Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
sulaki - 2022-02-11

Kompakt és mozgékony...

A sikermodell Aygo örökségét egyszerre tovább vivő és új szintre emelő Aygo X, a Toyota egyedülálló vadonatúj kompakt városi crossovere most először látható élőben Magyarországon. Aki közelebbről is megismerkedne a slágervárományos, trendszetter miniautóval, az ma (február 11., péntek) 16:00 és 22:00, és holnap (február 12., szombat) 10:00 és 22:22 között megteheti a Millenáris Széllkapu Parkban található nor/ma Grand skandináv stílusú pékség teraszán. A 4.590.000 Ft-os induló ártól rendelhető Toyota Aygo X első példányai áprilisban érkeznek meg a magyarországi márkakereskedésekbe, így ez most egyedülálló lehetőség a modell megtekintésérére (és akár egy későbbi tesztvezetésre való bejelentkezésre, vagy akár az autó megrendelésére) ha valaki egy igazán trendi kisautóban gondolkodik. A színekkel megfűszerezett, és fűszerekkel színezett koncepció, valamint kiemelkedő formai megoldások helyezik új dimenzióba az Aygo X karakterét, amely egyszerre kicsi és mégis tágas, miközben az miniautóra jellemző kiváló mozgékonyságot biztosít. Mindehhez magabiztos vezethetőség és jobb kilátás társul az emelt hasmagasságú, crossover felépítésnek. Az vidámsággal, érzelmekkel teli high tech és nem utolsó sorban alacsony fogyasztású kisautóban a kategóriában elsőként mutatkozik be lehúzható vászontető. A vadonatúj Aygo X méltó örököse lesz az igazi sikermodell Aygonak, amely még forgalmazásának utolsó teljes évében, 2021-ben is elképesztő, 34,3%-os részesedéssel bizonyult szegmense legnépszerűbb autójának a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon.

 

Az immáron idehaza is megrendelhető, 4.590.000 Ft-os induló ártól elérhető vadonatúj Aygo X egy egyedülálló crossover az A-szegmensben, amelyet Európában terveztek és gyártanak, hogy képes legyen megfelelni az európai városok és külvárosok által támasztott igényeknek. A Toyota új slágergyanús miniautója, az akár stílusos pagodatetővel is megrendelhető Aygo X most hétvégén, február 11-én pénteken és február 12-én szombaton a Millenáris Széllkapu Parkban található nor/ma Grand teraszán lesz látható.

Annak érdekében, hogy a vadonatúj Aygo X kategóriájának élére kerüljön, a Toyota alapos kutatásokat végzett szerte a kontinensen a városi autós közlekedéssel kapcsolatban. A vásárlók stílusos, kompakt és magabiztos autó iránti vágyát meghallgatva alkották meg az újdonságot. A végeredmény a Toyota kínálatának legújabb kompakt modellje lett, amely a Toyota New Global Architecture (TNGA) sikeres GA-B platformjára épül. Ezt elsőként az új Yaris kapta meg – amely a 2021-es Év Autója díj birtokosa –, majd a Yaris Cross lemezei alatt is bemutatkozott. Legyen szó városi vagy országúti környezetről, az A-szegmens igazán jó képviselőjenék kisméretűnek és mozgékonynak kell lennie, ezzel magabiztosságot adva a vezetőjének. Mindemellett érzelmeket kell kiváltania és közvetítenie, miközben a legfejlettebb technológiákat kell kompakt csomagban nyújtania, gazdaságos üzemeltetési költségek mellett. A vadonatúj Aygo X képes mindezt, és még ennél is többet felmutatni, hogy az európai vásárlók minden igényére választ tudjon adni, amit az A-szegmens képviselőitől elvárnak.

