Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Informatikai partnerünk a HP
Multimédiás partnerünk az LG
www.cloudmanager.hu
Szerver/Üzlet
sulaki - 2021-07-07

A V-sport néven bevezetett virtuális fogadás online és a földi hálózatban is játszható...

A legújabb nemzetközi trendeknek megfelelő izgalmas és innovatív játékkal bővítette fogadási kínálatát az idén 30 éves Szerencsejáték Zrt. A V-sport néven bevezetett virtuális fogadás online és a földi hálózatban is játszható, és nagyszerűen egészíti ki a klasszikus fogadást, hasonló játékélményt és nyerési lehetőséget kínálva a valós sportesemények mellett. A Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Labdarúgó Szövetség stratégiai együttműködése keretén belül a magyar futballválogatott exkluzív megjelenítésre kerül a játékban, az aktuális kerettagok valós nevükkel és mezszámukkal szerepelnek a játékban.

 

A frissen bevezetett V-sport kínálatában online labdarúgásra, kosárlabdára és teniszre történő fogadás érhető el a tippmixpro.hu felületen, a földi hálózatban pedig egyszerre mindig csak egy bajnokság fogadható. A játék sok tekintetben hasonlít a hagyományos sportfogadásra, hiszen virtuális sportesemények kimenetelére lehet fogadni, lényeges különbség viszont, hogy ezek a mérkőzések nem a valóságban zajlanak, hanem kizárólag a virtuális térben. Az eredményük így a hús-vér játékosok és csapatok helyett egy véletlenszám-generátor kezében van, a különböző csapatok és játékosok esélyeit azonban egy előre meghatározott erősorrend alapján eltérő szorzókkal állítja be az automatizált program. Mindezen különbségek ellenére a fogadás izgalma és a nyerés lehetősége ugyanolyan valós, mint a hagyományos sporteseményeknél.

 

„Az idén 30 éves Szerencsejáték Zrt. épít a sportfogadási üzletág több évtizedes hagyományaira, termékkínálatával viszont digitalizálódó életünk új szokásaira is reagál. A koronavírus-járvány miatt felgyorsított fejlesztéseink első látványos eredménye az e-sport fogadás tavaly nyári bevezetése volt, majd megújítottuk online sportfogadási felületünket, most pedig a virtuális fogadással, azaz a V-sporttal bővítjük kínálatunkat. A virtuális fogadás egy hónapja került bevezetésre és azonnal pozitív fogadtatásra talált a magyar játékosok között. Az elmúlt év digitális termékfejlesztései egyértelműen hozzájárultak a nemzeti lottótársaság jelenlegi kiemelkedő eredményeihez, és hosszú távon fenntarthatóvá teszik üzleti értékteremtésünket” – mondta dr. Czepek Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója.

 

A virtuális fogadás bevezetése egyrészt a gyorsabb fogadási lehetőségek iránti fokozódó játékosigényt szolgálja ki a nemzetközi trendeknek megfelelően, másrészt erősíti a társaság versenyképességét a hazánkban engedéllyel nem rendelkező online szolgáltatókkal szemben.

 

„A V-sport kiegészítő szerepet tölt be a fogadási kínálatunkban, hiszen független a csapatsportok szezonjától, bármikor fogadható játéktípus és a sportfogadás előszobájaként is funkcionál az új játékosok számára, akik különösebb háttértudás nélkül ismerkedhetnek meg a fogadási mechanizmusokkal. A kutatási eredményekkel alátámasztott várakozásaink szerint az idén már a V-sport is erőteljesen hozzájárulhat ahhoz, hogy a magasabb bázison is 50 százalék feletti részesedése legyen a fogadási üzletágnak a Szerencsejáték Zrt. teljes árbevételében” – tette hozzá Horváth Zoltán, a játékszervező sportfogadási vezetője.

 

A V-sport fogadás során a normál sportok esetén ismert piacok és kimenetelek érhetők el, ez alapján a játékosoknak ismerősek lehetnek az 1X2, 1. félidő – 1X2, gólszám, hendikep, pontos végeredmény, félidő-végeredmény típusú piacok (mérkőzés előtti fogadások).

