Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
sulaki - 2020-09-10

A Twitter egy közel 3000 botból álló hálózatot tiltott le

A Twitter egy közel 3000 botból álló hálózatot tiltott le, melyet kínai politikai propaganda terjesztésére használtak volna.

A közösségi média kutatására szakosodott Graphika vállalat blogbejegyzése szerint egy közel 3000 felhasználói fiókból álló Twitter botnetet fedeztek fel. A kutatóknak relatíve könnyű dolguk volt a hamis profilok felkutatásában, hiszen minden profil leírásban és első két tweet-ben Bram Stoker Dracula című regényének egy apró részletét használták – innen a Dracula botnet elnevezés.

Automatikus eszközök

Emiatt a kutatók azt gyanítják, hogy ezt a hálózatot automatikus eszközökkel hozták létre, és csupán demó célokat szolgált. Ezzel mutatták be, hogy mire is lennének képesek, ha kicsit komolyabban foglalkoznának a felhasználói fiókokkal.

Az angol neveket viselő hamis felhasználókat a jelek szerint a kínai állami propaganda terjesztésére használták volna: amikor a felhasználók tömegesen egy bejegyzést megosztanak vagy hastag-ot használnak, akkor az a téma felerősödik, trendivé válik és a Twitter automatikusan kiemeli a többi közül.

A választások befolyásolására használják

A Dracula botnethez hasonló hálózatok már korábban is felbukkantak a Twitteren. A november 3-i amerikai elnöki választások közeledtével a kínai és az orosz propaganda, valamint a manipulációs kísérletek egyre gyakoribbak lesznek a közösségi oldalakon. Nem meglepő, hogy emiatt például a Facebook elhatározta, hogy a választásokat megelőző héten letiltja a politikai jellegű hirdetéseket.

Az FBI szeptember elején jelezte, hogy az orosz hátszélű
Internet
Research Agency a mostani választásokat is megpróbálta befolyásolni hamis profilok és egy weboldal, a Peace Data üzemeltetésével. Az idei próbálkozások kicsit sikertelenebbek voltak, azonban az érdekesség benne, hogy az oroszok igazi amerikaiakat fizettek azért, hogy írjanak a Peace Data oldalra.

A hír és az illusztrációk forrása: https://graphika.com/posts/draculas-botnet/