 

Tele fűszerekkel

Már a franciaországi Nizzában található Toyota European Design and Development (ED2) központban tervezett Aygo X prologue koncepcióautóval is az volt a Toyota tervezőinek célja, hogy a kompakt autóra vágyó európai vásárlók számára egy merészséggel megfűszerezett modellt alkossanak meg.Amióta az Aygo 2005-ben bemutatkozott, nem csupán a Toyota legelérhetőbb modelljévé vált Európában, hanem fiatalos és vidám karakterével feldobta a vásárlókat. Ezek a tulajdonságok sok új, a stílusos megjelenést fontosnak tartó vásárlót szereztek a Toyota számára Európában. Az új Toyota vásárlók minden eddiginél jobban igénylik az érzelemdús, jellegzetes megjelenést, és az önkifejezés lehetőségét. Az A-szegmens vezető stílusikonjára építkezve az ED² kifejezetten ezen vásárlók számára tervezett egy koncepcióautót. A lenyűgöző „szikrázó chilivörös” Aygo X prologue sikeres és pozitív fogadtatása után az Aygo X projekt átkerült a Belgiumban található Toyota Motor Europe Styling részlegéhez, ahol a tervezők szorosan együttműködtek a K+F csapattal és a terméktervezéssel, hogy koncepcióból sorozatgyártású modellé varázsolják az A-szegmens legújabb képviselőjét. Az Aygo X merész, kéttónusú megjelenése az új, megfűszerezett színkoncepcióval egyedi grafikai profilt biztosít az új modellnek, amely így a mozgás iránti vágyának kihangsúlyozásával azonnal magára tudja irányítani a figyelmet. Az új, ékalakot kölcsönző tetővonal dinamikusabb összképet biztosít a sportosabb
karakter
érdekében. Elöl a csúcstechnológiás fényszórók a motorháztető elülső részének átölelésével érik el a szárnyszerű hatást. Az alsó részen található nagy hűtőrács a ködlámpákkal és a rendszámtáblával együtt alkot dupla-trapézformát, amely szerves része az Aygo identitásának, és egyben biztosítja a „mindenre készen állok” filozófia kifejeződését. Az új színkoncepció szó szerint meg van fűszerezve, hiszen különböző fűszerek ihlették az árnyalatok egyedi palettáját, melyek képesek megragadni az Aygo X különböző ízeit és személyiségeit. A Kardamom stílusos és elegáns benyomást kelt, köszönhetően az alacsony telítettségű zöld szín kifinomult és visszafogott megjelenésének. A Chili tüzes, prémium hatást vált ki a vörös festékbe finoman belekevert metálkék részecskékkel, amely így melegségével és mélységével rögtön magára vonzza a járókelők figyelmét. A Gyömbér egy kifinomult, kortalan bézs árnyalatot takar, amely kalandozó kedvet és sokrétűséget sejtet. A Boróka a fiatalságot fejezi ki egy csipetnyi férfiassággal keverve, melyet a kifejezetten ehhez a modellhez készült kék árnyalat jeges frissessége és finom vöröses aláfestése biztosítja. Ezek a megfűszerezett színek mind éles kontrasztban állnak a kéttónusú fényezést biztosító fekete tetővel és hátsó résszel, amely kiemeli a tömegből, és rögtön felismerhetővé teszi az Aygo X modellt. A fűszereken alapuló témák nem csak a külsőre vannak hatással. Az utastér kiemelt részletei is rímelnek a megfűszerezett fényezésre, ezzel jellegzetes megjelenést biztosítva belül is – beleértve a műszerfalat és a középkonzolt. Az üléseket közelebbről megnézve láthatóvá válik az „X” szimbólum, amelyet diszkréten, közvetlenül a szövetbe varrtak bele. Az Aygo X típusnév az élesre húzott fényszórókban is visszaköszön, hogy még tovább erősítse az egységes identitást. A még pikánsabb, limitált szériás Aygo X Kardamom a piaci bevezetés utáni első hat hónapban lesz elérhető, és Mandarina narancsszínű kiegészítő csíkokkal teszi még különlegesebbé az autót a karosszérián és az egyedi, 18” mattfekete keréktárcsákon. A Mandarina stílus az utastér díszbetétjein és az ülések szövetborításán is visszaköszön.