A V-sport kínálatában ugyanakkor helyet kapnak a már szintén ismert hosszú távú (outright típusú) fogadási lehetőségek is, ahol egyes bajnokságok végső győztesére adhatók le a tippek. Mivel azonban a V-sportban egy szezon akár 1,5-2 óra alatt lezajlik, az outright fogadások is ennyi időre vonatkoznak. Minden sportág, minden bajnokságának, minden mérkőzéséhez külön videós animáció érhető el, így a játékosok megnézhetik az adott virtuális mérkőzés legfontosabb mozzanatait.

 

Felelős nemzeti vállalatként a Szerencsejáték Zrt. a virtuális fogadás bevezetésekor is szem előtt tartotta felelős játékszervezési kötelezettségeit. Mint minden új termékét, úgy a V-sportot is megvizsgálta az erre szolgáló, nemzetközileg alkalmazott célszoftverrel, és közepes kockázatúnak minősítette, így a társaság továbbra is megfelel azon alapelvének, hogy nem kínál magas kockázatú játékokat. Ezen túl a megszokott, időben és pénzben történő önkorlátozási lehetőségek mellett a társaság az online verzió esetében 20-ban, míg a földi változatban 8-ban korlátozza az egy szelvényen megfogadható események számát, továbbá nem teszi lehetővé sem a Tippmix, sem a Tippmixpro mérkőzések V-sport eseménnyel történő kötésben fogadását.

 

A V-sport fogadás elérhető a Szerencsejáték Zrt. földi hálózatában, valamint a Tippmixpro weboldalán.

 

VISSZATEKINTÉS a 2020-as évre

 

A járványügyi helyzet ellenére rekordévet zárt a nemzeti lottótársaság 2020-ban 6%-os árbevétel növekedéssel. A Szerencsejáték Zrt. 575,4 milliárd forint árbevételt és több mint 23,9 milliárd forint adózott eredményt ért el 2020-ban, EBITDA mutatója pedig 31,5 milliárd forintra növekedett.

 

A nemzeti szerencsejáték-szervező a pandémia alatt is 118,3 milliárd forinttal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához, különböző adók, járulékok, díjak, osztalék formájában.

 

A rekordbevétel a társaság járványhelyzetre való gyors reagálásának köszönhető, a járványra adott válaszként indított fejlesztések és értékesítésösztönző aktivitások a rövid távú kedvező hatásuk mellett megteremtették a hosszú távú növekedés és a válságálló működés alapjait is. Az elmúlt évben a sportfogadási ágazat és a digitális csatornák népszerűsége is jelentősen megnövekedett.

 

VIRTUÁLIS FOGADÁS (V-Sport)

 

A V-sport olyan fogadási lehetőség, melyben sportmérkőzést szimuláló virtuális jövőbeli események kimeneteleire fogadhat a játékos. Ezek a mérkőzések nem a valóságban kerülnek megrendezésre és nem hús-vér játékosok és csapatok játszanak. A mérkőzések kimenetelének meghatározása véletlen-számgenerátorral (RNG) történik a virtuális térben. Nincs fizikai pálya, nincsenek edzők vagy nézők a lelátón csak virtuális formában. Az egyetlen dolog, ami valós, az a fogadás izgalma és a nyerés lehetősége.

 

A V-sport eseményekhez a „hagyományos” sportfogadásból ismert piacok és kimenetelek tartoznak. Így tehát fogadások köthetők többek között 1X2, 1. félidő - 1X2 vagy Gólszám típusú piacokra (mérkőzés előtti fogadások). A V-sport kínálatban helyet kapnak a „hagyományos” sportfogadásból szintén ismert hosszú távú (outright típusú) fogadási lehetőségek is, ahol pl. egyes bajnokságok végső győztesére adhatóak le a tippek.

