Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Sulaki - 2018-12-03

Francia és német nézőkhöz is eljut a film - az ARTE megvásárolta a forgalmazási jogokat  

Miután a világ fesztiváljait sorra meghódította Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című 15 perces animációs rövidfilmje, január 10-étől végre a magyar nézők is láthatják a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült lebilincselő alkotást: Tranzit című német-francia dráma kísérőfilmjeként a Vertigo Média forgalmazásában kerül a hazai mozikba. A francia és a német nézőkhöz is eljut a fiatal magyar alkotónő az érzelmi kiszolgáltatottságról szóló filmje - az ARTE megvásárolta a forgalmazási jogokat. A fim legutóbb Wiesbadenben nyert díjat.

 

Miután a világ fesztiváljait sorra meghódította Traub Viktória animációs rövidfilmje, január 10-étől végre a magyar nézők is láthatják a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült lebilincselő alkotást. "Első perctől kezdve az volt a célom, hogy a filmet a fesztiválszereplések után a magyar nézők mozivásznon is láthassák. Nincs jól bevett gyakorlat arra, hogy hogyan kerül egy rövidfilm mozikba ezért azt az elképzelésemet kellett megvalósítani, hogy tematikájában találjunk egy filmet, amely mellett a Sellők kísérőfilmként jól érvényesül. A Vertigo Média csapata nagyon nyitott volt az együttműködésre. A Tranzit című film elé kerül a Sellők januártól a mozikba. A Tranzit ugyancsak egy férfi sorstörténet, hasonlóan metaforikus, sok szimbólummal, mint a mi fimünk. Nagyon erős, egymást támogató összekapcsolás született! " - mondta el a film társíró-producere, Dus Polett.

 

A Tranzit a német sztárrendező Christian Petzold új filmje, amely Anna Seghers azonos című, 1944-ben írt regényéből készült és az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt.

 

Traub Viktória 15 perces animációs rövidfilmje az elmúlt időszakban többek között olyan fesztiválok versenyprogramjában szerepelt már, mint az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, Ausztrália legrangosabb filmfesztiválja, a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, a kanadai Calgary Nemzetközi Filmfesztivál. A Sellők és Rinocéroszok elvitte az indiai 7. Bangalore Rövidfilm Fesztivál, az amerikai California Women’s Film Festival, a IV. Verashort Festival Legjobb Animációs Díját is. Legutóbb november végén Wiesbadenben nyerte el a legjobb filmnek járó díjat. „A film alkotója, aki ezt a kegyetlen, ám lenyűgöző világot a maga különleges karaktereivel, állatfiguráival, lenyűgöző színeivel és megannyi metaforikus szintjével megteremtette, képes volt arra, hogy egy személyes történetet innovatív, újszerű módon mondjon el.” – indokolta döntését a zsűri.

 

A Sellők és Rinocéroszok című alkotásban a 8 éves Tilda emlékképei elevenednek meg a családjáról. Groteszk, esendő, vágyakozó, szeretetre éhes emberek veszik körül a kislányt. Jelenetről jelenetre tárul fel egy család titkokkal teli múltja. Cirkusz és képzelet, vágy és valóság, bánatból rinocérosz, szexusból sellő. A gyönyörű színekben gazdag, új vizuális megoldásokkal működő karakterek a múlt képeiből és egymásból alakulnak, transzformálódnak.

 

A Sellők és Rinocéroszok forgatókönyvét Gergely Dorka, Traub Viktória és Dus Polett írták, a zeneszerző Chris Allan Tod volt. A film vágói Bacskai Brigitta és Polecsák Lajos, sound designere Vadon Zoltán, producere Dus Polett.

 

Traub Viktória 2006-ban Erasmus ösztöndíjjal tanult az ESAD animációs szakán Portugáliában, majd 2008-ban a MOME animáció szakán végzett. Eső című rövidfilmje 2009-ben elnyerte a Pozsonyi Early Melons Fesztivál fődíját, valamint a Szentpétervári Filmfesztivál The Best Figurative Decision Open díját. Vastojás című munkája 2015-ben a San Diegoi Nemzetközi Gyermek Filmfesztiválon a Legjobb Animációs Rövidfilm díját kapta, a 4. Delhi Shorts Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a zsűri neki ítélte a Legjobb Animáció díjat.




trailer: https://www.youtube.com/watch?v=gMzcAxaX0_s

http://mermaidsandrhinos.com és sellokesrinoceroszok.hu és https://www.facebook.com/mermaidsandrhinos/