Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Társalgó
padmin - 2021-06-29

Az ország legnagyobb ipari célgép versenyére 74 pályázat érkezett, az erőműmosó célgéptől a túródesszert-gyártósorig számos hazai fejlesztésű innovatív mérnöki munka mérette meg magát az idei kiírásban.

Tegnap a városligeti Millenium Házában rendezték meg a Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 díjátadó szakmai napját, a Gépész Szalont. Az ország legnagyobb ipari célgép versenyére 74 pályázat érkezett, az erőműmosó célgéptől a túródesszert-gyártósorig számos hazai fejlesztésű innovatív mérnöki munka mérette meg magát az idei kiírásban. A zsűri egy közös elbírálási rendszert kialakítva, ugyanazon műszaki szemüvegen keresztül vizsgálta többek közt a tervezési munka korszerűségét és a gép piaci versenyképességét is, majd az összes szempontot mérlegre téve hoztak döntést a díjakat illetően.

Napjainkban kevés olyan fórum van, ahol ez a jelentős gazdasági potenciállal bíró ágazat szerepet kap, holott nemzetgazdasági súlya kiemelkedő, mind a gépiparon belül, mind a teljes gazdaság tekintetében.

Sipos Sándor, az ország legnagyobb ipari célgép versenyének ötletgazdája, a szervező Chemplex Kft. tulajdonosa mindig is hitt abban, hogy a mérnök szakma egyike a legizgalmasabb és a legfontosabb szakmáknak. Számára mérnöki hivatás ugyanolyan fontos dolgot jelent, mint tanárnak vagy orvosnak lenni.

„A környezetünkben bármilyen tárgyra nézünk, minden mögött ott az ihletett pillanat, a tervezés, a kemény és következetes alkotói munka, ami elsősorban ennek a szakmának a sajátja. A kegnagyobb dolognak azt érzem, hogy első hívásra több mint 70 pályamű érkezett. Kiváló gépgyártók, tervezők, gépészmérnökök találták méltónak a kezdeményezést, bíztak bennünk és ki mertek állni a plénum elé, egytől-egyig csodálatra méltó gépükkel. Már most tudjuk, hogy hagyományt szeretnénk teremteni” – fogalmazott.

Metál Attila zsűrielnök, a GTE Konstrukciós Szakosztály titkára, a Knorr-Bremse Budapest Rail System kutatás-fejlesztési részlegvezetője elmondta, öröm volt olvasni az érdekes leírásokat, nézni a működő gépekről készült videókat, rácsodálkozni egy-egy nívós műszaki megoldásra.

„A gépek mérete, funkcionalitása, összetettsége nagyon széles skálán mozog, átfogva rengeteg iparágat. Egyaránt célgépnek hívunk egy csigasoros fazekas korongozógépet és célgépnek hívunk egy robottal, képfelismerő rendszerrel ellátott autóipari gyártósort. A közös bennük, hogy minden gép azért született, hogy a folyamatok - legyen az akár anyagmozgatási, szerelési, mérési vagy gyártási folyamat - gyorsabban, hatékonyabban, automatizáltabban és hiba nélkül valósuljanak meg” – magyarázta.

Dr. Bárdos Krisztina, a társszervező Gépipari Tudományos Egyesület ügyvezető igazgatója pedig arról ejtett szót, a pályamunkák azt is bizonyítják, hogy az gazdasági élet szinte minden területén helyük van a célgépeknek a nehéz fizikai munkát kiváltó egyszerű gépektől a kifinomult, számítógép-irányítású gépekig, gépsorokig. A bemutatott gépek jelentős része bizonyítja, hogy a mai célgépek messze túlhaladták a klasszikus, jórészt mechanikus célgépek szintjét.