 

A terminálon játszható V-sport esetében egyszerre mindig csak egy bajnokság fogadható. A kínálatban a labdarúgás különböző tornái (pl. Virtuális Eb, Virtuális Premier Liga) és a kosárlabda bajnokság érhető el. Ezeket a bajnokságokat az online játszható V-sport esetében folyamatosan, 0-24-ben elérhetőek és fogadhatók. A fogadási ajánlatban elérhető versenysorozatok lebonyolítási rendjüktől függően 1,5-2 óra alatt lezárulnak, azonban amint véget ért egy bajnokság, azonnal indul a következő szezon.

 

A V-sport fogadás egyik fő előnye, hogy a nap bármely szakaszában játszható, továbbá nincs szükség a csapatok háttérismeretére és az aktuális formájuk előtörténetére. A bajnokságok fordulói (meccsnapjai) 7-8 perc alatt követik egymást, az eredmények azonnal kiértékelődnek.

 

A V-sport a Szerencsejáték Zrt. értékesítőhelyein és online térben egyaránt elérhető.

 

 

 

 

 

SZERENCSEJÁTÉK ZRT. SPORTFOGADÁS

 

Szerencsejáték Zrt. sportfogadási üzletága (három üzletág árbevétel-arányos súlya: sportfogadás 48%, lottójátékok 30%, sorjegyértékesítés 22%) folyamatos növekedéssel 2020. végére a társaság árbevételének közel felét adta.

 

A sportfogadói szektor elmúlt egy éve

 

Ugyan a nemzeti lottótársaság legnépszerűbb sportfogadási terméke a Tippmix, de a sportfogadási bevételek egyre nagyobb hányadát teszi ki ennek online változata, a Tippmixpro. Mindkét felület töretlen növekedésének oka, hogy nyereményvisszafizetési arány növelése, ezzel párhuzamosan pedig a fogadási kínálat és az ügyfélélmény bővülése is. 2020-ban jelent meg a kínálatban többek között a kick-boksz, a krikett, a pesapallo és a szumó is, így immár több, mint 3700 versenysorozat eseményeire érhető el összesen 450 különféle fogadási piac.

 

A Szerencsejáték Zrt. 2020 első két és fél hónapjának eredményei jócskán meghaladták az előzetes várakozásokat, hiszen a nemzeti lottótársaság minden termékkategóriájában a tervezettnél magasabb számokat realizált. Március közepétől a járvány alapjaiban írta át a vállalat bevételi struktúráját, amelynek döntő oka az volt, hogy a sportfogadási kínálat 90 százaléka tűnt el egyik napról a másikra a nemzetközi bajnokságok felfüggesztése nyomán. A Szerencsejáték Zrt. sportfogadási szakemberei azonban gyorsan reagáltak, hiszen a fogadási ajánlatot a sportesemény kínálathoz igazították, így kerültek előtérbe olyan bajnokságok, melyek korábban vagy egyáltalán, vagy csak minimálisan voltak benne a kínálatban.

 

A sportfogadási szegmens területén a nyár folyamán, júniustól kezdődően fokozatosan újra indultak a szakági bajnokságok és rendkívüli kereslet mutatkozott a minőségi sportesemények miatt egyre bővülő kínálat hatására. Az eddiginél magasabb, megemelt, számos esetben piacvezető online sportfogadási nyereményszorzókkal a vállalat teljesen ellensúlyozta a járvány hatásait. A sportok népszerűségében azonban a járványhelyzet némi átrendeződést hozott: az év egészét nézve a legnépszerűbb sportok a labdarúgás, az asztalitenisz és a jégkorong voltak. Emellett 2020. augusztusában az e-sport fogadás bevezetésével 11 klasszikus és 3 szimulációs típusú e-sport játék (FIFA, NBA, NHL) is a fogadási kínálat része lett, így immár több, mint 3700 versenysorozat eseményeire érhető el összesen 450 különféle fogadási piac, hetente akár 200 ezer fogadási lehetőséggel.

 

Összességben elmondható, hogy a lottózókban elérhető és online sportfogadás egymáshoz viszonyított forgalma jelentősen átalakult a Covid-19 járvány hatására: az eredeti 30-70%-os megoszlás (a Tippmix javára) a járvány első, tavaszi hullámának idején 48-52%-ra alakult át. 2021-ben az online forgalom magasabb szinten stabilizálódott, elérve a harmadát a teljes bevételnek, mivel a Tippmixpro az idei év első negyedében közel felével növelte forgalmát az elmúlt év hasonló időszakához képest. Érdekesség, hogy a Szerencsejáték Zrt. online felületén az élő fogadások részaránya meghaladta a 60%-ot, illetve a fogadók kétharmada már mobilról játszik.

 

Az idei évre halasztott világeseményeknek is köszönhetően várhatóan a sportfogadás összaránya több mint a felét adja majd a teljes szerencsejáték forgalomnak. A globális legújabb játéktrendek, digitális ügyfélélmény elvárásoknak megfelelően számos további újdonságot vezetett be, illetve tervez megvalósítani a társaság. 2020 novemberében több éves stratégiai szintű termékfejlesztési folyamat eredményeképpen egy technikailag világszínvonalú, felhasználói szempontból átláthatóbb és kényelmesebb portállá vált a tippmixpro.hu, amely mobilbarát formában, friss arculattal, számos új funkcióval, megújult fogadószelvénnyel és interaktív élményt nyújtó élő fogadásokkal gazdagodott. E mellett az idei évben újabb forradalmi változást is bevezet a vállalat, ugyanis hamarosan a virtuális sportfogadással is bővül a kínálat.

 

A sportfogadással kapcsolatos újdonságok, fejlesztések

 

 • 2020 évvégén megújult a tippmixpro.hu felülete.
 • 2021. február 1-től a szimulátor típusú e-sportok elkülönítetten az e-sport gyűjtőben e-labdarúgás, e-kosárlabda és e-jégkorong néven érhetők el a hagyományos sportági (labdarúgás, kosárlabda, jégkorong) mappák helyett.
 • A szimulátor típusú e-sportok élő fogadási ajánlata duplájára nőtt, így jelenleg már havi 1500 darabot kínál a nemzeti lottótársaság fogadásra.
 • Szinte az összes szimulátor típusú e-sport elérhető élővé vált
  stream
  (videóközvetítés) formájában, így teljesebbé téve a fogadási élményt.
 • 2021 áprilisában exkluzív, máshol nem elérhető tartalmakkal elindult egy dedikált aloldal a Tippmixpro.hu felületén, amely a sportfogadás mellett az e-sport közösség számára is hasznos és naprakész információkkal szolgál.
 • Az Európa-bajnokság idején számos új fogadási lehetőséggel bővült a kínálat:
o    Mi lesz az első 10 perc eredménye?

o    Mikor lesz az első gól?

o    A tornán összességében legtöbb gólt szerző játékosra is lehet tippelni

 

FELELŐS JÁTÉKSZERVEZÉS A V-SPORT TERÜLETÉN

 

A Szerencsejáték Zrt. virtuális fogadás bevezetése során is kiemelt figyelmet fordít a felelős játékszervezési szempontok érvényesítésére, melynek keretében felhívja a figyelmet a túlzásba vitt szerencsejáték ártalmaira, információt, és játékosvédelmi eszközöket biztosít játékosai számára. A Gam-Gard nemzetközi felelős játékszervezési minősítési rendszer értékelése alapján a virtuális fogadás közepes kockázatú játék, így a társaság továbbra is megfelel azon alapelvének, mely szerint nem kínál magas kockázatú játékokat.

 

 • Kiemelt intézkedésekkel biztosítjuk játékosaink védelmet:
 

o    A virtuális fogadásban 18 év alatti személyek nem vehetnek részt.