 

Kompakt és mozgékony

A bevált és sikeres GA-B platform alkalmazásával az Aygo X az A-szegmens új, egyedi képviselőjévé vált, köszönhetően crossover felépítésének. Az újdonság érdekében módosították az alváz hátsó részét, amely így kisebb lett, miközben rövidebb első és hátsó túlnyúlást alkalmaztak. Az Aygo X pontosan 3,7 méteres hosszával 235 milliméterrel nyúlik tovább, mint elődje, habár a tengelytáv csupán 9 centiméterrel nőtt. Az első túlnyúlás 72 milliméterrel rövidebb, mint a Yarisnál, ellenben a maximális kerékméret 18”-ra nőtt. Az Aygo X tervezésekor a legszűkebb városi utcák lebegtek a mérnökök szemei előtt, így a fordulókör is kivételesen kicsi lett a maga 4,7 méteres sugarával, ami az egyik legszűkebb a kategóriában. A teljes karosszéria szélessége 125 milliméterrel nőtt az Aygo modellhez képest, így tehát 1740 milliméter. Ennek eredményeképp az első ülések 2 centivel távolabb kerültek egymástól, így 45 milliméterrel növelve a vállak számára rendelkezésre álló helyet. A kategórialeső csomagtér az intelligens helykihasználásnak és a 125 milliméterrel nagyobb mélységnek köszönhetően 231 literes lett, ami több mint 60 literes növekedést jelent az elődhöz képest. Ezenkívül a Pagoda tetőkialakításnak hála a kompakt külső méretek mellett kényelmes, tágas utasteret biztosít az újdonság a vezetőnek és az utasoknak egyaránt. A jármű magassága 1510 milliméter, ami 5 centiméteres növekedést jelent. A volánnál ülve rögtön érezhető, hogy a kormányzást az európai városi és elővárosi közlekedésre hangolták, míg az új S-CVT váltómű kategóriaelső reakciókat kínál indulásnál, intuitívan kezeli a fokozatokat és zökkenőmentes működést biztosít, miközben képes megtartani a teljesítmény és az üzemanyag-fogyasztás erős egyensúlyát.

 

Magabiztos

Legyen szó városi közlekedésről, vagy autópályázásról, minden vezető magabiztosnak szerezné érezni magát. Az Aygo X pedig pontosan ilyen magabiztosságot sugárzó vezetési élményt nyújt – többféle megközelítésből is. Ahogyan az egy kompakt, emelt crossoverhez illik, a hasmagasság 11 milliméterrel nőtt az elődhöz képes, ezzel pedig az Aygo X máris nagyobb magabiztosságot és hangsúlyosabb jelenlétet biztosít az utakon. Az üléspozíció 55 milliméterrel lett magasabb, amivel az autó megkönnyíti a szemkontaktus felvételét a forgalom többi résztvevőjével – ez különösen a kerékpárosok és a gyalogosok szempontjából fontos. Továbbá az A-oszlop 10 százalékkal nagyobb, 24 fokos szögben emelkedik, ezzel javítva a kilátást. A nagyobb keréktárcsák és gumiabroncsok jól működnek együtt a már bevált TNGA felfüggesztéssel, amely így a megnövelt dőlésmerevséggel és alacsonyabb dőlésszögekkel kiemelkedő menetkomfortot és irányíthatóságot biztosít.

 

Érzelemdús

Az Aygo X egy olyan autó, amely állóhelyzetben is kifejező. A merész formaterv és a megfűszerezett színkoncepció mellett az Aygo X robosztus, megállíthatatlan hatást kelt, amihez a crossover modellekhez illő 40 százalékos kerék-karosszéria arány is hozzájárul. A hangszigetelő anyagok kiterjedt használata és optimalizálása csökkentette a belső zajszintet, hogy minél csendesebb legyen az utastér. Az artikulációs index így 6 százalékkal javult, amivel a szegmens legjobbjai közé lépett fel a modell. Az Aygo X karakterisztikájához illő hangprofil létrehozása érdekében a Toyota és a JBL közösen fejlesztett ki a modellhez egy hangrendszert. Ez négy hangszóróból áll, amelyekhez egy 300 Wattos erősítő és egy 200 milliméteres mélynyomó társul a csomagtartóban. Erőteljes basszus, dinamikus hangszóró reakciók és tiszta, széles hangszín jellemzi a rendszert. Az új Aygo X modellnek csak az égbolt szabhat határt, köszönhetően az új, kihúzható vászontetőnek, amely elsőként jelenik meg az A-szegmens crossover modelljeinek körében. Az új vászontetőt úgy tervezték, hogy csúcsra járassa a vezetési élményt, ezt pedig többek között a 40 milliméterrel nagyobb nyílással és a 20 százalékkal megnövelt látószöggel érték el. A prémium modellek esetében használt kiváló minőségű anyagok alkalmazásával a vászontető kiváló víz- és porvédő tulajdonságokkal rendelkezik. A teljes nyugalom érdekében új, erősebb és tartósabb szélterelőt is kapott az újdonság. Álló helyzetben a csendbe merülve, vagy éppen a hajat borzoló szellőben, garantáltan érzelmeket vált ki mindenkiből az Aygo X.

