Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2023-08-02

Európa vezető egészségügyi innovációs hálózata eddig mintegy 6 millió eurót fektetett be a magyarországi innováció fellendítésébe...  

Három új partnerrel bővül az EIT Health egészségügyi innovációs hálózata Magyarországon. Az új tagok, a SmartHumed, a QTICS Medical és a Loginet egyedi szaktudással járulnak hozzá az EIT Health berkein belül zajló együttműködéshez. Az EIT Health, amelynek közép-, kelet- és dél-európai központja Budapesten működik, eddig hat neves magyar szervezettel épített ki gyümölcsöző együttműködést, köztük a Semmelweis Egyetemmel és a GE Healthcare-rel. Az új partnerségek megerősítik az EIT Health elkötelezettségét az innováció előmozdítása és az európai egészségügyi rendszer fejlesztése iránt.

Az EIT Health, az Európai Unió Európai Innovációs és Technológiai Intézetének (EIT) részeként Európa egyik legnagyobb köz- és magánegyüttműködése az egészségügyi innováció területén. A szervezet célja egy olyan hálózat kiépítése, amely lehetővé teszi a jövő egészségügyi ellátásának fejlesztését, hogy az európai polgárok hosszabb és egészségesebb életet élhessenek. Az InnoStars régió, ami az EIT Health nyolc földrajzi egységének egyike, Európa felét lefedi, többek között Olaszországot, Lengyelországot, Magyarországot és Portugáliát, valamint további 9 közép-, kelet- és dél-európai országot, amelyek az európai innovációs eredménytábla mérsékelten innovatívnak minősített országainak csoportjába tartoznak és részt vesznek az EIT Regional Innovation Scheme programjában.

Innovatív magyar vállalatok további lehetőségek kapujában

Az EIT Health alapelve a kooperáció és a hálózati működés: Európa-szerte mintegy 130 különböző szervezettel folytat partneri együttműködést, köztük a Sorbonne Egyetemmel, a Karolinska Intézettel és a Philipsszel. Magyarország kiváló terepet kínál az együttműködésre és innovációra, így az elmúlt években virágzó partneri kapcsolatok alakultak ki olyan neves intézményekkel, mint a GE Healthcare és a Semmelweis Egyetem. A virágzó egészségügyi innovációs környezet három egyedülálló vállalat csatlakozásával most még tovább bővül.

  1. A SmartHumed egy betegút-menedzsment szolgáltatásokra szakosodott, budapesti székhelyű, magyar hátterű vállalat. Célja egy átfogó magánegészségügyi és szociális életút-menedzsment rendszer kiépítése, amely szakértői támogatást és empatikus segítséget nyújt a mindennapi egészségügyi szükségletekhez. Szolgáltatásai közé tartoznak a csoportos egészségbiztosítások, az online orvosi konzultációk és egyéb virtuális klinikai megoldások, valamint az egészségpénztári megtakarítási termékek.

  2. A QTICS Group dinamikusan növekvő ipari szereplő a nemzetközi tesztelési, vizsgálati és tanúsítási (TIC) szektorban. A QTICS Medical a vállalatnak azon részlege, amely az orvosi eszközök sikeres megfelelőségértékeléséhez kínál széles körű szabályozási, biztonsági, kiberbiztonsági, preklinikai, klinikai és rendszertanúsítási szolgáltatásokat. A Csoport tagvállalatai magyar, európai és nemzetközi akkreditációkat szereztek és szereznek meg annak érdekében, hogy egyablakos ügyintézés formájában tudjanak független, objektív, harmadik féltől származó komplex megfelelőségértékelési szolgáltatásokat nyújtani a kiválasztott ipari szegmensben. Az orvosi eszközökön kívül a Csoport további három ipari szegmensben működik: Energia és Ipar, Mobilitás és Drónok, valamint Fogyasztói és IoT.

  3. A Loginet Systems digitális egészségügyi alkalmazások létrehozásához nyújt tervezési és fejlesztési szolgáltatásokat. Szaktudásukat olyan területeken bocsátják a megrendelők rendelkezésére, mint a felhasználói felületek tervezése (UX és Service Design), illetve a legújabb mobilos és webes technológiák felhasználása fejlesztéseik során. Többek között olyan cégekkel dolgoztak már együtt, mint a Phoenix Pharma, a Pingvin Patika, illetve az xLab nevű magyar egészségügyi start-up, amellyel egy laboreredmények kiértékelését megkönnyítő megoldást fejlesztettek.




Az EIT Health és Magyarország – gyümölcsöző kapcsolat

"Nagy örömmel üdvözöljük három új partnerünket az EIT Health hálózatában – mondta el Bubori Zsolt, az EIT Health InnoStars magyarországi ökoszisztéma-vezetője. – Alapelvünk, hogy senki sem lehet innovátor egyedül, ezért minden programunk és kezdeményezésünk azt a célt szolgálja, hogy összekössük egymással az egészségügyet megújítani és fejleszteni szándékozó cégeket, szervezeteket és szakembereket, hogy közösen a társadalom egészének érzékelhető pozitív hatást tudjanak elérni. Ezért dolgozunk hálózatunk tagjaival is. Új partnereink tudása kulcsfontosságú az EIT Health alapvető céljainak megvalósításához, és biztos vagyok benne, hogy gyümölcsöző együttműködés elé nézünk."

Az EIT Health "InnoStars Innovation Index" nevű, nemrégiben publikált tanulmánya szerint Magyarország stratégiai fontosságú piac a szervezet számára, és az ország egészségügyi start-up-ökoszisztémája az egyik legígéretesebb a régióban. Magyarország azon négy ország közé tartozik az InnoStars térségben, amely a vállalkozásokból, egyetemekből és kutatóintézetekből álló partnerhálózaton túl saját ökoszisztéma-vezetővel is rendelkezik.

A hálózat tagja többek között a GE Healthcare, amely egy Magyarországon is jelentős K+F-kapacitással rendelkező globális orvostechnológiai szereplő. A vállalat az EIT Health kiemelt partnereként működik, és az együttműködés keretében olyan sikeres innovációs és oktatási programokat indítottak, mint a HelloAI és a Health Venture Lab. Szintén kiemelt partner a Semmelweis Egyetem, az úgynevezett társpartnerek közé pedig az E-Group infokommunikációs vállalat, a Syreon Kutatóintézet és a Debreceni Egyetem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tartozik.

Európa vezető egészségügyi innovációs hálózata eddig mintegy 6 millió eurót fektetett be a magyarországi innováció fellendítésébe. Az EIT Health a magyar start-upok támogatása mellett is elkötelezte magát: 30 start-up között mintegy 700 ezer euró értékben osztottak szét pénzügyi, mentori, képzési és hálózatépítési támogatást.

Magyarország egészségügyi start-up ökoszisztémája az egyik legígéretesebb Európában, és immár több tucat sikertörténettel büszkélkedhet. Ezek közé tartozik a HandInScan, mely több mint 2,5 millió euró külső finanszírozást kapott a kézmosás és kézfertőtlenítés objektív értékelésére szolgáló ellenőrző rendszerek fejlesztésére, valamint a Fetal Health, amelynek új nőgyógyászati orvostechnikai eszköze a magzati EEG és EKG hullámok mérésével segít elkerülni az újszülöttek halálozását és sérüléseit.