Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
sulaki - 2019-02-14

Vezetékek nélkül?    

5.0. vagy 5.1 hangzást biztosít egy hangprojektorhoz, jó ár/érték, szép dizájn
9 pont
9 pont
9 pont
7 pont
összpontszám: 8.5 pont
nem teljesen vezeték mentes, mert a konnektorba be kell dugni, ill. a hangszórókat is kábelezni kell

Az átlagemberek számára a mozi, ill. moziszerű hangzás csak akkor képzelhető el, ha a TV alatt és minden sarokban elhelyezkedik egy hangfal. A TV alatt egy center, a TV mellett mindkét oldalon frontsugárzó, míg a hátunk mögött esetleg velünk egyonalban az oldalfalon egy-egy sorround sugárzó, vagy másnéven háttérsugárzó. Régebben teszteltünk már többször is hangprojektort, legutóbb pl. a SAMSUNG HW-MS 650/EN hangprojektort http://www.itextreme.hu/2018/03/16/Teszteltuk-a-SAMSUNG-HW-MS-650EN-hangprojektort.htm

 

A Samsung SWA-9000S háttérsugárzó csomag például ehhez a típushoz is, de más modellekkel is kompatibilis: HW-MS550HW-MS560HW-MS650HW-MS651HW-MS6500HW-MS6501HW-MS660HW-MS661HW-MS6510HW-MS6511HW-MS750HW-MS751HW-MS760HW-MS761. Mivel kíváncsiak voltunk mennyit javít, vagy javít-e egyáltalán a hangzáson, az opcionális vezeték nélküli (ami egyébként csak nevében vezeték nélküli, no de majd erről később) háttérsugárzó ezért örömünkre szolgált, hogy a www.alza.hu rendelkezésünkre bocsátott egy tesztpéldányt.

Első tapasztalatok

A vezeték nélküli háttérsugárzó csomag egy aránylag kicsinek mondható kartondobozban érkezett. A gyári csomagolás nem árul zsákbamacskát, mert a termékfotók miatt nem tartogat meglepetést a doboz. A csomagolás korrekt. Kibontva kézbe vehetjük a 2 darab stílusos háttérsugárzót, ill. a vevőmodult. A csomag tartalma: 2 db hátttérsugárzó, hangszóró kábel, hálózati kábel, vezeték nélküli hardverkulcs (WHM520V), vezeték nélküli vevőmodul, csavar és hardverkulcs tartó.

Szerelés

Először tisztázzuk a vezetéknélküliséget. A vezetéknélküliség részben igaz, mert a vevőmodul valóban vezetékmentesen tud csatlakozni a kompatibilis hangprojektorokhoz, de mivel árammal működik, ezért be kell dugnunk a konnektorba a hálózati kábelét, és a két háttérsugárzóhoz tartozó hangfalvezetékeket is. Magyarul nem teljesen vezeték nélküli, de az adott szobán keresztülfutó „lengőkábelt” és az ezzel járó kényelmetlenséget valóban megspórolhatjuk.

A pár perces kötelező beállítási procedúra elvégzése után a vevőegység csatlakozik a hangprojektorhoz és a rendszer használatra kész.

 

A puding próbája

A csatlakoztatott SWA-9000S háttérsugárzó egység csak abban az esetben szólal meg, ha a Soundbar menüjében a hangüzemmódot Sorroundra állítjuk. A Standard és a Smart hangmód nem kapcsolja be a háttereket. Így a 3.0 hangrendszerű (bal front + center + jobb front) hangprojektor 5.0 hangrendszerűvé (bal front + center + jobb front +jobb háttér + bal háttér) bővül. És valóban körbevesznek a hangok. Ez már valóban „házimozis” hangzás. És a tesztnél használt HW-NW700 soundbar erőteljes mélyhangjai miatt akár már további bővítésre se biztos, hogy szükség lesz. Persze ez egyedi ízlés függvénye. Azonban a lehetőség adott, hogy egy vezeték nélküli mélynyomóval erősítsük a mélyhangok duruzsolását.

 

Visszatérve az SWA-9000S hátterekre, ténylegesen jól szólnak, pláne, ha figyelembe vesszük a 9x9x15 centiméteres méretét és árát, magyarul az ár/értékét. Persze egy ekkora méretű hangfal nem szólhat úgy, mint a moziban, vagy egy milliós értékű házimoziban, ahol például egy komolyabb háttérsugárzó értéke nagyobb lehet mint a egy átlagos soundbar + az SWA-9000S együttes értéke. Ennek ellenére az SWA-9000S kitágítja a teret és a soundbarunk által biztosított TV alatti sztereó ill. sztereó + center hangzást kiterjeszti a mögöttünk/mellettünk is hallható hátterek megszólaltatására.