 

High-tech

Az Aygo X egy kompakt modell, amelybe a legújabb funkciókat sűrítették bele.A vásárlók folyamatosan kapcsolatban lehetnek majd az Aygo X típussal a Toyota Smart Connecten és a MyT okostelefonos alkalmazáson keresztül. A Toyota Smart Connect a méretes, 9” nagyfelbontású érintőképernyő, a hangulatvilágítás és a vezeték nélküli töltő köré épül, a MyT okostelefonos alkalmazással karöltve pedig zökkenőmentes felhasználói élményt kínálnak. A MyT applikációval a vásárlók az autó több fontos funkciójához is hozzáférhetnek, mint a vezetési adatok, az üzemanyagszint, az értesítések vagy éppen a jármű nyomon követése. A Toyota legújabb multimédiás rendszere a magasabb felszereltségi szinteken felhő alapú navigációt kínál, amivel élő forgalmi információkat biztosít a folyamatosan működő csatlakoztatott szolgáltatásokon keresztül. Idővel új funkciók is elérhetőek lesznek az over-the-air frissítésekkel, tehát az új szoftvereket és csatlakoztatott szolgáltatásokat automatikusan telepíti a rendszer. A Toyota Smart Connect vezetékes és vezeték nélküli okostelefonos csatlakozási lehetőségeket kínál az Android Auto és az Apple CarPlay képében. A fejlett, teljesen
LED
fényszórótechnológia szintén újdonságként mutatkozik be a Toyota legújabb A-szegmenshez csatlakozó modelljében. Ezzel a vásárlók még szélesebb köre számára lesz elérhető ez a technológia. A nappali menetfények és az irányjelzők két fénycsőből állnak, melyeket sejtelmesen fénylő keret vesz körül, ezzel rossz fényviszonyok között is kihangsúlyozva az ikonikus Aygo karaktert. Az Aygo X biztonsági szempontból hatalmasat lépett előre, hiszen az alapfelszereltség részeként mutatkozott be benne a Toyota Safety Sense rendszer, amely minden piacot beleértve egyedülálló a kompakt A-szegmensben szereplő modellek körében. A legújabb Toyota Safety Sense monokuláris kameraszenzort és milliméterhullámú radart alkalmaz, míg a járműérzékelővel ellátott ütközést megelőző rendszer (PCS) immár magasabb sebességtartományokban is működik. Az Aygo X modellben debütál a nappali és éjszakai gyalogosfelismerés, a nappali kerékpárosfelismerés, a kanyarban ütközést megelőző rendszer, az intelligens adaptív tempomat, a sávkövető asszisztens és a vészhelyzeti kormánysegéd is. Az Aygo X a teljesség érdekében a passzív biztonságra is odafigyel, például az ütközéscsillapító szerkezeti megerősítések képében.


 

Gazdaságos

Az Aygo X tervezésénél már a kezdetekkor arra törekedtek, hogy a lehető leggazdaságosabb tudjon lenni a modell. Például az Aygo X büszkélkedhet a legalacsonyabb nyers karosszériatömeggel az összes A- és
B
-szegmensben szereplő modell közül, ami alacsony fogyasztást szavatol. Az első lökhárítók és a kerékjárati ívek díszlécei szintén az üzemanyag-megtakarítást szolgálják azzal, hogy finoman elvezetik a légáramot a kerekektől, ezáltal csökkentve a turbulenciát az autó orra és oldala körül. A hátsó kerékjáratok díszlécei szintén elvezetik a légáramot az abroncsok elől, és az autó hátulján található konvergenciapontra irányítják. Az Aygo X hajtásáról a többszörösen díjnyertes egyliteres, háromhengeres 1KR-FE erőforrás gondoskodik, amely megfelel az európai előírásoknak, miközben nagyfokú megbízhatóságot és kiváló teljesítményt biztosít – mindezt csupán 4.7l/100 kilométeres fogyasztás és 107 g/kilométeres CO
2 kibocsátás mellett.