Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2018-09-13

A 20. században megjelent automatizálási trend teljesen megváltoztatta az ipar világát

A 20. században megjelent automatizálási trend teljesen megváltoztatta az ipar világát, amelynek már évtizedek óta aktív részesei a robotok. Most egy új fordulóponthoz érkeztünk, amelyben nagy szerepet játszanak a kisméretű és megfizethető együttműködő robotkarok. Ezek az eszközök az elmúlt években jelentősen hozzásegítették az ipart ahhoz, hogy növelje termelékenységét és csökkentse költségeit.

Az (együttműködő) robotika világa folyamatosan fejlődik, minden nap hoz valami újítást. Ezek az új megoldások az együttműködő robotok (kobotok) új felhasználási lehetőségeit teszik lehetővé, miközben telepítésük minden eddiginél egyszerűbbé válik. Az együttműködő robot-kiegészítők pedig még gyorsabbá és hatékonyabbá tehetik a kobotokkal való közös munkát.

A fogó- és érzékelő technológiák bevezetésének köszönhetően mára már igazi együttműködésről beszélhetünk. A kollaboratív end-of-arm tooling-nak köszönhetően az automatizálás már minden gyártóvállalat számára elérhető, és egyben jövedelmező is. A fogók (gripperek) és érzékelők (szenzorok) gyors telepítése és egyszerű programozása időt spórol az installáció és a gyártási ciklus során is, így a termelékenység nő, a robot pedig rendkívül rövid időn belül kitermeli a befektetés költségeit. Az egyik vezető vállalat, a dán OnRobot fogóit és érzékelőit számos hagyományos ipari folyamatban alkalmazzák, azonban az eszközök sokoldalúságának és rugalmasságának köszönhetően a határ a csillagos ég.

Szinte bármilyen feladatot képes elvégezni, bármilyen körülmények között

A különféle alkalmazásmódok különféle feladatokra alkalmasak. Az end-of-arm toolok többek közt pick & place feladatok automatizálására, gépkezelésre, csomagolási és raklapozási feladatokra, összeszerelésre, felületkezelésre és minőségellenőrzésre használhatóak. Az OnRobot szerint az end-of-arm toolokat jelenleg a legtöbbször a pick & place feladatokra alkalmazzák. „A pick & place feladatok felgyorsításával járó megnövekedett termelési teljesítmény csak egy a rengeteg előny közül, amely az OnRobot gripperek (fogók) gyártási folyamatokba való bevonásából adódik. Egy gripperrel ellátott együttműködő robot telepítésével ugyanazt a pontosságot kapjuk még órák múltán is, mivel soha nem fárad el, valamint a fogó programozható erejének köszönhetően még a legtörékenyebb tárgyakat is könnyedén és biztonságosan képes kezelni. Emellett például az élelmiszer- és gyógyszeriparban a pick & place folyamatok automatizálása nagymértékben csökkenti a termékek szennyeződésének kockázatát.” – mondja Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója.