, mely túlmutat az autógyártáson, és az egész emberiség életmódváltását tűzi ki céljául. Ez az elektromos ökoszisztéma. A Nissan Intelligens Mobilitás névvel fémjelzett jövőképünk forradalmasítja az egész iparágat, és mindazokat az elképzeléseket, amik ma számunkra a modern életvitelhez kapcsolódnak.”


Az új Nissan LEAF


A Nissan Elektromos Ökoszisztéma Élmény egyik fő vonzereje az új Nissan Leaf, a Nissan Intelligens Mobilitás szimbóluma. A világ legkeresettebb elektromos járműve 378 km-es hatótávolsággal rendelkezik (NEDC), és emellett az új Nissan LEAF az első autó, ami a WLTP teszten is sikerrel szerepelt. Az autó 270 km-t tud megtenni egyetlen töltéssel vegyes használatban (városban és autópályán), és 415 km-t városi forgalomban. Lélegzetelállító vezetési élményt kínál, a hatótávolság miatt érzett aggodalmat ugyanakkor a minimumra csökkenti. A Nissan LEAF műszaki megoldásaiban egyedülálló szintet képvisel, beleértve a biztonságosabb és kényelmesebb vezetést kínáló ProPILOT fejlett vezetéstámogató rendszert.


Az autó e-Pedal technológiája lehetővé tesz, hogy a vezető egyetlen pedál használatával, zökkenőmentesen gyorsítson és fékezzen, az energia folyamatos regenerálása mellett. A ProPILOT Park rendszer egyetlen gombnyomásra teljes mértékben önálló parkolást biztosít. Az új LEAF-re már eddig is 12 000 megrendelés érkezett annak ellenére, hogy a modell csak 2018 februárjának elején kerül majd az európai bemutatótermekbe. Elmondhatjuk, hogy az új LEAF a Nissan egyik sikertörténete.


A továbbfejlesztett Nissan e-NV200, a 100%-ban elektromos furgon


A Nissan Elektromos Ökoszisztéma Élmény körébe tartozó másik új termék az új 40 kWh-s akkumulátorral felszerelt, továbbfejlesztett Nissan e-NV200. Jelenlegi hatótávolsága 60%-kal nagyobb, mint korábban, így eléri akár a 280 km-t is (NEDC*) változatlan raktér és kapacitás mellett, a vezetést könnyebbé és biztonságosabbá tevő egyfokozatú erőátviteli rendszerrel. A továbbfejlesztett e-nv200 a WLTP teszten 301 km-t ért el városi terepen, és 200 km-t vegyes használatban. Az akkumulátor hozzájárul a
nagyvárosok belvárosának átalakításához, hiszen lehetővé teszi a vállalatok és hivatásos járművezetők számára az átadási helyre történő kiszállítás 100%-ban elektromos végrehajtását.
A 40 kWh-s akkumulátorral hajtott e-NV200 modellek egyes országokban már 2018 januárjától rendelhetők, a járművek kiszállítása 2018 tavaszától kezdődik.
Mindkét jármű 100%-ban elektromos meghajtású, zéró emissziós autó, amelyek megvalósítják a Nissan kötelezettségvállalását a CO2 szint globális csökkentése és a fenntarthatóbb környezet kialakítása iránt.

A Nissan elkötelezettsége továbbra is töretlen az elektromos járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra kiépítése iránt
Futures 3.0 rendezvényén a Nissan bejelentette tervét, hogy a következő 18 hónapban 20%-kal bővíti jelenlegi kültéri töltőhálózatát. A CHAdeMO elektromos gyorstöltőszabványt alkalmazó Nissan már eddig is aktívan hozzájárult Európa legkiterjedtebb, több mint 4 700 gyorstöltőből álló töltőhálózatának kiépítéséhez.


A vállalat a kiemelt partnereivel, a vállalkozókkal és a helyi önkormányzatokkal Európa-szerte azon dolgozik, hogy a jövőben tervezett bővítések a vezetők maximális kényelmére összpontosítsanak. Az új töltőpontokat autópályák mellett és a legfontosabb Európai városokban alakítják ki. A Nissan 11, egész Európát felölelő projektben vesz részt, hogy segítse a gyorstöltőhálózatok fejlődését (a projektek részleteit lásd a Függelékben).