Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
maxray - 2021-04-08

A Microsoft új hűtőrendszere alacsony forráspontú folyadékba meríti az egész servert, így minden komponens, az utolsó kondenzátorig élvezheti a folyadék hűtés előnyeit…

Ha számítógépek hűtéséről van szó a folyadék alapú (konyhanyelven vízhűtés) az egyik jelenleg ismert leghatékonyabb megoldás. Persze az első logikus gondolatunk egy hideg folyadék lenne, ám a Microsoft épp ellenkezőleg, olyan rendszert épített a cloud server-einek hűtésére, melyben a teljes számítógépet forrásban lévő folyadékba merítik. A kulcs természetesen a folyadék forrás pontja, ami víz estében 100 celsius fok, viszont a Microsoft természetesen nem vizet használ.

 

Minden elektronika valamennyi hőt termel, ami idővel hibához vagy adatvesztéshez vezethet. Adatközpontok esetében ez olyan komoly probléma, hogy folyamatos légkondicionálásra van szükség ami nagyságrendekkel emeli az a
server
üzemeltetés költségeit. Ennek kordában tartására több cég hideg égövi területekre vagy tenger alá igyekszik telepíteni servereket.

 

A Microsoft megoldása egészen másképp közelíti meg a helyzetet és egy kétfázisú folyadékba merített rendszert alkottak. A teljes server elektronika egy alacsony, 50 celsius fokos forráspontú folyadékba van merítve. Ahogy a folyadék melegszik és elpárolog hőt von el a komponensektől. Az elpárolgott folyadék pedig egy kondenzátor felületen kicsapódik és szépen visszacsepeg a tartályba, teljessé téve a körforgásos folyamatot.

 

A folyadék maga a 3M fejlesztése és igen érdekes, mert amellett hogy alacsony forráspontú, úgy tervezték, hogy elektromosan szigetelő legyen, így nem okoz rövidzárlatot. Az összetétele természetesen rejtély, de a cég jelenleg az egyik redmondi adatközpontban teszteli a megoldást. Ha pedig minden az elképzelések szerint alakul, tervezik a széles körű alkalmazását is.

Forrás: https://news.microsoft.com/innovation-stories/datacenter-liquid-cooling/