 

TV nézés/filmnézés

 

Akár a híradó hanghatásait is feltúrbózhatjuk, Amennyiben a hangüzemmód kapcsolóval a Sorround módot választjuk bármilyen a TV-n keresztül megszólaltatott műsorforrás jeleit házimozisan hallgathatjuk. Itt meg kell említenünk, hogy a TV csatornák
Dolby Digital
2.0-ban szólalnak meg. A hangprojektor és a hozzácsatlakoztatott SWA-9000S ebből csinál egy 5.0 (ha Sub is van, akkor természetesen 5.1 hangzást). Ez a régebbi házimozi erősítökön lévő
Dolby Pro Logic
hangzásnak felel meg, mert a 2.0 sztereó jelből állít elő a rendszer egy kvázi 5.1-es hangzást. Ami nem ér fel egy DVD/Blu-ray lemezen található gyárilag már 5.1-es hanggal, de mindenképp jobb és filmszerűbb, mint egy sztereó 2.0 hangzás.

 

Külső műsorforrás

 

Persze, ha a televízión
USB
-n keresztül, vagy egy csatlakoztatott DVD, vagy Blu-ray lejátszón elindított eleve 5.1 hangú Dolby Digital, vagy
DTS
hangsávú filmet nézünk, akkor még természetesebb és moziszerűbb lesz a megszólalás. Mivel nincs két egyformán megszólaló film, és az ízlések is különbözőek, ezért meg kell említenünk, hogy természetesen van lehetőségünk ennél a rendszernél is a hátterek hangerejének változtatására, annak függvényében, hogy mennyire szeretnénk, hogy érvényesüljenek a front és a center hangsugárzókhoz (jelen esetben hamgprojektorhoz) képest.

 

5.0 és 5.1

 

Egy Samsung hangprojektor kiegészítve az SWA-9000S háttérhangsugárzó csomaggal 5.0 rendszer lesz. Amennyiben szeretnénk a tényleges 5.1 rendszert is elérni, akkor még csatlakoztatnunk szükségeltetik egy mélyládát is. Jelen esetben ez leszűkül egy modellre: a Samsung SWA-W700 Sub-ra. Sajnos a jelenlegi ismereteim szerint csak ez a vezeték nélküli mélyláda kompatibilis az SWA-9000S jeladójával. Mivel az SWA-W700 Sub kifutott és a Samsung már nem forgalmazza, nekünk sem volt lehetőségünk a teljes 5.1 rendszert meghallgatnunk, de a Samsung HW-NW700 hangprojektor önmagában is elég jól megszólaltatta a mélyeket ezért nem biztos, hogy annyira hiányzott. Azonban a teljes 5.1 hangzáshoz valóban szükséges egy külön mélyláda is, ezért csak remélni tudjuk, hogy a kifutott SWA-W700-nak lesz utódja, de ez a Samsungon múlik.

 

Összegzés

 

Amennyiben Samsung hangprojektor mellett döntöttünk és szeretnénk bővíteni a rendszerünk és még moziszerűbbé szeretnénk varázsolni a hangzást, akkor mondhatni adja magát az SWA-9000S vezeték nélküli háttérhangszóró csomag megvásárlása. A www.alza.hu oldalon jelenleg 41.990,- forint. Ez nem mondható drágának, annak ellenére, hogy a Samsung hangprojektorokhoz az az egyetlen opció. Ezért az árért kiszélesíthetjük a hangteret. Persze azt is meg kell említenünk, hogy nem minden esetben és nem az összes TV előtt eltöltött időben fogjuk bekapcsolni és használni, de amennyiben filmet nézünk, akkor persze ajánlatos a használata.

 

Szerény véleményem szerint csak ajánlani tudom a fentebb felsorolt kompatibilis hangprojektor tulajdonosoknak, mert ár/értékét és egyéb tulajdonságait figyelembe véve és helyén kezelve egy nagyon jó opciónak tartom a moziszerűbb hangzás elérése érdekében.

 

Értékelés

 

Ár/Érték arány: 9
 
Design: 9
 
Kezelhetőség: 9
 
Hangminőség: 7
Összesen 8,5

 

Forgalmazó: alza

web: https://www.alza.hu/samsung-swa-9000s-d4897858.htm?o=3


Ár: 41.990,-Forint

 

Jellemzők:
Rendszer típusa

2.0

Összesített teljesítmény

160 W

Tömeg

2 700 g

Hangszóró szélesség

87,5 mm

Hangszóró magasság

147 mm

Jellemzők
Hangszóró méretei
Hangszóró mélység

87,5 mm

Hangátviteli rendszer
Hangszóró

Kábel

 

A fényképek készítéséhez használt HTC U12+ telefont a HTC biztosította