Nem volt könnyű dolga tehát a zsűrinek, több mint 70 pályázatot kellett elbírálni és gépet a géppel, mint almát almával összevetni. Az előzetesen meghirdetett kategóriák ezért további finomításra kerültek, majd egy közös elbírálási rendszert kialakítva, ugyanazon műszaki szemüvegen keresztül a következőket vizsgálták: milyen arányú és színvonalú innovációs érték testesül meg a konstrukcióban; a tervezési munka korszerűsége; a gép piaci versenyképessége; milyen gazdasági előnyökkel jár a felhasználóknál; hogyan illeszkedik az Ipar 4.0 és a digitalizáció megvalósításához; üzemeltetési, karbantartási, környezetvédelmi szempontok.

Az előzetes bírálatok után ezen szempontokat mérlegre téve teljes összhangban hoztak döntést a díjakat illetően.

Szakmai díj 1: Az év célgépe 2021 Anyagmozgatás és tárolás gépei, csomagoló gépek kategóriában: PACKER Palackozógépgyártó és Forgalmazó Kft.
Szakmai díj 2: Az év célgépe 2021 Mérő-és ellenőrző készülékek, tesztpadok kategóriában: Losonczi Innovation Kft.
Szakmai díj 3: Az év célgépe 2021 Alacsonyabb automatizáltságú gyártósorok célgépei kategóriában: Korrektgép Kft.
Szakmai díj 4: Az év célgépe 2021 Automata szerelősorok: fém- és autóipar célgépei kategóriában: Schaeffer Savaria Kft.
Szakmai díj 5: Az év célgépe 2021 Automata szerelősorok: műanyag-, élemiszer-, könnyű-, energia- és építőipar célgépei kategóriában: AQ Anton Kft.
Szakmai díj 6: Az év célgéptervezője 2021: Pallósi Péter

Különdíjasok:
Az am-LAB különdíjának nyertese:
Gyártó, összeállító és hegesztő robotcella célgép, Unitech Industries Kft. Nyeremény: Az am-LAB portfóliója alapján, egyedi a vállalkozás igénye szerint egyeztetett fejlesztés vagy tréning digitalizációs területen 500.000Ft értékben.
A LINAMAR különdíjának nyertese: VEXiS dióda méret ellenőrző és repedés vizsgáló célgép, Vision Expert Kft. Nyeremény: a Linamar Hungary Zrt. 150.000 Ft értékben forgácsolási bérmunkát ajánl fel a nyertesnek.
A NAFEMS különdíjának nyertese: Karbonszálat telítő gépsor célgép, Mobil-Mechanika Mérnök Kft. Nyeremény: a NAFEMS Ltd. egy szimulációs tanfolyamon való részvételt biztosít 300-1000 euró értékben.
A VARINEX különdíjának nyertese: Homokpolimer ömledékképző extruder célgép, Innopress Kft. Nyeremény: a VARINEX Zrt. egy 300.000 Ft értékű
3D
nyomtatási szolgáltatást biztosít a nyertesnek.

Közönségnyertes: Prémium sűrített levegő és nitrogén szolgáltató központ, Press Air Kft.
Nyeremény: 1.000.000 Ft értékű hajtástechnikai eszköz beszerzési keret a Chemplex termékpalettájáról

Az I. Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 díjátadó főtámogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium mellett a Dunakeszi Járműjavító, a Knorr-Bremse, a Kuka Robotics, a Linamar Hungary Zrt., a Festo és még számos más szervezet.

A szervezők megköszönték a rendezvényen való részvételt Gulyás Tibornak, Innovációs és Technológiai Minisztérium Innovációért Felelős helyettes államtitkárának. A szakmai napon jelen volt továbbá Hugyák István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Innovációért Felelős Végrehajtási és Elemzési Főosztályának vezetője, Dr. Takács János, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke, Kardos Levente a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt osztályvezetője, Wein András, a Dunakeszi Járműjavító Kft. ügyvezető igazgatója és Veres László, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Kft. ügyvezető igazgatója is.

A versenynek lesz folytatása: a szervezők 2022. januárjában nyitják meg a nevezést, és a jövő évi Gépész Szalon dátuma is kihirdetésre került. 2022. május 31-én találkozik újra a gépész szakma. További információk a gepedvanhozza.hu oldalon, a verseny hivatalos honlapján érhetők el.