Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
Sulaki - 2021-03-30

Tőkebefektetési partnerség az Isuzu és a Toyota között...  

A Toyota és teherautógyártásra és buszgyártásra speializálódott leányvállalata, a Hino, az Isuzuval együttműködve felgyorsítja az úgynevezett CASE (Connected, Autonomous, Shared, Electrified – Hálózatba kapcsolt, Önvezető, Megosztott, Elektromos) technológiák fejlesztését és alkalmazását a haszongépjárműveikben: a cél a fuvarozási problémák orvoslása és a karbonsemlegesség elérése.

 

A Toyota, a Hino és az Isuzu bejelentette, hogy megállapodtak egy új partnerség létrehozásáról a haszongépjárműveket illetően. A három vállalat célja ötvözni a Toyota CASE technológiáit az Isuzu és Hino által alkalmazott haszongépjármű alapokkal. Az együttműködéssel az a céljuk, hogy felgyorsítsák a CASE technológiák és szolgáltatások elterjedését és alkalmazását a társadalom egészében, illetve hozzájáruljanak a fuvarozási szektort érintő problémák orvoslásához és a karbonsemleges társadalom létrehozásához.

A három cég azt tervezi, hogy közösen dolgoznak majd az akkumulátoros elektromos járművek (BEV), a hidrogén üzemanyagcellás elektromos járművek (FCEV), az önvezető technológiák és a kis haszongépjárművek fejlesztésén és bevezetésén. A BEV-k és FCEV-k költségcsökkentését célzó közös munka során a három vállalat arra is ügyel, hogy népszerűsítsék ezeket a járműveket (például az FCEV teherautók próbaüzeme nyilvános lesz a japán Fukushima Prefektúra területén), akárcsak arra, hogy lendületet adjanak az ilyen autók elterjesztését szolgáló kezdeményezéseknek. Mindemellett az Isuzu, a Hino és a Toyota arra törekszik, hogy összekössék technológiai platformjaikat, létrehozva egy hálózatba kapcsolt haszongépjárműveket kiszolgáló platformot, ami segít majd megoldani az ügyfelek problémáit. E platform révén különböző logisztikai megoldásokat kínálnak majd, amelyek nem csupán a haszongépjárművek üzemeltetését teszik hatékonyabbá, hanem hozzájárulnak a CO₂-kibocsátás mérsékléséhez is.

A fenti partnerség működtetése érdekében az Isuzu, a Hino és a Toyota létrehozzák a Commercial Japan Partnership Technologies Corporation nevű céget, ami a CASE technológiák és szolgáltatások tervezését végzi majd a három alapító cég közti egyeztetések alapján. A jövőben az Isuzu, a Hino és a Toyota arra törekednek, hogy elmélyítsék együttműködésüket, miközben további, hasonló elképzeléseket követő partnerek csatlakozására is számítanak.

 

Tőkebefektetési partnerség az Isuzu és a Toyota között

A bejelentett együttműködés zökkenőmentes kialakítása és működtetése érdekében az Isuzu és a Toyota megállapodtak egy tőkebefektetési partnerségről is. Az Isuzu 39 millió darab saját részvényt ruház majd át a Toyotára, összesen 42,8 milliárd jen értékben (aminek eredményeként a Toyota az összes, 2020 szeptemberéig jegyzett Isuzu részvény 4,6 százalékával rendelkezik majd; ez 5,02 százalék szavazati aránnyal jár). Emellett az Isuzu ugyanilyen értékben tervezi Toyota-részvények megvásárlását tőkepiaci tranzakció révén.

 

A partnerség háttere

A CASE-forradalom során az autóipar évszázadonként egyszer tapasztalható, mélyreható átalakulási időszakon megy keresztül. Az Isuzu és a Hino már dolgoznak azon, hogy az elektromos hajtásra, illetve a hálózatba kapcsolt technológiákra és szolgáltatásokra fókuszálva kezeljék a CASE-átalakulást – figyelembe véve a haszongépjárművek egyedi jellemzőit is.A Toyota egy ideje már fokozza befektetéseit a CASE technológia területén, és partnerségeket alakít ki azzal a céllal, hogy mobilitási vállalattá alakuljon át. A vállalat átfogó technológiai fejlesztéseket végez a járművek elektromos meghajtása terén, és egyéb kezdeményezések mellett a hibrid járművek elterjesztése, valamint az FCEV járművek korai bevezetése révén előmozdítja az elektromos hajtás népszerűsítését.

A japán kormány tavaly hirdetette meg, hogy 2050-re karbonsemlegessé szeretné tenni a társadalmat, és a Toyota mindent megtesz azért, hogy a CO₂-kibocsátás mérséklésével hozzájáruljon ehhez. Éppen ezért az energiatakarékos technológiák alkalmazása mellett minden eddiginél fontosabb szerepet kap majd az elektromos hajtás elterjesztése mind a személygépjárműveknél, mind a haszongépjárműveknél, méghozzá az egyes régiók energiaellátásának megfelelő módon. Emellett a digitalizáció rohamos fejlődésével a fogyasztók egyre nagyobb mértékben várnak el olyan új technológiákat, amelyek a különféle információk és a járműadatok összekapcsolása által biztonságosabbá és boldogabbá teszik az emberek életét. A CASE technológiák csak akkor tudnak segíteni a társadalom fejlődésében, ha széles körben elterjednek. A haszongépjárművek fontos szerepet játszhatnak ebben, hiszen nagy távolságokon közlekednek és sok időt töltenek az utakon, ezért praktikusan összekapcsolhatók az infrastruktúra új elemeivel. Emellett a fuvarozási szektorban – ahol a haszongépjárművek az emberek és áruk szállítását végzik – arra számítanak, hogy a hálózatba kapcsolt technológiákra és szolgáltatásokra fókuszáló CASE-átalakulás hatékonyabbá teszi majd a fuvarozást, megoldja a gépjárművezetők hiányát, a hosszú munkaidő problémáját és az ágazatban tapasztalt egyéb kihívásokat. A fentiekhez hasonló társadalmi problémák megoldása nem olyasmi, amire egyetlen vállalat is képes lenne önmagában. Fontos lesz a sokféle, hasonló szemléletű partner bevonása, a partnerek eltérő erősségeinek kihasználása, és a közös munka a fuvarozás és a társadalom igényeinek kiszolgálása érdekében. Mindezt figyelembe véve az Isuzu, a Hino és a Toyota arra a meggyőződésre jutottak, hogy ha szeretnék előmozdítani CASE támogatását a haszongépjárművek körében, akkor az Isuzu és a Hino vállalatoknak együtt kell működniük, a Toyotának pedig fel kell gyorsítania CASE technológiáinak alkalmazását az Isuzu és a Hino haszongépjárműveiben. Ezért határozta el a három vállalat egy új partnerség létrehozását a haszongépjármű üzletágban.