 

o    A Szerencsejáték Zrt. elektronikus játék és fogadási rendszerébe minden regisztrált játékos számára lehetőséget biztosít figyelmeztető, önkorlátozó és önkizáró funkciók alkalmazásának használatára.  A játékosnak lehetősége van figyelmeztetést kérni az általa beállított idő eltelte - illetve, az általa beállított összeg elköltését követően (akár ismétlődő jelleggel is), mely a játékos aktív közreműködése nélkül nem tűnik el az oldalról.

 

o    Az internetes fogadási oldalra történő belépést követően a játékos önkorlátozó intézkedést (limitek beállítása) alkalmazhat, amely a játékra fordítandó összegre vonatkozik. Az önkorlátozás vonatkozhat: napi, heti és havi költési limit beállításra - azaz a fogadásra fordítandó összeg korlátozására -, veszteség limit beállításra, valamint a regisztrált fogadó számára létrehozott belső egyenleg feltöltési limit beállítására. Az elkölthető és feltölthető maximális összeg napi limitjét a beállítás napjától számított 24 órára, a heti limitjét az adott naptól számított 7 napra, a havit pedig az adott naptól számított 30 napra korlátozhatja a játékos.

 

 

o    Az önkizárás lehetősége, amely során a játékosnak saját döntése alapján lehetősége van arra, hogy a fogadásból önmagát kizárja. Amennyiben az önkizárás mellett dönt a játékos, a korlátozás megadott időtartama alatt nincs lehetőség fogadni sem a Tippmixpro.hu, sem a bet.szerencsejatek.hu oldalakon, azaz mind a távszerencsejátékból, mind az elektronikus játék és fogadási rendszerből kizárja magát a játékos.

 

o    A Szerencsejáték Zrt. a regisztrált játékosok számára létrehozott belső egyenleg felfüggesztésére, illetve megszüntetésére jogosult az adott játék Részvételi szabályzatában rögzített feltételek fennállása esetén.

 

o   A nemzeti lottótársaság valamennyi játékosa költését korlátozza: a terminálon játékba küldött játék, fogadás esetén egy adott elnevezésű szerencsejátékban alkalmanként legfeljebb 1.000.000 Ft értékben lehet részvételi jogosultságot szerezni.  Játékoskártya használatával pedig a terminálon játékba küldött játék, fogadás esetén egy adott elnevezésű szerencsejátékban naptári naponként legfeljebb 1.000.000,-Ft értékben lehet részvételi jogosultságot szerezni. Emellett a játékosnak lehetősége van a játékoskártyával összefüggésben a fent ismertetett önkorlátozó/önkizáró intézkedések beállítására is.

 

o   A Szerencsejáték Zrt. fenntartja a jogot, hogy – különösen pénzügyi kockázatkezelés miatt, csalás vagy pénzmosás gyanúja miatt, és felelős játékszervezés okán – korlátozza a fogadó napi, heti és havi összes költését, továbbá időszakonként vagy fogadásonként korlátozza az elérhető nyeremény összegét.

 

o    A legnagyobb tét összege a mindenkor hatályos jogszabályban előírt mérték, de egységnyi fogadásonként legfeljebb 100 000 Ft.

 

o    A Szerencsejáték Zrt. a V-sport Pro esetében 20-ban, míg a V-sportnál 8-ban korlátozza az egy szelvényen megfogadható virtuális fogadási események számát, továbbá a Szerencsejáték Zrt. nem teszi lehetővé sem a Tippmix, sem a Tippmixpro mérkőzések V-sport eseménnyel történő kötésben fogadását.

 

o    A Szerencsejáték Zrt. http://www.maradjonjatek.hu/ oldalon elérhető a játékfüggőséggel kapcsolatos tematikus honlapot üzemeltet, illetve a játékfüggőséggel kapcsolatos információs füzetet helyez ki az értékesítőhelyekre.

 

o    A Szerencsejáték Zrt. a virtuális fogadás esetén is figyelembe veszi a Szerencsejáték Felügyelet előtt megtett jelentős önkorlátozó nyilatkozatokat, azaz az érintett játékosok számára nem biztosítja a virtuális fogadásban való részvételt.